Razstava inž. Marija Osane v RTV-centru Maribor. Foto: RTV SLO
Razstava inž. Marija Osane v RTV-centru Maribor. Foto: RTV SLO

Najdbo dokumentov in fotografij iz zapuščine Marija Osane v Rošpohu bi lahko ob izposoji arheološke terminologije imenovali kar radijska zakladna najdba. Hiša, ki je bila nekoč v lasti njegove sestre Ane in je skozi poletja dvajsetih in tridesetih let minulega stoletja predstavljala počitniško pribežališče tehničnega začetnika radia na Slovenskem, je desetletja skrivala in po čudežu menjave lastnikov do današnjih dni ohranila več kot sto dokumentov in fotografij, ki bi bolj kot tja spadali v urejen arhivski fond.

MEJNIKI RTV SLOVENIJA

1924 inž. Marij Osana začne s poskusnim oddajanjem

prek oddajnika, ki ga je izdelal sam

1926 inž. Marij Osana organizira prenos koncerta

iz Glasbene matice


Dokumenti izhajajo pravzaprav iz vseh obdobij Osanovega življenja. Ohranjeni so krstni list, maturitetno spričevalo, indeks Tehniške visoke šole na Dunaju, listina, ki je spremljala Avstro-Ogrsko vojaško odlikovanje, imenovanja, povezana s poklicno kariero od Poštne direkcije do Univerze v Ljubljani, osebna izkaznica, potni list in ne povsem pri koncu – listina o imenovanju za častnega člana Zveze društev inženirjev in tehnikov v Ljubljani. Med zanimivejše podrobnosti spadajo tudi dobro ohranjene fotografije in posebna dragocenost – doslej neznani poskusi literarnega ustvarjanja.

Del tega gradiva je v počastitev visokega jubileja slovenskega radia, ki mu pripada tudi današnji Radio Maribor, na ogled v avli RTV-centra Maribor do 18. junija 2013.