Udarno napadalno trojko Matjaža Kopitarja sestavljajo Jan Muršak, Jan Urbas in Aleš Mušič. Foto: HZS
Udarno napadalno trojko Matjaža Kopitarja sestavljajo Jan Muršak, Jan Urbas in Aleš Mušič. Foto: HZS
Tomaž Razingar bo moči v napadu združil z Boštjanom Goličičem in Jako Ankerstom. Foto: HZS
Šest risov bo prvič zaigralo na prvenstvu: vratar Gašper Krošelj, branilca Matic Podlipnik in Miha Štebih ter napadalci Miha Verlič, Rok Leber in Anže Kuralt. Foto: HZS

Led bodo izbranci Matjaža Kopitarja, ki so za cilj pred prvenstvom zadali vrnitev med elito, prebili proti neugodni Japonski v nedeljo ob 9.00. Slovenija bo že sedmič zaigrala na svetovnem prvenstvu divizije I. Do zdaj so risi že petkrat zmagali, le pred petimi leti pa se jim ni takoj uspelo vrniti med elito. Z Japonsko so se pomerili že sedemkrat, od tega šestkrat na svetovnih prvenstvih, enkrat pa v kvalifikacijah za olimpijske igre, ko so Japonci tudi edinkrat do zdaj zmagali. Zadnji dvoboj je bil leta 2012 v Ljubljani, ko je bila Slovenija boljša s 4:2.

Posebna pozornost na japonski protinapad
”Velikokrat sem že dejal, da bo prav prva tekma najbolj pomembna na tem turnirju. Čakajo nas hitri Japonci. Potrebno bo odigrati tako, kot smo na zadnjih dveh tekmah. Treba pa bo narediti čim manj prekrškov. V njihovi tretjini moramo preživeti čim več časa. Čim hitreje moramo doseči zadetek. Potem bo vse lažje. Zagotovo pa bodo imeli Japonci tudi kakšen protinapad. To je njihov način igre. Motivacija ne sme biti vprašljiva. Ne smemo si privoščiti spodrsljaja. Poskrbeti moramo, da bo naša igra prava in v tem primeru tudi rezultat ne bo izostal,” je po prvem treningu v Gojangu povedal kapetan Tomaž Razingar, ki bo v napadu skupaj z Boštjanom Goličičem in Jako Ankerstom, aktualnima prvakoma Francije.

Udarni slovenski napad bo z Janom Muršakom in Janom Urbasom tvoril Aleš Mušič. Kapetan Olimpije je sicer že dvakrat zatresel japonsko mrežo: ”Kot se spominjam preteklih medsebojnih obračunov, lahko rečem, da so bili Japonci hitri. Treba bo paziti na njihove protinapade. Zato moramo v nevtralni tretjini brez ploščka odigrati stoodstotno. Če pogledamo hokej v današnjem času, se vse tekme končajo s tesnim rezultatom. Na tem tekmovanju tako ni večjih favoritov. Vse tekme bo treba odigrati zbrano. Predvsem v obrambi. V napadu pa bomo morali izkoristiti svoje priložnosti in nasprotniku vsiliti naš ritem igre. Če bomo igrali svojo igro, potem ne bi smelo biti težav.”

Šest risov prvič na prvenstvu
Slovenski hokejisti, ki so februarja pripravili veliko presenečenje z enakovrednim bojem z najboljšimi na olimpijskih igrah ter prebojem v četrtfinale, med osem najboljših reprezentanc sveta, ki so igrale v najmočnejših zasedbah, so prvi favoriti turnirja. V ekipi za Južno Korejo manjka osem olimpijcev iz Sočija, šest pa jih bo prvič zaigralo na svetovnem prvenstvu. Povprečna starost risov je malenkost manj kot 26 let, kar je še manj kot na olimpijskih igrah, kjer so bili najmlajši.

V ponedeljek rise čakajo gostitelji turnirja, ki so začeli veliko vlagati v hokej, saj bodo gostili naslednje olimpijske igre, zaradi nizke uvrstitve na lestvici IIHF pa še nimajo zagotovljenega nastopa. V sredo sledi dvoboj z Madžarsko, ki so jo Slovenci na pripravljalni tekmi ugnali s 4:0. V četrtek nato še dvoboj z Ukrajino, ki je med pripravami ostala brez prvega zvezdnika Ruslana Fedotenka, za konec pa še obračun z Avstrijo, starimi znanci, ki prihajajo na prvenstvo s pomlajeno ekipo in s kar 12 novinci. V ekipi je le sedem olimpijcev, ki so v Sočiju boj za četrtfinale izgubili proti Sloveniji.

SKUPINA A, Gojang
1. krog, nedelja ob 5.30:
UKRAJINA - AVSTRIJA
Ob 9.00:
JAPONSKA - SLOVENIJA
Ob 12.30:
JUŽNA KOREJA - MADŽARSKA

2. krog, ponedeljek ob 5.30:
AVSTRIJA - JAPONSKA
Ob 9.00:
MADŽARSKA - UKRAJINA
Ob 12.30:
SLOVENIJA - JUŽNA KOREJA

3. krog, sreda, 23. aprila, ob 5.30:
SLOVENIJA - MADŽARSKA
Ob 9.00:
UKRAJINA - JAPONSKA
Ob 12.30:
AVSTRIJA - JUŽNA KOREJA

4. krog, četrtek, 24. aprila, ob 5.30:
SLOVENIJA - UKRAJINA
Ob 9.00:
MADŽARSKA - AVSTRIJA
Ob 12.30:
JAPONSKA - JUŽNA KOREJA

5. krog, sobota, 26. aprila, ob 5.30:
MADŽARSKA - JAPONSKA
Ob 9.00:
AVSTRIJA - SLOVENIJA
Ob 12.30:
JUŽNA KOREJA - UKRAJINA