Pahor ob druženju z obiskovalci predsedniške palače. Foto: Daniel Novakovič/STA
Pahor ob druženju z obiskovalci predsedniške palače. Foto: Daniel Novakovič/STA

Pahor je v počastitev državnega praznika v Veliki dvorani Predsedniške palače nagovoril državljanke in državljane in jim čestital ob prazniku. Dejal je, da smo imeli pred 31 leti načrt naše prihodnosti. "To v teh časih prav tako pogrešam, kot pogrešam nekaj več sodelovanja in dialoga. Več pogovora o načrtu za našo prihodnost," je dejal in dodal, da tudi danes živimo v prelomnem obdobju, zato se moramo na prihodnost pripraviti.

Sorodna novica Spomin na navdušenje ob plebiscitu. Kaj bi želeli državi danes?

Izrazil je prepričanje, da je v t. i. konsenzualni politiki iskanja soglasja tista moč, ki narode in države naredi uspešne. "Če želimo imeti stvaren dialog in uspešno sodelovanje, moramo imeti glede naše prihodnosti cilj," je dejal predsednik republike in kot cilj poudaril pošteno in pravično, socialno in učinkovito tranzicijo v trajnostni razvoj, v zeleno in digitalno prihodnost, krepitev Evropske unije in prijateljskih odnosov z drugimi državami. Praznični nagovor je končal z besedami, da je pred nami prelomno obdobje, v katerem bomo potrebovali velikopoteznost, smelost in jasne cilje.

Obiskovalci so si po uradnem delu programa predsedniško palačo pod strokovnim vodstvom tudi ogledali. Kot običajno je v počastitev državnega praznika pred predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Kot so spomnili v predsednikovem uradu, dnevi odprtih vrat predsedniške palače na Pahorjevo pobudo potekajo od leta 2013, na ta način pa je predsedniško palačo doslej obiskalo več kot 26.000 obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

Praznični dan samostojnosti in enotnosti
Dan odprtih vrat v predsedniški palači
Spomin na slovesno razglasitev izida o plebiscitu

Naslednji dan odprtih vrat bo potekal 8. februarja, ko praznujemo slovenski kulturni praznik.