Slika je simbolična. Foto: Bor Slana/ Bobo
Slika je simbolična. Foto: Bor Slana/ Bobo

Od četrtka, 21. aprila do sobote, 23. aprila 2016 bo v Monoštru na Madžarskem vsezamejski seminar za slovenske učitelje. Višja svetovalka za šolstvo Slovencev na Madžarskem Valerija Perger iz področne skupine za šolstvo Slovencev v zamejstvu Zavoda Republike Slovenije za šolstvo pričakuje približno 50 udeležencev - s Koroške in Štajerske 17 udeležencev, 14 iz Italije in 10 iz Porabja.

Gre za učiteljice in učitelje, ki poučujejo slovenski jezik ali imajo dvojezični pouk v šolah v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem, ter učiteljice oz. učitelji partnerskih slovenskih šol. Srečanje poteka vsako leto v drugi državi, od koder prihajajo udeleženci.

V ohranjanje in krepitev slovenskega jezika in kulture ter v celovito strokovno podporo zamejskemu šolstvu je usmerjeno delo Zavoda RS za šolstvo. Naloge potekajo v večjih sklopih. Med te sodi tudi izobraževanje strokovnih delavcev.

Življenje in delo dvojezičnih osnovnih šol

Na letošnjem srečanju bodo udeleženci, poleg porabskega šolskega utripa, spoznali življenje in delo dvojezičnih osnovnih šol Prosenjakovci in Dobrovnik v Prekmurju, pedagoška delavnica jim bo ponudila ideje za pouk, drug drugemu bodo predstavljali zanimivosti iz svojih šolskih praks, kulturni večer bo posvečen porabski in prekmurski ljudski glasbi, ekskurzija po neodkritih kotičkih Porabja pa bo zaključek tridnevnega srečanja.


Več na slovenci.orf.at