Fabian Dahlem želi začeti novo zgodbo v Tivoliju. Razmišlja dolgoročno in se zaveda, da mora klub najprej uspešno opraviti prisilno poravnavo (več bo znano v soboto). Foto: www.alesfevzer.com
Fabian Dahlem želi začeti novo zgodbo v Tivoliju. Razmišlja dolgoročno in se zaveda, da mora klub najprej uspešno opraviti prisilno poravnavo (več bo znano v soboto). Foto: www.alesfevzer.com
Trener Dahlem o začetku priprav Olimpije

49-letni strokovnjak je v hokeju skoraj vse življenje. Vratar je bil v Rosenheimu, Krefeldu, Ratingenu, Essnu, Neuwiedu, Sonthofnu in Ingolstadtu. V lanski sezoni je v Ljubljani doživel številne neprijetne trenutke, po porazu v finalu državnega prvenstva na Jesenicah se je zdelo, da je njegova zgodba z Olimpijo končana. Nemec se je vrnil poln energije, v letošnji sezoni bo tudi športni direktor.

Zeleno-beli bodo do petka trenirali na Jesenicah, od sobote naprej pa v Zalogu. V Tivoliju bo led pripravljen šele 20. avgusta.
Na ledeni ploskvi Podmežakle so v ponedeljek zvečer trenirali: vratarji Matic Marinšek, Tomaž Trelc in Tilen Spreitzer, branilci Kristjan Čepon, Boštjan Groznik, Miha Logar, David Planko, Kristof Reinthaler, Fabian Scholz, Maks Selan in Andrej Tavželj ter napadalci Sebastijan Hadžič, Matt Harlow, Andrej Hebar, Matej Hočevar, Luka Kalan, Gregor Koblar, Aleš Mušič, Aljaž Ogrizek, Nik Pem, Žiga Pešut, Anže Ropret, Črt Snoj, Jure Sotlar, Aljaž Uduč, Jaka Zdešar in Roland Kaspitz.
Na preizkušnji je pet hokejistov (Snoj, Marinšek, Scholz, Reinthaler in Harlow), z zmaji pa trenirata še odlični Kaspitz in Tavželj, ki sta trenutno še brez kluba.


Kako ste preživeli zadnje tri mesece in pol po koncu lanske sezone?
To poletje je bilo zame res lepo, eno najlepših, odkar sem v hokeju. Zelo dobro sem se odpočil. Poletje sem preživel z družino.

V letošnji sezoni so na preizkusu tudi avstrijski igralci, kar v Ljubljani nikoli ni bila praksa.
Treba je ubrati tudi kakšno drugačno pot. Ne zdi se mi nič nenavadnega, da bomo v ekipi imeli avstrijske igralce, ki so se že dokazali v Ligi Ebel. Fabian Scholz je že osvojil naslov prvaka z Linzem, Kristof Reinthaler pa ima prav tako že veliko izkušenj z igranjem v tej ligi. Želita dokazati, da si zaslužita mesto v avstrijskih klubih, kjer igra preveč tujcev. V najboljših klubih Lige Ebel imajo po deset ali enajst tujcev. To je popolnoma nepotrebno in reprezentanci se to zelo pozna. Že v pripravah se obeta boj za prvo ekipo in to me veseli.

Ko ste sredi aprila izgubili finalno serijo državnega prvenstva na Jesenicah, smo bili skoraj prepričani, da se ne boste več vrnili v Ljubljano. Lanska sezona je bila polna težav zunaj ledenih ploskev. Nemec po navadi vse premisli desetkrat, vi pa ste znova v Tivoliju.
Bavarci smo znani po tem, da imamo veliko poguma. Če bi gledal na vse skupaj samo negativno, se zagotovo ne bi vrnil v Ljubljano. Imamo še veliko možnosti za napredek, a treba je vedeti, da so se vse ekipe Lige Ebel močno okrepile. Innsbruck je vedno veljal za našega konkurenta. Ko pogledam njihove okrepitve, je to res nekaj neverjetnega. Če jim letos ne uspe priti v končnico, res ne vem, kako bodo nato nadaljevali. Tveganje je zagotovo veliko.

Verjetno ste podrobno analizirali lansko sezono Lige Ebel in seveda tudi grenak poraz v finalu državnega prvenstva?
Vsi vemo, kakšno je bilo stanje v klubu ob koncu sezone, ko je bil na sporedu finale državnega prvenstva. Te tekme sem skušal hitro pozabiti, seveda pa nočem iskati nobenih opravičil za naše predstave. Na koncu lahko ugotovimo, da je bil ta grenak poraz morda celo dobrodošel, saj smo znotraj kluba uredili številne stvari. Spremembe so bile nujne!

V Ligi Ebel ste novembra in decembra igrali zelo dobro. Spomnimo se samo dveh zmag na Dunaju. Padec je sledil šele po novem letu.
Popoln šok za ekipo je bil odhod vratarja Andyja Chioda. Tega nismo mogli nadomestiti, on je bil pravi vodja moštva. Lani sem bil neke vrste "devica", saj sem se moral šele vpeljati v ta klub. Prepričan sem, da bomo igrali bolje. Imamo nove mlade igralce, pogodbe so podpisali Ogrizek, Pem, Hadžič, gledalci si želijo mladih moči. Lani smo imeli velike težave ob "power playu". Naš najboljši igralec v tej prvini igre je bil Matt White, ki pa nikakor ni bil primeren za to ekipo. Ni se znašel v garderobi. Mislil je le na napad, obrambo je zapostavljal. Potrebujemo igralce z močnim karakterjem. Guillaume Desbiens je hokejist, ki zna igrati pravo moško igro. Nasprotniki morajo imeti malce več strahu.

V letošnji sezoni boste tudi športni direktor. Kako ste se dogovorili s predsednikom Markom Popovičem?
O financah odloča predsednik Marko Popovič, z njim odlično sodelujem in on mi pove, kaj si sploh lahko privoščimo. Zelo pomembno je, da pride v Tivoli več gledalcev, potem bo vse lažje. Gledalci si želijo tudi kakšen pretep.

Lansko sezono ste nekajkrat pošteno zaloputnili z vrati vaše pisarne po porazih. Še dobro, da po porazu proti Jesenicam še stojijo.
Jeze ne smeš zadrževati v sebi. Po takih porazih je popolnoma normalno, da se vrata malce močneje zaloputnejo.

Trener Dahlem o začetku priprav Olimpije