Lewis Hamilton je šestič dobil dirko za VN ZDA, s čimer je na večni lestvici dirk v ZDA prehitel legendarnega Michaela Schumacherja (5 zmag). Britanec je dobil zadnje štiri dirke v Austinu. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je šestič dobil dirko za VN ZDA, s čimer je na večni lestvici dirk v ZDA prehitel legendarnega Michaela Schumacherja (5 zmag). Britanec je dobil zadnje štiri dirke v Austinu. Foto: Reuters

Počutim se izjemno. Samo poglejte ameriške navijače, neverjetni so. Od leta 2012 vas je vse več na dirkah, mislim, da je to zdaj moja najljubša proga.

Lewis Hamilton
Štart F1
Dirko je najbolje začel Sebastian Vettel, ki je z vodilnega položaja izrinil Lewisa Hamiltona. Foto: EPA
Max Verstappen
Max Verstappen je za zeleno mizo izgubil tretje mesto. Podobna usoda ga je doletela že lani po dirki za VN Mehike v Ciudadu de Mexicu. Foto: EPA
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je dirko končal s pokvarjenim pogonskim sklopom. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je bil na dobri poti, da mu z McLarnom uspe lepa uvrstitev, a ga je na cedilu - kot že ničkolikokrat do zdaj - pustil Hondin pogonski sklop. "Ne morem verjeti," je Španec bentil po radijski zvezi svojemu moštvu, medtem ko je svoj dirkalnik pripeljal v garažo. Foto: EPA
Hamilton z Boltom slavil deveto letošnjo zmago

Britanec, aktualni svetovni podprvak, je imel nekoliko več dela le v uvodnih krogih, ko se je znašel za največjim tekmecem, nato pa je švignil v vodstvo in ga mirno brez težav obdržal za 62. zmago v karieri.

Vettlu (in Ferrariju) se taktika dveh postankov ni izplačala, Nemec se je moral pošteno potruditi, da se je znova prebil tik pod vrh, za zmago ni imel niti najmanjših možnosti. Tretji je ciljno črto prečkal Max Verstappen, a ga je po koncu dirke doletela kazen petih sekund, zato se je na oder za zmagovalce uvrstil Kimi Räikkönen.

V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v kraljici motošporta ima Hamilton zdaj že 66 točk prednosti pred Vettlom, ki ima do konca sezona na treh dirkah na voljo le še 75 točk. Naslednja dirka je na sporedu 29. oktobra v Ciudadu de Mexicu, ko se bodo dirkači pomerili za VN Mehike.

Vettlu uspel sanjski štart
Hamiltonovemu najbližjemu zasledovalcu v svetovnem prvenstvu Vettlu je uspel sanjski štart. Britanec ga je želel zapreti na levi strani, a se Nemec ni dal, iz prvega zavoja je na veliko veselje svoje ekipe zapeljal kot vodilni. V uvodnih krogih je bilo vse v znamenju boja za tretje mesto, za katerega sta se na progi večkrat spopadla Valtteri Bottas in Daniel Ricciardo. V 6. krogu se je nato zgodila menjava vodstva, Hamilton je presenetil Vettla in švignil na prvo mesto.

Ricciardu eksplodiral motor
Ricciardo se je z Bottasom dolgo boril za tretje mesto, nato je moral še odbijati napade Kimija Räikkönena, ki se je v tem času prikradel v njegovo zavetrje. Svoj položaj je na progi zadržal, a le do 16. kroga, ko se je pokvaril njegov pogonski sklop, zaradi česar je moral dirkalnik parkirati ob stezi in odstopiti. Njegov moštveni kolega Verstappen je sicer vmes dirkal izjemno, s 16. štartnega položaja se je prebil vse do drugega mesta, po prvem postanku je zapeljal za četrtouvrščenega Räikkönena. Dolgo je bil najhitrejši dirkač na progi.

