Prebudil se je na novo sestavljeni 3. napad Anže Kuralt - Boštjan Goličič - Tomaž Razingar, ki je z desetimi streli v okvir vrat poskrbel za oba gola Slovenije proti Madžarski. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prebudil se je na novo sestavljeni 3. napad Anže Kuralt - Boštjan Goličič - Tomaž Razingar, ki je z desetimi streli v okvir vrat poskrbel za oba gola Slovenije proti Madžarski. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Luka Gračnar
Luka Gračnar je po "shutoutu" proti Južni Koreji zaklenil vrata tudi proti Madžarski, kar pomeni, da je kljub 63 strelom, s katerimi se je spopadel v Gojangu, še nepremagan. Foto: Reuters

Na tekmi ne smemo porabiti vseh nabojev. V obrambi smo bili trdi in nismo prejeli zadetka. Obramba pa je tudi ključ do zmage.

Strelec drugega gola Anže Kuralt
Tretji napad Kuralt - Goličič - Razingar
Če sta vratar Gračnar in 3. napad svetli točki "risov", ostajata dolžnika 2. napad bratov Rodman in predvsem igra ob številčni premoči, saj so bile proti Madžarski zapravljene tri priložnosti, skupno v Gojangu pa izkoriščena le ena od 15 številčnih prednosti. Foto: HZS
Anže Kuralt
22-letni Kranjčan Anže Kuralt je izkoristil priložnost ob napredovanju v postavi in je dosegel izjemen prvenec na svojem prvem SP-ju. Za primerjavo: kapetan Razingar je na 13. SP-ju dosegel 31. gol za Slovenijo. Foto: HZS

Hokejska reprezentanca Slovenije je proti Madžarski v 3. krogu SP-ja divizije I skupine A dosegla drugo od štirih obveznih zmag za izpolnitev cilja: vrnitev v elitno divizijo svetovnega hokeja. Odločilna je bila 2. tretjina, ko je kapetan Tomaž Razingar povedel "rise" v zasluženo vodstvo v 22. minuti, čez štiri minute pa je prednost podvojil "ostrostrelec" Anže Kuralt.

Slovenija hokejska mora Madžarske
Do konca tekme z vzhodnimi sosedi je glavna vloga pripadla vratarju Luki Gračnarju, ki je z 31 obrambami še drugič zapored v Gojangu zaklenil vrata. V zadnji tretjini so "risi" sicer prelahko prepustili pobudo Madžarom, ki so kar 15-krat streljali v okvir vrat, a je bil "Gračko" vedno na mestu. Slovenija je na osmem medsebojnem srečanju z Madžarsko na svetovnih prvenstvih še osmič zmagala, a z najnižjo razliko v golih (skupna golrazlika zdaj znaša 45:9).

Japonci ugnali Ukrajino
Slovenci tako ostajajo v boju za prvi dve mesti, ki prinašata SP elitne divizije 2015 na Češkem, medtem ko so Madžari po drugem porazu na turnirju že izgubili realne možnosti za napredovanje.

V četrtek ob 5.30 po slovenskem času čaka izbrance Matjaža Kopitarja tekma z Ukrajinci, ki so nekoliko nepričakovano z 2:3 izgubili proti Japonski. Srečanje je v 59. minuti odločil Takuro Jamašita.
Japoncem tako zelo dobro kaže v boju za uvrstitev v elitno divizijo, kamor napredujeta prvi dve ekipi. Če Japonska v zadnjih dveh krogih premaga Južno Korejo in Madžarsko, bo tja že uvrščena. V tem primeru bi o drugem potniku v višji razred odločali Avstrija in Slovenija, ki si spodrsljaja na zadnjih dveh tekmah ne sme privoščiti.
V zadnji tekmi dneva so Avstrijci s 7:4 premagali Južno Korejo, ki je začela silovito in po dobrih osmih minutah vodila že s 3:0. Avstrijci so izenačili v manj kot štirih minutah in divjo prvo tretjino dobili s 5:4. Zmago so potrdili v zadnjih sedmih minutah tekme.

1. tretjina 0:0:
Jalov pritisk risov (streli 10:7)
Že po pol minute tekme je Jan Muršak izsilil izključitev Martona Vaša, a spremembe ob slovenski številčni premoči niso obrodile sadu. V 5. minuti se je po prodoru Marcela Rodmana sam pred vrati znašel branilec Blaž Gregorc, a mu je plošček po preigravanju vratarja Zoltana Hetenyja poskočil ravno v trenutku za zaključni strel. Počasi so oživeli tudi Madžari, a je bil Luka Gračnar suveren. Ob koncu tretjine so imeli "risi" že tretjič številčno premoč in v zadnjih sekundah je Muršak nevarno podal pred vrata, a je bil Aleš Mušič na drugi vratnici prekratek.

