Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Okoli 20 krajanov Radvanja in nekaj politikov se je dopoldne v znak protesta zbralo pred poslovalnico Pošte Slovenije na Pohorski ulici, ki jo nameravajo preoblikovati v pogodbeno pošto. Skrbi jih, da bi poslovalnico v resnici ukinili, zato so na transparente zapisali: »Pošte ne damo!«

Če bi poslovalnico pod Pohorjem zaprli, bi morali okoličani poštne storitve opravljati na 2 do 3 kilometre oddaljenih Borštnikovi ali Stritarjevi ulici.

Pošta Slovenije pred izvedbo svojih načrtov potrebuje odločbo pristojne državne agencije, ki mora pridobiti tudi mnenje lokalne skupnosti. Mestna četrt Radvanje in Mestna občina Maribor sta se izrekli proti zaprtju poslovalnice, predsednik sveta mestne četrti Rajko Kotnik pa se boji tudi preoblikovanja v pogodbeno pošto. Sprašuje se, kaj bi bilo, če se pogodbeniku storitev ne bi izplačala in bi poslovalnico zaprl.

Darja Ljubec s Pošte Slovenije odgovarja, da bi v tem primeru v skladu z zakonodajo poskrbeli za ustrezno dostopnost poštnih storitev. Dodaja, da je preoblikovanje in zapiranje poslovalnic jdel večletne strategije optimizacije storitev, saj se klasično poštno poslovanje vse bolj seli na splet. V sklopu tega nameravajo letos preoblikovati še dve mariborski poslovalnici, dve pa zapreti. Skupno devet zaposlenih bodo premestili na druga delovna mesta. Odpuščanj ne načrtujejo, zatrjuje Ljubčeva.