Foto: Oglasno sporočilo/Mariborska kolesarska mreža
Foto: Oglasno sporočilo/Mariborska kolesarska mreža

Da moderna mesta ne bodo postala »greznica«, polna smoga in prometnih zastojev, so potrebne tako investicije kot tudi odgovorno ravnanje udeležencev v prometu. K temu jih bodo spodbujali z aktivnostmi, kot so Elektromobilnost, simulacijski poligon invalidnosti Ovirantlon in spodbujanje souporabe avtomobilov. Ključno pa je tudi pametno načrtovanje prometne infrastrukture, pravi snovalec mariborske Celostne prometne strategije Marjan Lep z mariborske Univerze.

"Izvajanje prometne politike, ki je na papirju zelo všečna, v praksi seveda ni preprosta naloga. Mislim, da mariborska občina navkljub precejšnjim kritikam raznoraznih segmentov javnosti pravzaprav sledi uveljavitvi sodobnih trendov in principov, torej umirjanju prometa korakoma, ne preveč drastično z nekim velikim pokom. Po drugi strani ni videti dosti infrastrukturnih sprememb, čeprav vem, da so nvesticije v teku ali pripravi. En tak pokazatelj je obnova avtobusnega voznega parka, seveda pa je to le prvi korak, predpogoj za tisti tapravi preboj."

V prometu so še posebej ranljivi otroci in invalidi. Svet za varnost in preventivo v cestnem prometu bo predstavil akcijo Pešbus, s katero skušajo otroke navdušiti, da bi v šolo hodili peš, predstavile pa se bodo tudi invalidske organizacije, ki opozarjajo, da pri gibanju skozi mesto še vedno naletijo na preveč ovir. Evropski teden mobilnosti se bo končal v petek, z dnevom brez avtomobila – takrat bo mestni avtobusni prevoz brezplačen za vse.