Žiga Jeglič in Rok Tičar tvorita preverjeno in zdaj tudi prvo slovensko navezo v Celinski hokejski ligi, ki velja za drugo ligo na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Žiga Jeglič in Rok Tičar tvorita preverjeno in zdaj tudi prvo slovensko navezo v Celinski hokejski ligi, ki velja za drugo ligo na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Rok Tičar (Slovan Bratislava)
Rok Tičar priznava, da ga moti statistika, v kateri je pri številu golov še vedno ničla. Doslej je neuspešno sprožil 20 strelov v okvir vrat. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

5 podaj, 4 kazenske minute in razmerje +/- 0 na 15 tekmah je v povprečno 13 minutah na tekmo dosedanji izkupiček Roka Tičarja v dresu Slovana.

Žiga Jeglič (Slovan Bratislava)
Žiga Jeglič je strelski led prebil 8. oktobra, ko je ravno po nesebični podaji prijatelja "Tikija" zadel proti Dinamu Rigi. Drugi zadetek je dosegel v nedeljo, ko je mojstrsko izkoristil kazenski strel. Oba videa si lahko ogledate spodaj. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

2 gola in 5 podaj, 6 kazenskih minut in razmerje +1 na 16 tekmah je v povprečno 15 minutah na tekmo dosedanji izkupiček Žige Jegliča v dresu Slovana.

Rok Tičar in Žiga Jeglič (Slovan Bratislava)
Slovan je z izkupičkom 6-1-1-8 pred sobotnimi tekmami KHL-a zasedal 10. mesto Zahoda, iz katerega v končnico napreduje osem moštev. Foto: medvescak.com
Tičar - Nagy - Jeglič (Slovan Bratislava)
Na zadnjih dveh tekmah je novi finski trener Petri Matikainen slovensko navezo združil s prvim strelcem Slovana Ladislavom Nagyjem, za katerega Jeglič sicer pravi, da je tehnični mojster, a tud naporen soigralec. Foto: hcslovan.sk
Žiga Jeglič (Slovan Bratislava)
Jeglič in Tičar sta na začetku sezone igrala ločeno, po trenerski menjavi pa ostajata skupaj v nominalno 3. napadu, kateremu pa se je oktobra minutaža močno dvignila. Jeglič je vseskozi igral tudi ob igri z igralcem več, zdaj pa je v kombinatoriko prišel tudi Tičar. Foto: hcslovan.sk
Rok Tičar, Robert Sabolič in Žiga Jeglič
Novembrski reprezentančni turnir v Ljubljani bo minil brez obeh "orlov" iz Bratislave, saj v KHL-u ni prekinitve, manjkali bodo tudi "risi" iz ruske druge lige VHL kot tudi najverjetneje Robert Sabolič in Luka Gračnar, ki ju čakajo izločilni boji hokejske Lige prvakov. Foto: Reuters

Za MMC sta prepoznavna "Tiki" in "Jegla" spregovorila po torkovi tekmi v Zagrebu, kjer sta bila med najvidnejšimi igralci na ledu. A kljub 21 minutam, rekordnemu igralnemu času za Tičarja v KHL-u, oziroma 19 minutami igre za Jegliča sta skupaj s Slovanom ostala praznih rok in Medveščak se je na mehkem domačem ledu z 1:0 veselil prepotrebne zmage.

Kljub neuspehu, ki bi Slovake obdržal med vodilno osmerico Zahodne konference, sta oba nekdanja Jeseničana rade volje spregovorila o igranju in izzivih KHL-a, kjer si želita dokazati in obstati na najvišjem hokejskem odru Evrope.


Veliko prometa in malo dobička na torkovi tekmi v Zagrebu, kjer sta oba odigrala res veliko?
Jeglič: Ena zelo težak tekma za nas. Medveščak se je odlično branil, led je bil takšen, da na koncu nismo mogli sestaviti normalne podaje, a izgovora ne moremo iskati v tem.
Tičar: Igra se za gole, priložnosti smo imeli veliko, a ni šlo noter ne zlepa ne zgrda. Zadnje časa nam prav manjkajo tako imenovani umazani goli izpred samega gola, iz odbitkov, blokov.

