Foto:
Foto:

Glede na to bo ta pomemben položaj, predvsem za boj proti terorizmu, ostal še približno štiri mesece nezaseden.

Minister za notranje zadeve Rado Bohinc, ki se je srečanja udeležil skupaj s pravosodno ministrico Zdenko Cerar, meni, da to kaže na neučinkovitost zveze v kadrovanju. Spodbudnejši pa so podatki o denarju, ki naj bi ga Unija v prihodnje namenila predvsem za varovanje schengenskih meja, je poročal Radio Slovenija.

Več sredstev za pravosodje in notranje zadeve
Evropska komisija je sicer v finančnih perspektivah od leta 2007 do 2013 predlagala, da bi se proračunska sredstva za pravosodje in notranje zadeve z 0,5 odstotka proračuna povečala na 1,5 odstotka. Gre za povečanje z 1,4 milijarde evrov na 3 milijarde evrov.

Kmalu evropska kazenska evidenca?
Ministri so tudi podprli predlog o evropski mreži za izmenjavo podatkov o pedofilih, množičnih morilcih in drugih zločincih. Gre za uveljavitev evropske kazenske evidence, ki jo je sprožil primer množičnega morilca Fournireja. Prav zdaj mu namreč sodijo v Belgiji, kjer niso bili seznanjeni z njegovimi prejšnjimi obsodbami v Franciji. Že do konca leta pa naj bi komisija pripravila predlog pravil za tako izmenjavo informacij.