"Mogoče bo dialog med predsednikoma obeh vlad prinesel kakšen rezultat. Če tega rezultata ne bo, potem pričakujem, da bo Evropska komisija tudi konkretizirala svojo podporo implementaciji in spoštovanju arbitražne odločbe," je dejal zunanji minister Karl Erjavec. Foto: BoBo

Erjavec sicer dopušča možnost, da bo dialog med predsednikoma vlade prinesel rezultat, a če ga ne bo, potem pričakuje, da bo Evropska komisija konkretizirala svojo "podporo implementaciji in spoštovanju arbitražne odločbe". Glede na to, da je komisija Slovenijo že podprla, Erjavec pričakuje, da bo pri tem naredila še kak korak naprej.

Poudaril je, da je vesel tudi sredinega odgovora tiskovne predstavnice komisije Mine Andreeve. Ta je sporočila, da stališče Bruslja v povezavi z arbitražno odločbo o meji med Slovenijo in Hrvaško ostaja enako kot 4. julija. Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je takrat izrazil pričakovanje, da bosta Slovenija in Hrvaška odločbo uresničili.

Erjavec: Kazati bo treba odločenost
Uradni odgovor komisije na pismo Erjavec še pričakuje. Pojasnil je sicer, da bo podpredsednik komisije gost blejskega strateškega foruma, ki bo 4. in 5. septembra. "Če ne prej, bom gotovo takrat iz prve roke izvedel, kako vidi ta položaj po izdani arbitražni odločbi," je dejal Erjavec.

"Glede na zadnja enostranska ravnanja hrvaške strani se bojim, da nadaljujejo politiko, ki ne upošteva arbitražne odločbe," je povedal. Zato meni, da je prav, da je v Bruselj poslal pismo, vesel pa je tudi podpore predsednika vlade Mira Cerarja pri tem. "Sem pa prepričan, da to ne bo zadostovalo, da bo treba ves čas kazati določeno odločenost in tudi ves čas spremljati, kaj se dogaja na meji med Slovenijo in Hrvaško, glede na to, da je ta meja določena," je poudaril.