Foto: Novi oder na davi. Oglasno sporočilo/Festival Lent
Foto: Novi oder na davi. Oglasno sporočilo/Festival Lent

Plavajoči oder se v zaliv pri Vodnem stolpu vrača po treh letih – vmes so glavni oder festivala zaradi krčenja stroškov postavljali na Trgu Leona Štuklja.

"Oder ima za festival simbolni pomen. Bili smo prvi festival v Sloveniji, ki smo kaj takega imeli. Žal je zadeva za nekaj let izpadla, ampak spet smo na sledi tega, da bomo imeli ne samo takšen oder kot nekoč, temveč tudi lepši, večji in funkcionalnejši. To ni pridobitev le za festival temveč tudi za mesto Maribor," meni direktor festivala Vladimir Rukavina.

V pomoč festivalu se je v volilnem letu angažirala mariborska občina in za dobrih 300.000 davkoplačevalskih evrov postavila nov oder, ki je večji in prostornejši od tistega izpred nekaj let, uporabljati pa ga bo mogoče vse leto. Obratovalni stroški so zdaj neprimerljivo nižji, saj morajo poskrbeti le za tehniko in tribune, najemnine pa so oproščeni, pravi Rukavina:

"V tem času so se stvari spreminjale, festival pa se je selil po Mariboru. Mi imamo stroške tehnike pod eno postavko, zato bi lahko bili izračuni, koliko je oder stal takrat in koliko stane sedaj, zavajajoči. Je pa strošek za 70 tisočakov višji od odra na Trgu Leona Štuklja."

A čeprav z občine poudarjajo, da je oder pomembna in stroškovno ugodna pridobitev, je ekonomsko upravičenost nemogoče oceniti. Na občini še ne vedo, kje bodo oder skladiščili, pod kakšnimi pogoji in za kakšno ceno ga bodo oddajali najemnikom, kdo bo z njim upravljal in koliko bo stalo vzdrževanje. Odgovore naj bi podala študija, ki je v času gradnje še v izdelavi. Za oder, ki stoji delno na fiksnih temeljih, za nameček še niso pridobili vseh potrebnih dovoljenj. To so nam potrdili z Direkcije za vode, zakonitost projekta pa preverja tudi Inšpektorat za okolje in prostor. Z občine sporočajo, da so vlogo za pridobitev stavbne pravice oddali, z direkcije pa, da vloga ni popolna.

Predstavnik Festivala Lent Boris Črnič pa je za Televizijo Maribor že povedal, da festival ustrezna dovoljenja za izvedbo prireditev na odru ima.