Premier Janez Janša med nagovorom. Foto: Twitter Vlada RS
Premier Janez Janša med nagovorom. Foto: Twitter Vlada RS

Po besedah premierja Janeza Janše sta bili slovenska osamosvojitev in vojna za Slovenijo z uspešno obrambo nekaj, kar sodi v samo vrednostno središče Slovencev, slovenskega naroda in celotnega slovenskega državljanskega občestva. Med drugim je izpostavil, da spodoben narod nikoli ne pozabi žrtev, danih v vojni za državo.

Velikokrat ko se spominjamo teh dogodkov, po njegovih besedah slišimo, da osamosvojitvena vojna ni bila prava vojna ali pa da je bila kratka. "A za tistega, ki v vojni zmaga, ki se obrani, ki ubrani nekaj, kar je najsvetejše, je toliko bolje in je toliko bolj uspešen, kolikor krajša je vojna," je dejal. Uspeh vojne se namreč meri s tem, da je žrtev čim manj in da je trpljenje čim krajše, je dodal.

V Sloveniji bi lahko po besedah Janše rekli, da smo bili po teh splošnih merilih uspešni, po drugi strani pa je treba na tisti čas pogledati tudi s plati svojcev umrlih v vojni. Za nekoga, ki je izgubil očeta, je bil težko ranjen ali se mu je potem popolnoma spremenilo življenje, je bila ta žrtev stoodstotna in spodoben narod tega nikoli ne pozabi, je dejal.

Zbrane je nagovorila tudi hčerka v vojni za Slovenijo padlega pripadnika slovenske teritorialne obrambe (TO) Jasmina Molan. Foto: Twitter Vlada RS
Zbrane je nagovorila tudi hčerka v vojni za Slovenijo padlega pripadnika slovenske teritorialne obrambe (TO) Jasmina Molan. Foto: Twitter Vlada RS

30. rojstni dan države

Izrazil je veselje, da jim je v letu, ko obhajamo 30. rojstni dan države, "končno uspelo zaokrožiti zakonodajo, ki ureja status ranjenih in svojcev mrtvih v vojni za Slovenijo". "Trajalo je 30 let in ob 30. obletnici smo zmogli dovolj enotnosti, da je bila ta zakonodaja sprejeta," je dejal.

Svojcem padlih teritorialcev, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenim v vojni za Slovenijo je čestital ob bližajočem se prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti.

Tudi hčerka padlega pripadnika teritorialne obrambe Jasmina Molan je v svojem nagovoru poudarila, da je bilo letošnje leto za svojce padlih izredno pomembno, saj so bile s "pomočjo predsednika vlade in pristojnih ministrov ter ob podpori velikega dela poslancev DZ-ja sprejete pomembne spremembe zakona, na katere smo svojci opozarjali vrsto let". Tako bodo po 30 letih tudi otroci padlih upravičeni do odškodnine, prav tako žene in starši padlih, s spremembami zakonodaje je omogočena tudi ureditev statusa invalida, je poudarila. Ob koncu nagovora je izpostavila željo po enotnosti slovenskega naroda.

Sprejema se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.