Foto: aacc.or.at Foto:
Foto: aacc.or.at Foto:

Tesna povezava Brd s koroškimi Slovenci

Dolgotrajno je sodelovanje Alpsko-jadranskega centra za čezmejno sodelovanje (AACC) iz Celovca z občino Goriška Brda. Njen župan Franc Mužič, ki je že kmalu po osamosvojitvi Slovenije začel sodelovati z občinami na Koroškem, je član upravnega odbora AACC. Junija letos mu je Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (SKS) podelila Kugyjevo nagrado za njegovo pionirsko delo na področju čezmejnega in regijskega sodelovanja.

Prav to prijateljsko sodelovanje je bilo, v sklopu katerega je župan občine Goriška Brda Franc Mužič prišel na delovno srečanje s poudarkom na bodočem sodelovanju v programu Interreg V-A Slovenija-Avstrija za obdobje 2014-2020.

50 let partnerstva Celovca z Gorico

Še v čas, ko sta bili Gorici deljeni mesti, na dveh bregovih političnega zemljevida, sega partnerstvo mesta Celovec, namreč v leto 1965. V mislih 50-letnico partnerstva sta mesti Celovec in Nova Gorica že pred nekaj leti začeli postavljati nove temelje bodočega sodelovanja. Z novim programom čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija za 2014-2020 župan Nove Gorice Matej Arčon povezuje konkretne ideje, med katerimi je tudi Bohinjska železniška proga.

V iskanje novih razvojnih priložnosti in rešitev v okviru programa Interreg V-A se je z županoma na delovnem srečanju vključil direktor Regionalne razvojne agencije Severne Primorske Črtomir Špacapan. Prišli so prvič kot upravičenci do evropskih sredstev v programu Interreg Slovenija-Avstrija, poudarja Špacapan.

Srečanja s komunalno in deželno poltiko

Po tem, ko je bil sogovornik župan mesta Beljak Günther Albel (SPÖ), v nadaljevanju pa deželni svetnik Christian Benger (ÖVP), je goste sprejela županja mesta Celovec Maria-Luise Mathiaschitz (SPÖ). S stališča vsebinskih poudarkov predsednik Alpsko-jadranskega centra za čezmejno sodelovanje Bernard Sadovnik navaja turizem, gospodarstvo in kulturo.

Zagotoviti skladen razvoj sodelujočih čezmejnih regij in omogočiti vsem državljanom, da kar najbolje izkoristijo dane naravne pogoje in priložnosti, je splošni cilj Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija za obdobje 2014-2020. S konkretnimi predlogi želijo svoje prispevati tudi sogovorniki delovnega srečanja Alpsko jadranskega centra za čezmejno sodelovanje.