Foto: NSKS - Narodni svet koroških Slovencev Foto:
Foto: NSKS - Narodni svet koroških Slovencev Foto:

„Sprejeti dogovor bi bil korak naprej“

Od začudenja do žalitve narodne skupnosti seže odziv ševilnih pripadnikov narodne skupnosti, tako Olip v izjavi za medije. Deželni svetnik Benger da se je odmaknil od dogovorjene formulacije in s tem vnesel v koalicijo napetosti v trenutku, „ko je treba prebaviti politično zapuščino moralno in pravno propadlega ‚haiderizma‘ na Koroškem in postaviti smernice za prihodnost dežele“.

Imenovanje narodne skupnosti v novi deželni ustavi da bi pomenilo gesto sprave, spodbujanja zgodovinske zavesti in še večjega odpiranje do naroda soseda v deželi, konstruktivnega sodelovanja in jasnega priznavanja, da slovenščina bogati jezikovno in kulturno podobo Koroške, tako Olip.

„Sestavni del skupne Koroške, ne moteč faktor“

„Imenovanje nemško in slovensko govorečih sodeželanov v novi deželni ustavi bi bil jasen signal, da je narodna skupnost sestavni del skupne Koroške in ne moteč faktor, ki se poljubno zlorablja za politično motivirane manevre znotraj političnih strank“, dodaja podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS).

„Če deželni svetnik Benger trdi, da ljudje tega ne presejo in da je treba Slovence in Slovenke dati ven, je treba spomniti na dejstvo, da so take izjave za pripadnike narodne skupnosti zelo žaljive in obujajo spomine na najhujše čase prejšnjega stoletja ali na ponižujoče izjave Haiderja, ki je naznanjal, da bo postala Koroška zopet enojezična“, tako Olip v izjavi za medije.


Več na slovenci.orf.at