Osebno ste ravno vi Žiga imeli najlepšo priložnost za izenačenje, ko ste ob igralcu več ob koncu 2. tretjine oplazili vratnico?

Jeglič:
Žal, žal ... Če ne zadeneš, pač ni gola. Imel sem kar nekaj priložnosti, a ...

Žiga je v KHL-u že zadel dvakrat, vi Rok pa še niste. Ali imate v mislih "Kdaj ga bom dal"?
Tičar: Bom kar priznal, da ni ravno lahko. Ne bom lagal, da ne pomislim na to. Priložnosti imam kar veliko, a bo treba še bolj pred gol in poskusiti čim prej zadeti. Po drugi strani pa tudi čim več ustvariti za soigralce, da osvojimo, kolikor točk je mogoče, kar na koncu koncev tudi šteje v boju za končnico.

Številni pravijo, da ima Medveščak tudi zaradi lege in stare dvorane najslabši led v ligi?
Jeglič: Zdaj je bilo čisto prevroče, čez dan je bilo zunaj 25 stopinj Celzija. Pred 14 dnevi je bilo vse normalno. Ni se izšlo kljub pobudi. Gremo naprej na turnejo po Vzhodu.
Tičar: V Zagrebu je vedno vroče, ledena ploskev pa je bila zmeraj bolj uboga, kar vem že iz Ebla. A na to se pač moraš prilagoditi.

Novi trener Petri Matikainen vas vse bolj ceni. S Tikijem sta zaigrala s prvim strelcem Slovana Ladislavom Nagyja. Uradno 3. napad, v resnici pa z naskokom največ igralnega časa. Kako to?
Jeglič: Res je, zdaj sva že drugič zapored zaigrala z Ladislavom Nagyjem, ki je sicer tak ... naporen igralec, a neverjetno dober tehnično, in upam, da nas bo trener pustil skupaj, ker mislim, da imamo veliko potenciala.
Tičar: Vsako minuto si je treba zaslužiti. Po prihodu novega trenerja sva z "Jeglo" končno obstala skupaj. Zdaj morava trenerju čim bolj vračati to zaupanje na ledu in čim več zadevati, saj nam to manjka kot moštvu.

Kakšno je zdaj vzdušje in cilj v Slovanu, kjer ste že zamenjali trenerja, stalne forme pa ni?
Jeglič: Ravno ta zamenjava trenerja Rostislave Čade s Petrijem Matikainenom je veliko spremenila in pozitivno vplivala na nas. Zdaj je pravo vzdušje, sicer še vedno zmagujemo slabo polovico tekem. Vseeno sem prepričan, da imamo pravo kondicijo in bo šla forma samo še navzgor.
Tičar: Nekaj nas zdaj pestijo poškodbe. Glavni cilj je vsekakor končnica, zaradi česar so letos nekaj povečali proračun in sestavili ekipo, ki bi morala biti zrela za "playoff".

Rok, kot center uspešno opravljate pomembno vlogo - pri sodniških metih ste več kot 55-odstotno uspešni. Marcel Rodman je rekel, da so nasprotniki v "bulijih" res močni v rokah in polni trikov.
Tičar: Ne vem, to je moja naloga. No, imam tudi jaz kakšno "foro" in jih tako malo iztirim. V vsak buli moraš it na polno, da plošček ostane v napadalni tretjini ali pa, da ga lahko soigralci poberejo in odpeljejo naprej. Za zdaj gre kar dobro.

In kako ste se znašli v samem klubu in Bratislavi kot mestu?

Jeglič: Od začetka s Tikijem nisva vedela, kaj lahko pričakujeva. A ko sva stopila na led, je bilo to vse pozabljeno. Pustijo nam igrati, zdaj nama vse bolj zaupajo. Upam, da se bo to nadaljevalo. Bratislava je Evropa, malo večja Ljubljana. Super sva se znašla, soigralci so naju dobro sprejeli. Dejansko se moraš dokazati samo na ledu in mislim, da nama za zdaj gre kar dobro.

