Kot selektor so se tudi hokejisti po Rusiji z mislimi še vračali k Belorusiji. Prva lekcija iz obeh porazov - ne dopustiti novega slabega štarta in dveh hitrih nasprotnikovih golov. Foto: Reuters
Kot selektor so se tudi hokejisti po Rusiji z mislimi še vračali k Belorusiji. Prva lekcija iz obeh porazov - ne dopustiti novega slabega štarta in dveh hitrih nasprotnikovih golov. Foto: Reuters

Ne vem, ali smo mentalno res še tako prešibki?

Selektor Matjaž Kopitar
Luka Gračnar (Slovenija) na tekmi z Rusijo v Ostravi
Robert Kristan je prva dva gola Belorusije dobil v razmiku dveh minut in osmih sekund, Luko Gračnarja pa je Rusija dvakrat premagala v samo 36 sekundah. Foto: Reuters
Jevgenij Dadonov (Rusija) - Mitja Robar (Slovenija)
Dolžniki pri slovenski igri so tudi branilci, ki primerjalno z drugimi reprezentancami veljajo za najšibkejši del moštva. Foto: Reuters

Po nedeljskem porazu s svetovnimi prvaki so misli selektorja Matjaža Kopitarja neprestano begale nazaj k prvi tekmi. Če je bil v soboto jezen, je bil v nedeljo razočaran. "Ko pogledaš posnetke, vidiš, da smo imeli v drugi polovici tekme z Belorusijo res veliko priložnosti. In takšne je treba izkoristiti, če želiš zmagati. Žal mi je zaradi Belorusije. Če bi nas nadigrali in bili res boljši ter bi mi igrali po svojih močeh, ne bi mogel nič reči. Ves čas mi misli begajo nazaj."

Ali je naredil napako selektor ali igralci?
S sobote na nedeljo se ni spalo, strokovni štab na čelu s Kopitarjem pa se je spraševal, kaj je šlo narobe, da je bilo prvih 35 minut na SP-ju 2015 tako bledih in za rise neprepoznavnih. "Noč ni bila prespana. Po uvodnem porazu sem iskal in spraševal v štabu, kje naj najdem varianto, da prevzamem krivdo, ker sem ga jaz "usral". Pa so rekli, da ni bilo tako. Razmišljaš potem milijon stvari, a tega pri sebi nisem našel."

Tudi v Sočiju slaba uvodna tekma
Vrnili so se tudi k uspešnim olimpijskim igram v Sočiju, kjer pa štart sicer veliko krajšega turnirja prav tako ni bil zadovoljiv, vsaj glede na pričakovanja znotraj vodstva slovenske hokejske reprezetance. "Če se spomnimo olimpijskih tekem, smo tudi proti Rusiji slabo začeli. A so bili Rusi in uvodna tekma velikega tekmovanja ter se je kar pozabilo. Če bi zdaj bila spet Rusija prva in nato Belorusija, bi mogoče bilo bolje. Ne vem, ali smo mentalno res še tako prešibki?" se je upravičeno vprašal Kopitar starejši.

Obramba greši, v vratih brez presežka
Na obeh tekmah so Slovenci slabo začeli, škripalo je zlasti pri pokrivanju v obrambni tretjini in nato pri izhodu iz nje za organizacijo igre. V obrambni vrsti se pozna, da nekateri za seboj nimajo najboljše sezone, kar nekajkrat so nasprotniki ujeli rise med menjavami. A tako v Vojensu kot v Sočiju je bil temelj slovenskega uspeha v vratih - zdaj ni bilo obrambe vse do zaostanka dveh golov.

"Vratar ti mora dati možnost za zmago"
"Mislil sem, da bom dobil kaj otipljivejšega. Po mojem se strinjate, saj se tudi Luka Gračnar, da ni bilo najbolje. Če hočeš zmagati na hokejski tekmi, ti mora vratar dati možnost za to, zdaj pa sami presodite ... Na obeh tekmah tega nismo dobili,"
je bil odkrit 49-letni Jeseničan.

Vratarski dvoboj Robert Kristan (88 odstotkov ubranjenih strelov) - Luka Gračnar (85,7 odstotka ubranjenih strelov) nima zmagovalca. Prekaljeni "Lix" je z izhodom iz vrat zakrivil tretji beloruski gol, mladi "Gračko" je bil ranljiv med nogami, med katerimi so mu Rusi zabili kar tri gole.

Pokazati slabe stvari, a razmišljati pozitivno
"Študiral sem milijon stvari. Zdaj moramo gledati naprej. Tudi fantov ne mislim več obremenjevati. Imeli bomo boljše tekme z možnostmi za zmago. Vsi mi moramo razmišljati pozitivno. Prihaja mirnejši dan brez tekme, pogovorili se bomo, pokazali jim bomo par stvari s prvih dveh tekem. Ne bomo kazali dobrih, temveč slabih stvari in položajev, da se bomo iz tega kaj naučili,"
je vodilo za naprej in dva cela dni priprave na dvoboj s Slovaško opisal Kopitar.

V ponedeljek ob 12.15 imajo Slovenci trening, takoj za njimi še Slovaki. Ti so po pravih dramah dobili prvi dve tekmi, a imajo vseeno samo 4 točke, medtem ko so risi uradno še na varnem 7. mestu, a tako kot Norvežani brez točk v skupini B.

iz Ostrave

Ne vem, ali smo mentalno res še tako prešibki?

Selektor Matjaž Kopitar