Vojaki zaradi posledic poškodb pri urjenjih in bolezni, pridobljenih med službovanjem, ostajajo brez služb, ker ne izpolnjujejo več strogih zdravstvenih meril, opozarja sindikat ministrstva za obrambo. Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska
Vojaki zaradi posledic poškodb pri urjenjih in bolezni, pridobljenih med službovanjem, ostajajo brez služb, ker ne izpolnjujejo več strogih zdravstvenih meril, opozarja sindikat ministrstva za obrambo. Foto: Daniel Mlakar/Slovenska vojska
Simon Korez: "Oprema je iztrošena, vojaški poklic postaja nekonkurenčen, plače so take kot v javni upravi. Zadeve drvijo navzdol in upam, da so se ustavile." Foto: BoBo

Po treh dneh je prezgodaj govoriti o odgovornosti, analizirati moramo stanje in nato ukrepati. S prstom ne bomo kazali na nikogar. V preteklih dveh letih smo opozarjali, da podhranjenost ni vzdržljiva. Naša dolžnost je, da opozarjamo na stanje tiste, ki imajo resurse, in to smo počeli.

Simon Korez, predstavnik generalštaba SV
Ministrica za obrambo bo predsednika republike in vrhovnega poveljnika SV Boruta Pahorja celovito seznanila z zadevo po četrtkovi seji vlade. Foto: BoBo
Ministrica za obrambo Andreja Katič je o negativni oceni bojne skupine SV izvedela iz medijev. Foto: BoBo
Škornji SV so primerni in ozeblin ni bilo, je pojasnil Korez. Foto: BoBo/Bobo
V vojski nad negativno oceno niso presenečeni
V SV-ju zaskrbljeni zaradi rezultata, ne pa presenečeni

z generalštaba SV.

Brez širše podpore pri kadrih in opremi bo tudi v prihodnje težko, je dejal Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske, in dodal, da so zaradi rezultata zaskrbljeni, ni pa jih presenetil. Spomnil je na negativno oceno pripravljenosti, ki jo je že v preteklih letih prejel vrhovni načelnik vojske predsednik Borut Pahor. "Že v preteklih letih je negativna ocena odražala, da smo šibki pri opremi in v zadnjih letih na področju kadrovskega dopolnjevanja." Število vojakov se je v preteklem letu namreč še dodatno zmanjšalo.

Slaba ocena zaradi kadrovske podhranjenosti
Na vprašanje, zakaj je bilo 800 vojakov 72. brigade tako slabo pripravljenih, čeprav so vaje, ki jih ocenjuje Natova skupina, predpisane vnaprej, je Korez pojasnil, da cikel priprav traja 18 mesecev. Ta čas pa so namesto za urjenje porabili za zagotavljanje bojne opreme, ki je hudo pomanjkljiva, zaradi mednarodnih misij in varovanja meje pa niso mogli zagotoviti terminov vaj. Skupina 72. brigade se je nato formirala šele v zadnjih mesecih in zato ni bila dovolj sinhronizirana.

"Nismo izvajali igmanskega marša"
Na poročanje medijev o razpadajočih škornjih vojakov, strganih rokavicah in ozeblinah je Korez dejal, da se ob dolgotrajni uporabi vojaška oprema mora uničiti, v nasprotnem primeru vojaki ne izvajajo temeljnega poslanstva, kar je tudi usposabljanje v ekstremnih razmerah. "880 vojakov je bilo na terenu, šest se jih je pritoževalo, da so ozebli, a zdravniški pregled ni potrdil ozeblin," je dejal in dodal, da gre za normalno stanje, le nekateri so bolj občutljivi. "Na Počku smo izvajali normalne zimske vaje, nismo izvajali igmanskega marša," je očitke komentiral Korez, ki je še poudaril, da bi bilo narobe, če bi imeli vojaki zloščene škornje, ko pridejo s terena.

Škornji primerni, ozeblin ni bilo
Korez se je odzval tudi na očitke o slabi opremi, še posebej škornjih, saj naj bi nekaj vojakov dobilo ozebline, drugim naj bi na škornjih odpadal podplat. Korez je to zanikal in zatrdil, da je bilo od več kot 800 vojakov, ki so bili pretekli teden na Počku, šest napotenih na zdravniški pregled, pri katerem pa ozeblin niso ugotovili. "Govoriti o tem, da je oprema vojakov neustrezna, če je bilo šest vojakov prezeblih, bi bilo površno in krivično. Če imaš več dni obute škornje in jih ne sezuješ, verjetno pride tudi do tega," je dejal in dodal, da imajo nekateri bolj občutljive noge kot drugi. Po daljši uporabi na terenu pa je tudi normalno, da nekaterim škornjem odpadejo podplati.

"Mi smo v zadnjem letu dejansko zagotovili vsakemu slovenskemu vojaku novo bojno opremo, tudi škornje, ki ustrezajo standardu za vojaško opremo," je dodal. Po njegovih besedah obraba in uničenje vojaške opreme pomenita, da opravljajo svoje poslanstvo in se usposabljajo tudi v ekstremnih pogojih.

Stoltenberg: SV se cilju približuje, a prepočasi
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je za Radio Slovenija povedal, da se Slovenija približuje zastavljenemu cilju, a žal prepočasi. V Natu pred tem ocene svoje ocenjevalne skupine, ki je 800 vojakov 72. brigade Slovenske vojske na štirih področjih prepoznala kot nepripravljeno za boj, niso komentirali, pač pa dejali, naj oceno pojasnijo slovenske oblasti. Kljub temu je novinar Radia Slovenija Luka Robida v Bruslju od generalnega sekretarja Stoltenberga izvedel, da v zavezništvu kljub slabi oceni vojske pravijo, da je Slovenija na pravi poti. Stoltenberg je izjavil, da slovenski delež sredstev za vojsko narašča, tako nominalno kot v odstotku BDP-ja, a da je raven še vedno nizka. Dodal je, da pričakuje, da bodo zaveznice izpolnile svoje zaveze ter da je Sloveniji sicer uspelo ustaviti trend finančnih rezov in se zdaj približuje zastavljenemu cilju. Ampak počasi, prepočasi.

