Promenada v središču mesta. Foto: BoBo/Jure Banfi
Promenada v središču mesta. Foto: BoBo/Jure Banfi

Mestna občina Murska Sobota obsega 64 kvadratnih kilometrov in je imela 1. januarja letos 18.543 prebivalcev. Dozdajšnji župan Murske Sobote Aleksander Jevšek je spomladi zapustil župansko mesto in postal del vlade ter prevzel ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Murska Sobota bo zato na letošnjih lokalnih volitvah dobila novega župana ali županjo. Za županski stolček najvzhodnejše mestne občine se potegujejo štirje kandidati.

Sorodna novica "Rešitev vidim v tem, da namestimo fotovoltaiko in zagotovimo toplotne črpalke"
Blanka Denko Čeh. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Blanka Denko Čeh. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

43-letna Blanka Denko Čeh (Akacije)*, socialna podjetnica, ki se med drugim ukvarja s pekarstvom, je napovedala, da bi ob morebitni izvolitvi najprej v mestnem jedru praznovala veseli november in december, nato pa bi si z občani izmenjala ideje, iz katerih lahko nastanejo projekti.

47-letni Mitja Horvat (Gibanje Svoboda), inženir tekstilne tehnologije in direktor soboškega BTC-ja, stavi na gospodarski razvoj in povezovanje prekmurskih županov za pridobivanje regijskih projektov. Napoveduje "spopad" z draginjo in pomoč najšibkejšim.

48-letni Andrej Mešič (SDS), strojni tehnik, je podjetnik z 12 let dolgo prakso v občinskem svetu. Kot prioriteto je postavil reševanje energetske krize, skrb za priseljevanje izobražene mladine in razvoj storitvenih dejavnosti v mestu.

45-letni Damjan Anželj (SD) je višji svetovalec na področju zdravstva in socialnih zadev v občinski upravi, ki doslej ni bil politično dejaven. Kot prioriteto izpostavlja draginjsko krizo, gospodarski razvoj in obnovo infrastrukture.

Kandidatom smo zastavili štiri enaka vprašanja. Njihovi odgovori so razvrščeni tako, kot so kandidati razvrščeni na kandidatni listi, ki jo je objavila Državna volilna komisija.

*Kandidatka Blanka Denko Čeh na MMC-jeva vprašanja ni želela odgovoriti.

Mitja Horvat. Foto: Osebni arhiv Mitja Horvat
Mitja Horvat. Foto: Osebni arhiv Mitja Horvat
Sorodna novica Kako rešiti socialne probleme in kako prebuditi zaspano mestno jedro Murske Sobote?

Kaj je največja težava v mestu in kako jo boste odpravili?
Horvat: To, da se je v zadnjih 20 letih število prebivalcev naše občine zmanjšalo za skoraj 10 odstotkov. Vsak mladi, ki odide delat in živet drugam, je poraz za občino in župana osebno. Z ekipo bom poskrbel za nova delovna mesta, boljšo infrastrukturo – tudi vzhodno obvoznico, nova ugodnejša stanovanja za mlade in dogajanje v središču mesta in krajevnih skupnostih.

Mesič: Staranje prebivalstva in strm padec števila prebivalstva, predvsem zaradi padca števila rojstev. Spodbujal in finančno podpiral bom programe za mlade, priseljevanje mladih. Poiskal bom za naše mesto način poceni gradnje. Merim na nastanek novih delovnih mest, predvsem v podjetjih z visoko dodano vrednostjo. Povezano s tem bom spodbujal podjetništvo in ustvarjalnost. Mladi in življenje v mestu in tudi v vaseh bo središče mojega delovanja.

Anželj: Sam vidim kot največji izziv zelo nestabilno stanje na področju energetike in splošne draginje, ki lahko ima neposredne posledice na ljudi in njihovo kakovost življenja. S tega vidika bom problematiko s tega področja obravnaval kot prioriteto. Razvojni izzivi pa so naslednji: Murska Sobota mora v prihodnjih štirih letih dokončati že začete projekte v iztekajočem se mandatu, nekatere pa tudi nadgraditi (npr. EXPANO in soboško jezero, oživitev dodatne ponudbe v obnovljenem mestu in hkratni nadaljnji razvoj primestnih naselij, krepitev Murske Sobote kot regionalnega središča).

Andrej Mesič. Foto: Osebni arhiv Andrej Mešič
Andrej Mesič. Foto: Osebni arhiv Andrej Mešič

Najbolj pereča tema prihajajoče zime bo energetska draginja. Kako načrtujete reševanje energetske krize in pomoč najšibkejšim meščanom?
Horvat: S takojšnjo aktivacijo stroke za spopadanje z draginjo in pomoč posebej prizadetim posameznikom v občini. Energetske problematike in visokih stroškov delovanja daljinskega ogrevanja se bomo lotili z uporabo cenejših energentov. Možnost uvedbe posebnega dodatka za najranljivejše skupine. Pomoč in solidarnost sta temelj skupnosti.

