Foto: BoBo
Foto: BoBo

Delovanje ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči se je izkazalo za upravičeno, zato bo z mariborskega letališča letela tudi po izteku poskusnega obdobja. Notranje ministrstvo je najem hangarja podaljšalo do konca prihodnjega leta, služba pa bo delovala brez večjih sprememb.

Osebje večinoma prihaja iz mariborskega zdravstvenega doma, nekaj pa je pogodbenikov. 20 zdravnikov in 19 zdravstvenikov je prvo leto odletelo na 176 intervencij. V dveh tretjinah primerov pomagajo pri nujnih bolezenskih stanjih, v preostalih pa se soočajo s hujšimi telesnimi poškodbami. Ekipa je nalogam za zdaj še kos, želijo pa si modernejše helikopterje, pravi predstojnik nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma .

"Flota je že stara. Helikopterji so že dolgo v uporabi, prav tako pa niso namenski. Najbolj si želimo novih transportnih sredstev za naše delo."

Namenske helikopterje bi lahko priskrbeli zasebniki. Nekateri ki že vrsto let opozarjajo, da je izvajanje službe z neustrezno opremljeni helikopterji nezakonito. A Ministrstvo za zdravje tovrstno medicinsko pomoč za zdaj izvaja v skladu z evropsko zakonodajo kot državno službo, za katero mariborskemu zdravstvenemu domu letno nameni 450.000 evrov.

Reševalci pa si želijo tudi možnosti reševanja iz zraka s pomočjo vitla, kar zdaj opravljajo le reševalci z Brnika in Gorska reševalna služba.

"To bo možno šele takrat, ko bodo vzpostavljeni zdravstveni dispečerski centri po državi. Potrebujemo tudi izobraževanje, ki ga še ni bilo," sklene Mally.