Ljubljanska nadškofija zaradi nezmožnosti sekanja lesa v pokljuških gozdovih, vzrok so dolgotrajni denacionalizacijski postopki, od države terja kar 17,4 milijona evrov odškodnine. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Ljubljanska nadškofija zaradi nezmožnosti sekanja lesa v pokljuških gozdovih, vzrok so dolgotrajni denacionalizacijski postopki, od države terja kar 17,4 milijona evrov odškodnine. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Višje sodišče je odškodninski zahtevek Nadškofije Ljubljana za čas, ko ni mogla uporabljati denacionaliziranih gozdov na območju Pokljuke in Mozirja, po poročanju Dnevnika vrnilo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču, ki je sicer novembra lani odločilo, da mora Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov plačati 11,2 milijona evrov odškodnine.

Na njegovo odločitev sta se pritožili obe strani. Sklad zaradi previsoko odmerjene odškodnine, Nadškofija Ljubljana pa meni, da je odškodnina prenizka. Svoj prvotni tožbeni zahtevek je z 11,4 milijona povišala za šest milijonov evrov, ker naj bi bil posek lesa v gozdovih, ki so bili predmet denacionalizacije, višji, kot so sprva ocenili. Sodišče je višji tožbeni zahtevek zavrglo, ker je presodilo, da ga je ljubljanska nadškofija oddala po preteku zastaralnega roka.

Sodnica naj bi upoštevala le cerkvene navedbe
Eden od razlogov za razveljavitev sodbe okrožnega sodišča, kot navaja Dnevnik, naj bi bil, da je sodnica Jadranka Juhant v sodbi, ki jo je izdala 24. novembra 2015, pri odmeri odškodnine sledila zgolj predlogu tožeče stranke Nadškofije Ljubljana, ni pa upoštevala nasprotnih argumentov tožene stranke Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Z razveljavitvijo sodbe okrožnega sodišča naj bi bila zadovoljna tako sklad kot Cerkev. "Višje sodišče je s sklepom ugodilo tako naši pritožbi kot tudi pritožbi sklada ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje," je pojasnil pravni zastopnik Nadškofije Ljubljana. Nadškofija upa, da ji bo okrožno sodišče v ponovnem sojenju odmerilo še višjo odškodnino, sklad kmetijskih zemljišč pa meni, da bo na novo določena odškodnina nižja od prvotne, ki znaša 11,2 milijona evrov.