Räikkönen prehitel rojaka v 42. krogu
V 36. krogu je Räikkönen ujel tretjeuvrščenega Bottasa, ki je bil Vettlu tik za petami. Obetal se je finski dvoboj. V zavojih se je Kimiju uspelo približati mercedesu, v ravnini je bil vselej nekoliko prepočasen, da bi resneje ogrozil rojaka. Tri kroge pozneje je Vettel še drugič zavil v bokse, mehaniki so mu namestili najmehkejšo različico gum. Na stezo se je vrnil kot četrti, tik pred izjemno hitrim Verstappnom. V 42. krogu je Räikkönen vendarle napadel Bottasa in ga tudi prehitel v 12. zavoju!

Vettel vendarle do drugega mesta
Pet krogov pred koncem se je Bottasu povsem približal še drug ferrari - Vettel - in ga nemudoma uspešno napadel ob koncu štartno-ciljne ravnine, ko je zapeljal med Finca in Stoffla Vandoorna. Štirikratni svetovni prvak je takoj zatem švignil še mimo moštvenega kolega na drugo mesto. Bottasove gume so bile že povsem načete, 28-letnik iz Nastole ni bil več dorasel tekmec ferrarijema ter Verstappnu za seboj, opraviti je moral postanek, ki ga je pahnil na peto mesto. Za razburjenje je v zadnjih zavojih poskrbel še Verstappen, ki je z izjemnim manevrom Räikkönenu speljal uvrstitev na oder za zmagovalce.

Verstappen po koncu ob stopničke
Toda po dirki ga je doletela petsekundna kazen, ker je ob prehitevanju za tretje mesto v celoti z dirkalnikom zapustil stezo. VN ZDA je sklenil na četrtem mestu. Podobna kazen ga je doletela tudi na lanski dirki za VN Mehike, kamor se karavana formule ena zdaj seli za naslednjo dirko. Hamilton in Bottas sta sicer s prvim in petim mestom Mercedesu zagotovila dovolj točk, da je moštvo iz Brackleyja še četrtič zapored osvojilo naslov svetovnega konstruktorskega prvaka.

Dirka za VN ZDA, Austin

Končni vrstni red (56/56):        
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:33:50,993
 2. S. VETTEL     Ferrari  +10,143
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   15,779
 4. M. VERSTAPPEN Red Bull  16,768
 5. V. BOTTAS     Mercedes  34,967
 6. E. OCON       F. I.   1:30,980
 7. C. SAINZ      Renault 1:32,944
 8. S. PEREZ      F. I.     1 krog
 9. F. MASSA      Williams  1 krog
10. D. KVJAT      T. Rosso  1 krog
11. L. STROLL     Williams  1 krog
12. S. VANDOORNE  McLaren   1 krog
13. B. HARTLEY    T. Rosso  1 krog
14. R. GROSJEAN   Haas      1 krog
15. M. ERICSSON   Sauber    1 krog
16. K. MAGNUSSEN  Haas      1 krog
                                  

Odstop: Hülkenberg, Wehrlein, Ri- 
        cciardo, Alonso           
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:       
 1. L. HAMILTON   Mercedes     331
 2. S. VETTEL     Ferrari      265
 3. V. BOTTAS     Mercedes     244
 4. D. RICCIARDO  Red Bull     192
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      163
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull     123
 7. S. PEREZ      Force India   86
 8. E. OCON       Force India   73
 9. C. SAINZ      T. R./Renault 54
10. N. HÜLKENBERG Renault       34
                                  
Moštva:                           
 1. MERCEDES 575  6. TORO ROSSO 53
 2. FERRARI  428  7. RENAULT    48
 3. RED BULL 315  8. HAAS       43
 4. F. INDIA 159  9. MCLAREN    23
 5. WILLIAMS 68  10. SAUBER      5
                                  

Počutim se izjemno. Samo poglejte ameriške navijače, neverjetni so. Od leta 2012 vas je vse več na dirkah, mislim, da je to zdaj moja najljubša proga.

Lewis Hamilton
Hamilton z Boltom slavil deveto letošnjo zmago