Mesič: Ukrepe bom kombiniral z drugimi državnimi ukrepi. Tam, kjer bodo ukrepi nezadostni, bomo ukrepali s subvencioniranjem stroškov ogrevanja. Začel bom pripravo programov aktivne energetske samooskrbe. Dodatno bom spodbujal energetsko obnovo stavb in postavitev sončnih elektrarn. Pod nogami nam teče topla voda. Mesto že ima vrtino, žal pa prejšnja mestna oblast v izrabi te energije ni videla smisla. To bom popravil. Nisem pa privrženec redukcij in omejevanja rabe energentov.

Anželj: Na ravni države so že bili sprejeti ukrepi, ki bodo pomagali splošni populaciji. Zavedam se, da to pri najranljivejših skupinah ne bo dovolj. Za te skupine bomo morali tudi v občini verjetno zagotovili dodatno finančno pomoč, tako da bodo v dostojnih in človeških razmerah prešli to obdobje, saj si to vsi zaslužijo.

Damjan Anželj. Foto: Osebni arhiv Damjan Anželj
Damjan Anželj. Foto: Osebni arhiv Damjan Anželj

Mestno jedro naj bi bilo kljub prenovi, sploh ob koncih tedna, še vedno mrtvo, zvečer menda skorajda nimaš kam na večerjo. Kako boste rešili to težavo?
Horvat: Z aktivnim privabljanjem najboljših ponudnikov storitev, picerij, slaščičarn, trgovin. Župan mora biti dejaven promotor središča mesta in tudi njegov stalni obiskovalec, ne le pred volitvami. Mestno središče pa bomo oživili tudi s spodbujanjem gospodarske aktivnosti naših občanov, občina pa jim pri tem lahko pomaga. Le tako bodo v Mursko Soboto znova zahajali ljudje zunaj naše občine.

Mesič: Celovita prenova mesta pod prejšnjim županom ni prinesla oživitve mestnega jedra. Arhitektura in nagrade ne pomenijo nič, če gost po 16. uri najde le en odprt lokal. Sam vidim rešitev v sodelovanju z malimi družinskimi podjetji. Ta so dokazano uspešna. Prav tako bom zgladil spor z najemniki lokalov, s katerimi je bil SD-jev župan Jevšek v sporu zaradi izgube prihodka ob nepremišljeni selitvi drsališča. Brez malih in mladih družin ne bo ponudbe.

Anželj: Težko bi se strinjal s tem, da je mestno jedro mrtvo, nasprotno, mesto znova živi. Obnovljeno mestno središče zagotovo potrebuje še več ponudbe, tako turistične, gostinske kot tudi trgovske in podjetniške, vendar zagotavljam vam, da v središču Murske Sobote že zdaj lahko v zelo prijetnem vzdušju preživiš večer, tudi ob hrani. Sicer pa skozi različna obdobja v vsakem letu potekajo različni kulturni, športni, kulinarični, turistični in glasbeni dogodki, ki popestrijo dneve občank in občanov ter drugih gostov Pomurja.

Kakšna mora biti Murska Sobota čez štiri leta?
Horvat: Nadoknadili bomo zamujeno. Povabil in povezal bom vse, ki želijo občini dobro, na lokalni ravni ni prostora za visoko politiko in prepire. Poskrbeli bomo, da bo občina Murska Sobota znova privlačna za življenje vseh generacij s poudarkom na mladih. Privabili bomo nove projekte, investitorje in naredili občino moderno, mednarodno priznano regijsko prestolnico in najlepši kraj za življenje v Sloveniji.

Mesič: Drugačna. Znebil se bom duha povprečnosti in nazadovanja. Sobota bo model novega koncepta regijskega razvoja. Podporo imam v mladi neobremenjeni ekipi. Vsekakor bo to njihova nova Sobota.

Anželj: Murska Sobota in skupaj tudi vsa njena primestna naselja bodo čez štiri leta še bolj razviti, saj želim ohraniti zdajšnji tempo razvoja, kot je bil ta opažen pri občankah in občanih ter tudi vseh ljudeh, ki so obiskovali mestno občino v zadnjih dveh mandatih, saj se je mestna občina Murska Sobota razvijala hitreje kot marsikatera občina tako v regiji kot širše. Murska Sobota je prijazna do vseh generacij, zelena in gostoljubna, saj kjer živijo tako srčni, marljivi in delovni ljudje, drugače ne more biti.