Novela zakona o državni upravi, ki jo je DZ sprejel 9. marca, nekatere vladne urade priključuje ministrstvom. Predvideno je, da bodo uradi pod ministrstva prešli do 1. aprila. Foto: BoBo
Novela zakona o državni upravi, ki jo je DZ sprejel 9. marca, nekatere vladne urade priključuje ministrstvom. Predvideno je, da bodo uradi pod ministrstva prešli do 1. aprila. Foto: BoBo
Selitev
Odgovorov o morebitni zamenjavi prostorov uradov še ni. Foto: BoBo

Spremembe naj bi se zgodile 1. aprila. Ministrstva bodo prevzela tudi na uradih zaposlene javne uslužbence in na novo oblikovala različne organizacijske enote, od sektorja, službe do urada.

Nova služba za narodnosti
Ministrstvo za notranje zadeve prevzema delovno področje dozdajšnjega urada vlade za narodnosti, naloge pa bo izvajala nova služba za narodnosti, ki bo sistemizirana kot samostojna služba v okviru ministrstva. Predstojniku Stanku Baluhu bodo ponudili možnost prezaposlitve, in sicer mu bodo predvidoma ponudili mesto vodje službe. V to službo bo razporejenih tudi preostalih šest uslužbencev.

Podnebne spremembe na direktoratu
Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje bodo prevzeli službo vlade za podnebne spremembe. To področje prihaja pod direktorat za okolje, sektor za okolje in podnebne spremembe pa bo imel svojega vodjo. Zdajšnjemu direktorju vladne službe Jerneju Stritihu je bilo ponujeno delovno mesto vodje sektorja za okolje in podnebne spremembe, vendar ponudbe ni sprejel. Bo pa osem od devetih javnih uslužbencev, ki so zdaj zaposleni na vladi službi, s 1. aprilom prevzelo ministrstvo.

Urad ostaja, a pod ministrstvom
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo do 1. aprila prevzelo urad za verske skupnosti. Za to področje bo tudi po novem v okviru ministrstva skrbel urad, v katerega bo prerazporejenih vseh šest zdaj zaposlenih na uradu, ki so bili o tem tudi že obveščeni. Potem ko je vlada 10. februarja razrešila dotedanjega direktorja Aleša Guliča, urad kot v. d. direktorja vodi Stane Baluh. Po novem bo urad imel vodjo.

Konec samostojnosti urada za enake možnosti
Pod okrilje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve bo prešel urad za enake možnosti. O tem se usklajujejo s sindikatom, ideja pa je, da se urad umesti v notranjo organizacijsko enoto, ki bo imela svojega vodjo. Na uradu je deset javnih uslužbencev in na ministrstvu niso želeli jasno odgovoriti, kaj se bo z njimi zgodilo, saj naj bi to uravnaval zakon, in ne ministrstvo. Tudi na to, ali bo možnost zaposlitve ponujena direktorici Tanji Salecl, so odgovorili, da "zakonska določba govori o tem, da pristojna ministrstva prevzamejo naloge, javne uslužbence, opremo, prostore, dokumentacijo in pravice proračunske uporabe".

Koliko bodo prihranili, se (še) ne ve
Ocene, za koliko se bodo zaradi ukinitve urada zmanjšali proračunski izdatki za naloge na teh področjih in kje konkretno bodo ti prihranki, na ministrstvih večinoma še niso podali, le na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so pojasnili, da prihranki bodo, saj ne bo več delovnega mesta direktorja, znižali pa se bodo tudi drugi stroški za delovanje urada za verske skupnosti.