V Slovenijo je iz Italije prispelo deset eritrejskih beguncev. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
V Slovenijo je iz Italije prispelo deset eritrejskih beguncev. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Po navedbah ministrstva je bilo iz Italije in Grčije v Slovenijo premeščenih 217 prebežnikov - 149 državljanov Sirije, 45 državljanov Eritreje, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva. Število premeščenih oseb predstavlja 38,3 odstotka skupne zaveze Slovenije.

Na ministrstvu so ob tem spomnili, da je Slovenija konec maja in junija dala še dve novi zavezi za premestitev prebežnikov iz Italije in Grčije.

Premestitev beguncev je mehanizem solidarnosti znotraj EU-ja. V skladu z vladnim načrtom naj bi do konca leta iz Italije in Grčije premestili skupno 567 prebežnikov, prihode pa so razdelili na manjše skupine.

Prosilci za azil postopek začeli v Italiji oz. Grčiji
Prebežniki v okviru premestitvene sheme v Slovenijo prihajajo kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji oziroma Italiji. Zaradi tega se postopki za mednarodno zaščito v Sloveniji izvedejo relativno hitro. Tudi verjetnost za uspešnost prošnje je posledično precej velika. Begunci namreč prihajajo iz držav, iz katerih je prosilcem v državah EU-ja status priznan v več kot 75 odstotkih.