18-letni Auston Matthews v Ligo NHL prihaja z najboljšo popotnico: postal je prvi izbor nabora 2016. Foto: Reuters
18-letni Auston Matthews v Ligo NHL prihaja z najboljšo popotnico: postal je prvi izbor nabora 2016. Foto: Reuters

Dan po naboru v Ligi NBA so novince v ekipe izbirali tudi v Ligi NHL. V Buffalu je prvi izbor pripadel ekipi Toronto Maple Leafs, ki se je odločila za Austona Matthewsa. "Sanje so se mi izpolnile. Toronto je hokejska meka. Hokej se vse bolj razvija tudi v klubih z juga države in da sem del tega, je nekaj edinstvenega," je povedal Matthews.

Ko je slišal svoje ime, se je Matthews najprej objel s staršema. "Bilo je čustveno. Mati je jokala. Starša sta za mojo kariero naredila veliko. Po vsem tem odrekanju je bil zato ta trenutek toliko bolj čustven."

Matthews je v lanski sezoni igral v Švici, za Zürich. Na 36 tekmah je dosegel 24 golov, zbral pa 46 točk. Z ameriško reprezentanco do 18 let je bil leta 2014 in 2015 zlat na svetovnem prvenstvu. Lani je bil MVP turnirja.

Druga izbira na tokratnem naboru je bil Finec Patrik Line, ki ga je izbral Winnipeg. Columbus Blue Jackets so kot tretjo izbiro v svoje vrste zvabili Kanadčana Pierre-Luca Duboisa, medtem je četrta izbira Finec Jesse Puljujarvi pristal pri Edmontonu. Tudi na petem mestu je Finec, in sicer Olli Juolevi, ki ga je izbral Vancouver.

Prvič se je zgodilo, da so med najboljšo peterico nabora trije Finci.