Ocenjevalna skupina zavezništva je bataljonsko bojno skupino 72. brigade Slovenske vojske na štirih področjih ocenila kot "combat not ready", torej nepripravljeno za boj, na enem področju pa kot "combat ready" oziroma pripravljeni na boj. Ker je skupina oceno nepripravljenosti prejela na več kot dveh področjih, se po pravilih Nata šteje, da je skupna ocena skupine "nepripravljena".

"Generali ne odreagirajo panično"
Načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman je po Korezovih besedah že dal usmeritve za analize pomanjkljivosti, ki so bile vzroke za slabo oceno in izdal ukaz za pripravo izhodišč za dousposabljanje bojne skupine. Poveljstvo in enote morajo tako pripraviti ustrezne načrte zanj, po tem pa bodo skupino ocenjevalcev Creval seznanili, da so pripravljeni za ponovno ocenjevanje.

Glede torkovega gneva ministrice za obrambo Andreje Katič, ker da so mediji še pred njo izvedeli za slabo oceno bataljonske bojne skupine, pa je Korez pojasnil, da je načelnik generalštaba Osterman zanjo izvedel v ponedeljek. "Generali ne odreagirajo panično in ne delajo krize tam, kjer je ni. V tem primeru je ni bilo. Izdal je ustrezne usmeritve podrejenim. Ti so v torek opravili analizo stanja in pripravili zaključke, s katerimi je načelnik danes tudi seznanil ministrico," je dodal Korez.

Zahteva za izredno sejo o stanju v vojski
Poslanci SDS-a in NSi-ja zahtevajo sklic izredne seje DZ-ja, na kateri bi govorili o stanju v SV. "SV je danes le še na papirju. Za to je odgovorna ministrica za obrambo Andreja Katič, ki naj odstopi," je dejal Žan Mahnič iz SDS-a.
.
Zaskrbljenost nad "katastrofalnim stanjem v Slovenski vojski" so izrazili tudi sopredlagatelji seje iz vrst NSi. Kot je zapisal podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak, je vojska pred kolapsom zaradi dolgoletnega pretiranega varčevanja.


Pahor pričakuje pojasnila
Zaradi slabih rezultatov nedavnega certificiranja bataljonske bojne skupine SV je mogoče sklepati, "da so glede tega očitne težave", so sporočili iz urada predsednika republike Boruta Pahorja. Ministrica za obrambo bo predsednika republike celovito seznanila z zadevo po četrtkovi seji vlade.

Ker so odločitve o vodenju ministrstva in generalštaba v pristojnosti vlade, bo Pahor premierju Miru Cerarju predlagal, naj ga do parlamentarnih volitev ministrica in načelnik generalštaba Andrej Osterman poleg letnega poročila o stalni pripravljenosti SV mesečno in osebno seznanjata z razmerami v SV in ukrepi za njihovo izboljšanje.

Pahor "med drugim pričakuje tudi jasen odgovor na vprašanje, ki ga je ob letnem poročilu zastavil že lansko leto, in sicer, ali je v Slovenski vojski premišljeno izdelana strategija porabe dodatnih proračunskih sredstev, ki jih je vlada za potrebe modernizacije Slovenske vojske namenila v lanskem letu", so še opozorili v uradu.

Prvak SD-ja Dejan Židan je pojasnil, da bo ministrica Andreja Katič v četrtek seznanila vlado in predsednika republike Boruta Pahorja o stanju v vojski in nadaljnjih ukrepih, nakar se bo o tem izrekel tudi sam. Katičeva, ki jo SD podpira, ker si prizadeva za izboljšanje stanja v SV, je pisno informacijo premierju Miru Cerarju že poslala.

Sindikat: Kriv je mačehovski odnos vseh vlad
Medtem je sindikat ministrstva za obrambo sprožil peticijo, v kateri poziva predsednika vlade Cerarja, predsednika države Pahorja, poslance, urad varuha človekovih pravic in vse državljane, naj podprejo pravico vseh zaposlenih v obrambi do kolektivne pogodbe.

Sindikat zaradi nevzdržnih in neurejenih razmer na področju zaposlenih v SV in obrambi v peticiji opozarja, da jim je ustavno sodišče odreklo pravico do stavke, ni pa jim odreklo pravice do kolektivne pogodbe. Vojakom je po njihovem mnenju zaradi zavračanja sklepanja kolektivne pogodbe kršena ne samo zakonska pravica, ampak tudi ustavna svoboda.

Poudarjajo tudi, da je Slovenska vojska v resnem kadrovskem krču, da je število odhodov vojakov iz SV večje od prihodov in da se obseg nalog ne zmanjšuje, zato prihaja pri tistih vojakih, ki ostajajo v SV, do izgorelosti.

Po treh dneh je prezgodaj govoriti o odgovornosti, analizirati moramo stanje in nato ukrepati. S prstom ne bomo kazali na nikogar. V preteklih dveh letih smo opozarjali, da podhranjenost ni vzdržljiva. Naša dolžnost je, da opozarjamo na stanje tiste, ki imajo resurse, in to smo počeli.

Simon Korez, predstavnik generalštaba SV
V vojski nad negativno oceno niso presenečeni
V SV-ju zaskrbljeni zaradi rezultata, ne pa presenečeni