Ali se kot od tujcev pričakuje od slovenske naveze še več?
Jeglič: Ne, ni posebej zahtevano. Za vse velja, kdor je dober, igra in dobi več priložnosti ter minute. Trener nama zaupa, nekaj mu moram še dokazati, a upam, da kmalu.
Doma vas tudi redno spremlja po deset tisoč navijačev, zato je pritisk javnosti vsekakor kar velik?
Tičar: Gre za pravi hokejski narod, sam hokej je številka ena, ljudje živijo za naš šport, nas tudi dosti prepoznajo na ulici. Komaj čakajo na tekme, kjer za nas navija po deset tisoč ljudi, tako da so pričakovanja in pritiski javnosti popolnoma normalna. Navijači si seveda želijo klubskega uspeha in zmag.

In kako doživljate sam KHL?
Jeglič: Super liga, odlična izkušnja za oba. Odlična priložnost za napredek, upam na kakšen korak naprej v igri in čim več golov.
Tičar: V tako močni ligi greš res vsak trening na polno in se vedno znova dokazuješ. Niti za en odstotek ne smeš v tej ligi podcenjevati nasprotnika. Vsi imajo odlično tehniko, izjemni drsalci, mogoče se ne igra toliko na telo, ampak so vse druge stvari res na najvišji ravni. Res greš na polno vsako izmeno, drugače v KHL-u ne gre.

Kakšna pa je organizacija ob samem ledu v najboljši evropski ligi?
Jeglič: Ni slabo, vse res na visoki ravni. Vse je organizirano, povsod gremo z letalom, razen v Zagreb smo zdaj prišli z avtobusom. Ni naporno, mogoče tudi zaradi spremembe razporeda tekem, kjer je več divizijskih srečanj z bližnjimi klubi.
Tičar: Vse je res na zelo visokem organizacijski ravni. Vse je za nas poskrbljeno, vse je podrejeno temu, da damo svoj maksimum na in ob ledu.

Kaj pa nasprotniki? Zdaj ste že igrali z vsemi moštvi močnejše Zahodne konference.

Jeglič: Nekatere ekipe (SKA, CSKA, Jokerit, Dinamo Moskva) so res fantastične. A to smo že videli na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, kakšni igralci prihajajo iz KHL-a. Izjemne tehnične ekipe, v katere je vloženo veliko denarja. Ampak mi v Slovanu jih lahko z borbenostjo, dobrim sistemom in disciplino kdaj tudi premagamo.
Tičar: Vodilna četverica je res razred zase, imajo močan kader. A sam mislim, da je vseeno vsak premagljiv.

Kako gledate na eksplozijo Jana Muršaka, s katerim ste se že dvakrat srečali?
Jeglič: Da, prvič na pripravah v Švici in nato še doma v Bratislavi. Kapo dol za dosežke. Vsi dobro vemo, kako dober hokejist je. Zdaj si je izboril nosilno vlogo, kar upravičuje z izjemno učinkovitostjo.
Tičar: Letos je dobil še več priložnosti, pri CSKA-ju je v prvem planu, kar s pridom izkorišča in vrača.

Novembra na reprezentančni zbor ne prideta?
Tičar: Ne, kakor so zdaj stvari postavljene, ne. KHL nima reprezentančnega premora in igramo v ustaljenem ritmu naprej.

Samo boleča glava za Jana
Dan po grdem naletu, ko Jan Muršak ni mogel dokončati velikega vojaškega derbija, se je izkazalo, da ni tako hudo, kot je bilo videti. Jan Muršak je po naletu povedal: "Počutim se dobro. Malce me boli glava, mislim pa, da bom v nekaj dneh popolnoma v redu." Naslednja tekma CSKA čaka šele v torek.


Prvenec Jegliča v KHL-u na podajo Tičarja
(proti Dinamu Rigi)


"Jegla" drugič zadel s kazenskega udarca proti Jokeritu

Nov gol Jegliča po dobrem delu Tičarja v Čeljabinsku (na koncu poraz z 2:3)

5 podaj, 4 kazenske minute in razmerje +/- 0 na 15 tekmah je v povprečno 13 minutah na tekmo dosedanji izkupiček Roka Tičarja v dresu Slovana.

2 gola in 5 podaj, 6 kazenskih minut in razmerje +1 na 16 tekmah je v povprečno 15 minutah na tekmo dosedanji izkupiček Žige Jegliča v dresu Slovana.