Lewis Hamilton lahko z nedeljsko zmago na Hungaroringu postane najuspešnejši dirkač v zgodovini VN Madžarske. Trenutno si prvo mesto s štirimi zmagami deli z Michaelom Schumacherjem. Foto: Reuters
Lewis Hamilton lahko z nedeljsko zmago na Hungaroringu postane najuspešnejši dirkač v zgodovini VN Madžarske. Trenutno si prvo mesto s štirimi zmagami deli z Michaelom Schumacherjem. Foto: Reuters

Dobro se zavedamo, da to dirkališče ne ustreza najbolj našemu dirkalniku, a iščemo vse mogoče rešitve, da bi povečali oprijem v zavojih. Nekaj dobro odpeljanih krogov na prostih treningih bo vsekakor v veliko pomoč pri izboru najboljših mogočih nastavitev.

Valtteri Bottas
Ayrton Senna
Legendarni Ayrton Senna je krstno dirko za VN Madžarske leta 1986 končal tik pod vrhom. Zmagal je njegov rojak Nelson Piquet, tretji je bil Nigel Mansell. Foto: EPA
Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton in Sebastian Vettel
Lansko dirko je dobil Lewis Hamilton. Družbo sta mu na odru za zmagovalce delala Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel. Foto: EPA

Hungaroring je kot Monako, a brez ograj v neposredni bližini. To je eno tistih dirkališč, na katerih je vožnja pravi užitek, dirkanje pa malo manj.

Daniel Ricciardo
Hungaroring
V nedeljo bodo morali dirkači na Hungaroringu odpeljati 70 krogov. Foto: EPA

Po devetih dirkah v skupnem dirkaškem seštevku vodi Nico Rosberg (190 točk), ki ima pred drugouvrščenim Lewisom Hamiltonom (176) 14 točk naskoka. Tretji je Daniel Ricciardo, ki je na dozdajšnjih dirkah zbral 106 točk, na četrtem mestu jih je Fernando Alonso zbral 97, Valtteri Bottas na petem pa šest manj.

Stavnica za VN Madžarske:
1. Lewis Hamilton (1,72)
2. Nico Rosberg (2,50)
3. Valtteri Bottas (17,00)
4. Daniel Ricciardo (26,00)
5. Sebastian Vettel (29,00)
6. Felipe Massa (34,00)
7. Fernando Alonso (41,00)
8. Jenson Button (126,00)
9. Kimi Räikkönen (151,00)
10. Nico Hülkenberg (201,00)

Na dirkah za VN Madžarske sta največ zmag zbrala Michael Schumacher in Hamilton. Oba sta zmagala po štirikrat. Prvi je zmago slavil v letih 1994, 1998, 2001 in 2004, drugi 2007, 2009, 2012 in lani. Po trikrat je prvi ciljno črto na Hungaroringu prečkal Ayrton Senna (1988, 1991 in 1992). Med konstruktorji je na madžarskih dirkah največ zmag osvojil McLaren (11), sledita mu Williams (7), ki je zadnjič slavil leta 1997, in Ferrari (5), ki je nazadnje v Budimpešti zmagal leta 2004.

Ricciardo: Kot v Monaku, a brez ograj
Daniel Ricciardo, ki v zadnjem času dirka odlično, se veseli preizkušnje v Budimpešti. "Vselej sem užival na Hungaroringu, čeprav je steza tako ozka in zavita in morda ni najbolj primerno prizorišče za dirko formule ena. Hungaroring je kot Monako, a brez ograj v neposredni bližini. To je eno tistih dirkališč, na katerih je vožnja pravi užitek, dirkanje pa malo manj," je povedal Avstralec in poudaril, da je prehitevanje na stezi skoraj nemogoče, zato bo dnevna forma na sobotnih kvalifikacijah še toliko pomembnejša.

Bottas in Williams iščejo rešitve
Dirke se zelo veseli tudi Valtteri Bottas, ki že nekaj časa voha svojo krstno zmago v kraljici motošporta, a se mu je za zdaj vsakič izmuznila. "Dirka v Budimpešti je zadnja pred poletnim premorom. Ciljamo na soliden rezultat, da bomo odšli na zaslužen počitek z dobrim občutkom," je povedal Finec. Dodal je še: "Dobro se zavedamo, da to dirkališče ne ustreza najbolj našemu dirkalniku, a iščemo vse mogoče rešitve, da bi povečali oprijem v zavojih. Nekaj dobro odpeljanih krogov na prostih treningih bo vsekakor v veliko pomoč pri izboru najboljših mogočih nastavitev."


Prehitevanje v Budimpešti skoraj nemogoče

Proga na Hungaroringu je zaradi neuporabe venomer zaprašena. Prav zato bi morala ob koncu tedna, ko je organizirana dirka za VN Madžarske, postati precej hitrejša, kar pa je na Madžarskem prej izjema kot pravilo. Zaradi razgibane in luknjaste trase je prehitevanje v suhih pogojih precej oteženo, edino pravo mesto za prehitevanje je v prvem zavoju. Leta 2006 so na Hungaroringu izpeljali šele prvo dirko v dežju, predtem na dan dirke kar dve desetletji ni deževalo. Proga ima 16 zavojev, 6 levih in 10 desnih. Krog je dolg 4,381 km, dirkači jih bodo morali v nedeljo premagati 70 (306,530 km). Najhitrejšega je leta 2004 s ferrarijem F2004 odpeljal Schumacher (1:19,071).

Krstna dirka v znamenju Brazilcev
Prvo dirko za VN Madžarske so organizirali 10. avgusta 1986. Konec tedna je bil v znamenju Brazilije: Senna si je v kvalifikacijah privozil "pole", nedeljsko dirko pa je dobil njegov rojak Nelson Piquet (Williams-Honda). Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila še Senna (Lotus-Reanult) in Nigel Mansell (Williams-Honda). Po dirki je v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo na prvem mestu ostal Mansell (55 točk), drugi je bil Senna (48), tretji Piquet (47). Četrti je bil Alain Prost (44), peti pa oče Nica Rosberga, Keke Rosberg (19).

Hamiltonova krstna zmaga v mercedesu
Lani se je v hudi vročini, ki je povzročala težave tako dirkačem kot njihovim dirkalnikom, pa tudi gledalcem, najbolje znašel Hamilton. Po prvih postankih je bil v vodstvu Mark Webber, a je imel drugačno taktiko in je s prvim kompletom pnevmatik zdržal 23 krogov. Medtem ko je imel Sebastian Vettel velike težave z Jensonom Buttnom, ki ga ni mogel prehiteti, si je Hamilton nabiral prednost in jo obdržal do konca. Vettel je na koncu izgubil boj še z drugouvrščenim Kimijem Räikkönenom. Pod zmagovalni oder sta se uvrstila Webber in Fernando Alonso.

Dirkači bodo v Budimpešti v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Madžarske, Hungaroring

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Dobro se zavedamo, da to dirkališče ne ustreza najbolj našemu dirkalniku, a iščemo vse mogoče rešitve, da bi povečali oprijem v zavojih. Nekaj dobro odpeljanih krogov na prostih treningih bo vsekakor v veliko pomoč pri izboru najboljših mogočih nastavitev.

Valtteri Bottas

Hungaroring je kot Monako, a brez ograj v neposredni bližini. To je eno tistih dirkališč, na katerih je vožnja pravi užitek, dirkanje pa malo manj.

Daniel Ricciardo