Foto:
Foto:

Ta je namreč precej višja, če so prišteti dodatki za delovno dobo, za delovne razmere in nadurno delo. Ker se socialni partnerji niso mogli dogovoriti za opredelitev povprečne plače, po poročanju Radia Slovenija večina zahteva pogovor s predsednikom vlade.

Socialni partnerji so se sicer že pretekli teden dogovorili, da bodo rasle osnovne plače, in sicer v različnih zneskih, glede na izračun v posameznih panogah. Povprečna plača se bo povečala z inflacijo za 3,2 oziroma 3,4 odstotke, o dokončni številki še ni dogovora. Vsekakor pa se bodo plače vsem zaposlenim zvišale za najmanj 5.000 tolarjev bruto.

Spremembe plačnega sporazuma
Dogovor prinaša vrsto sprememb. Plače se bodo usklajevale po panogah, kar pomeni, da se bodo povečale v različnih zneskih, odvisno od povprečne plače v posamezni panogi. Doslej so se za enak odstotek povečale vse plače v gospodarstvu. Drugačen bo tudi način usklajevanja, saj bodo plače eskalirale v absolutnih zneskih, in ne več v enakem odstotku, novost je še povečevanje osnovnih plač, in ne izhodiščnih, kot je veljalo doslej.