Majhna Slovenija je pred 25 leti stopila na pot samostojnosti in neodvisnosti. Foto: BoBo
Majhna Slovenija je pred 25 leti stopila na pot samostojnosti in neodvisnosti. Foto: BoBo
false
Slovenija je dobila vojno za svojo neodvisnost. Zadnji vojaki JLA so našo državo zapustili oktobra 1991. Foto: BoBo

Budili so se upi, porajala vprašanja, razreševale dileme, gradilo pričakovanje. Od prvih večstrankarskih volitev po drugi svetovni vojni do nove vlade, odločitve in izvedbe plebiscita, priprav na dejansko razglasitev samostojnosti ter osamosvojitvene vojne so si dogodki sledili z izjemno hitrostjo in intenzivnostjo. Obdobje, ki zagotovo vsem ostaja globoko zasidrano v spominu. Vzporedno so potekala tudi naša "običajna" življenja in prav preplet teh zgodovinskih dogodkov z vsakdanjostjo je tisti, ki stvari postavlja v pravi kontekst.

Vabljeni k branju člankov in ogledu arhivskih videoposnetkov na spletnem mestu 25let.si

Na RTV Slovenija smo pripravili posebni tematski podportal 25 let, na katerem bomo budili dogodke, poglede in spomine na ta prelomni čas v slovenski zgodovini. Predstavili bomo tudi gradivo, ki ga hrani dokumentacija RTV Slovenija.

Ker se želimo odmakniti od izključno 'političnega' pogleda, bi radi osvetlili do zdaj neznane trenutke, ki so se dogajali vam, vašim bližnjim ali v vaši okolici. Vabimo vas, da nam posredujete svoje spomine na osamosvajanje Slovenije in na z osamosvojitvijo povezane dogodke ter fotografije (gradivo lahko fotografirate, preslikate z optičnim bralnikom (skenerjem)) ali posnetke iz tistega časa.

Vaše spomine bomo objavili in predstavili na našem portalu www.25let.si ter tako bralcem omogočili še dodaten vpogled v to zelo pomembno obdobje slovenske zgodovine 25 let pozneje.

Vabljeni k sodelovanju, vaše spomine nam lahko pošljete na elektronski naslov: 25let@rtvslo.si

V informativnem programu Televizije Slovenija bodo na 25-letnico plebiscita opozarjali tudi v naših dnevnoinformativnih oddaja. Tako bodo v Odmevih začeli z odštevanjem dnevov do plebiscita v petek, 4.12. Brskali bodo po našem bogatem arhivu in spomnili na vse pomembne dogodke, ki so tlakovali pot do plebiscita 23.12. in do slavnostne razglasitve izidov. Spremljali bodo proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, istega večera bosta Rosvita Pesek in Lidija Hren, novinarki in voditeljici, ki sta spremljali dogajanje pred 25 leti, pripravili tudi posebno oddajo s ključnimi sogovorniki, ki so nastopali tudi v večeru pred natanko 25-imi leti.

Na prvem programu Radia Slovenija pa se bodo petindvajseti obletnici plebiscita poklonili z nizom pogovorov, debatnih in dokumentarnih oddaj, s katerimi bodo spomnili na osrednja imena prelomnih dni ter pretresli četrt stoletja razvoja Slovenije po njem. 23. december, dan ustavnosti, bo v celoti namenjen prazniku, obletnici in spominu: od dopoldanskega Intervjuja preko Studia ob sedemnajstih do večernega prenosa državne proslave. Dan prej bodo v Intelekti kritični glede razvoja demokracije v zadnjih desetletjih – ne le pri nas, ampak po vsem globaliziranem svetu. V božičnih dneh se bodo na Prvem pogovarjali z nosilci različnih alternativnih sistemskih rešitev, ki so odmevale konec osemdesetih let po slovenskih medijih. Praznični konec tedna bo namenjen izboru najpomembnejših vsebin, globljemu pretresu doseženega v samostojni Sloveniji ter sproščenejšim spominom na leto 1990.

Ključne posameznike osamosvojitvenega časa in posebne tematske oddaje, namenjene prelomnemu trenutku v zgodovini Slovenije, bodo na Prvem programu objavljali tudi v naslednjih mesecih, do dneva državnosti in naprej.