2. tretjina 2:0: "No Raza no party"* (streli 15:9)
Pobudo so Slovenci končno kronali v 2. minuti nadaljevanja, ko je branilec Žiga Pavlin z modre črte nakazal strel, a v resnici ostro podal točno na palico Tomaža Razingarja, ki je preusmeril plošček med nogami Hetenyja za 1:0. Razigrani 3. napad Kuralt - Goličič - Razingar je nato spletel matno mrežo, a je Goličič z bekhandom streljal preslabo. Že v naslednji izmeni se je Anže Kuralt odkupil za predhodno oklevanje s strelom: številka 10 je kot pravi ostrostrelec z diagonalnim strelom zadel desni zgornji kot madžarskih vrat za podvojitev slovenske prednosti. Madžari so dvignili tempo in nekajkrat ogrozili razpoloženega Gračnarja, ki je s skrajnimi močmi ustavil dvojni poskus Istvana Balisza, a tudi na drugi strani so Slovenci še nekajkrat nevarno streljali.

3. tretjina: "Gračko" preveč za Madžare (streli 8:15)
Madžari so začeli odločno in so hitro prevzeli pobudo, pri čemer sta jim pomagali izključitvi bratov Rodman na začetku tretjine. A 20-letni Gračnar je ostal v Gojangu nepremagan. Iz bližine ga je na tekmi najbolj ogrozil pozabljeni Daniel Koger, a je Hrušičan pokazal, zakaj velja za enega najboljših mladih vratarjev v Evropi. Sledili so številni poskusi Madžarov iz razdalje, na koncu pa so uprizorili pravo obleganje, ko so dobro minuto igrali s šestim napadalcem in brez vratarja. A tudi 15 strelov v okvir vrat v zadnjih 20 minutah ni pomagalo in Slovenija je osvojila prepotrebne tri točke.


Tomaž Razingar, kapetan Slovenije:Prvi dve tretjini sta bili odlični. Tako bi morali odigrati celotno srečanje. Morda smo po dveh zadetkih začeli znova preveč komplicirati. Morali bi več streljati, ne pa preveč iskati podaje. Odprli smo se in začeli puščati luknje v obrambi. Madžari so začeli to izkoriščati, vendar pa je Luka znova branil fenomenalno. Morali bi odigrati bolj disciplinirano. Preveč smo zopet zanihali, ko je že delovalo, da smo našli tisto našo igro. Padli smo, vendar je bilo vseeno dovolj za tri točke.”

Anže Kuralt, napadalec Slovenije:Dosegli smo zadetke, ki jih potrebujemo za zmago. Je že res, da bi lahko dosegli še kakšen zadetek več. Vendar, na žalost, ni šlo v mrežo. Na tekmi ne smemo porabiti vseh nabojev. V obrambi smo bili trdi in nismo prejeli zadetka. Obramba pa je tudi ključ do zmage. Zmaga je bila zaslužena. Gremo naprej.”

Žiga Pavlin, branilec Slovenije:Videlo se je, da če fantje stopimo skupaj, se držimo trenerjevih navodil, je slika veliko boljša. Disciplina ni bila težava niti na prvih dveh tekmah, vendar pa je bila želja danes tista prava. Iz tekme v tekmo pridobivamo, in to nas lahko drži pokonci. Na naslednjo tekmo gledamo pozitivno.”


* Prevod: "Brez Raze ni zabave."

SP 2014 divizije I, skupina A, 3. krog:

SLOVENIJA - MADŽARSKA
2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Razingar 22., Kuralt 26.
Obrambe: Gračnar 31; Hetenyi 31.
Izključitve: 10; 6.


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Postava Slovenije: (gol+podaja)
Pance (0+0) - Mušič (1+1) - Muršak (0+1)
Urbas (2+1) - M. Rodman (0+0) - D. Rodman (0+0)
Kuralt (1+0) - Goličič (0+0) - Razingar (1+0)
Ankerst (0+0) - Leber (0+1) - Verlič (1+0)
Koren (0+0)

Robar (0+1) - Gregorc (0+1)
Pavlin (1+1) - Podlipnik (0+0)
Tavželj (0+0) - Štebih (0+1)
Tošič (0+0)

Gračnar (100 %)
Hočevar (86,67 %)

UKRAJINA - JAPONSKA
2:3 (1:2, 0:0, 1:1)


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

AVSTRIJA - JUŽNA KOREJA
7:4 (5:4, 0:0, 2:0)


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Lestvica:               * *          
AVSTRIJA           3  2 1 0 0 14:7  8
JAPONSKA           3  2 0 0 1  6:7  6
-------------------------------------
SLOVENIJA          3  2 0 0 1  7:2  6
UKRAJINA           3  1 0 1 1  7:6  4
MADŽARSKA          3  1 0 0 2  7:9  3
JUŽNA KOREJA       3  0 0 0 3  8:18 0
  * - zmaga po podaljšku (dve točki) 
  * - poraz po podaljšku (ena točka) 

Na tekmi ne smemo porabiti vseh nabojev. V obrambi smo bili trdi in nismo prejeli zadetka. Obramba pa je tudi ključ do zmage.

Strelec drugega gola Anže Kuralt