Aleš Mušič je v zadnji tretjini zadel za zmanjšanje zaostanka na -1 (4:3). Foto: EPA
Aleš Mušič je v zadnji tretjini zadel za zmanjšanje zaostanka na -1 (4:3). Foto: EPA

Ti so sredi druge tretjine vodili že s 3:0, na odmor so odšli s prednostjo dveh zadetkov (4:2). Slovenci se niso dali, po golih Boštjana Goličiča - to je bil zanj jubilejni stoti nastop za reprezentanco -, Jana Muršaka in Aleša Mušiča so zaostanek zmanjšali na -1, v končnici tekme so izid poskušali poravnati s šestimi igralci na ledu, a jim ni uspelo. Minuto in sedem sekund pred koncem srečanja je vse dvome o zmagovalcu s strelom v prazno mrežo razblinil Maksim Šalunov.

Za najkoristnejšega igralca v slovenski ekipi je bil izbran Muršak. Pripravljalne tekme so risi odigrali v sklopu Pokala Alrosa, ki so ga dvignili Rusi. Slednji so dobili obe tekmi (proti Norveški so slavili z 8:2), Slovenci so Norvežane premagali s 3:5 in so zasedli drugo mesto.

Rusi izkoristili napake risov
Risi so uvodne minute srečanja začeli dobro, imeli pobudo in v 2. minuti srečanja že tudi prvo priložnost. Ruski obrambi je pobegnil Jan Urbas, ki pa je bil v zaključku premalo natančen, da bi Slovenijo popeljal v vodstvo. V 7. minuti so ruski hokejisti izkoristili slovensko napako na sredini ledene ploskve, popeljali plošček pred gol in s strelom v zgornji desni kot premagali slovenskega čuvaja mreže Gašperja Krošlja. Nadaljevanje tekme je minilo v znamenju hitrih akcij na obeh straneh, ki pa se niso razvile v priložnosti za nov zadetek. V 13. minuti je nekaj zmede pred slovenskim golom botrovalo novemu zadetku v korist Rusije, saj je plošček ostal nepokrit, kar so ruski hokejisti takoj izkoristili ter ga potisnili čez golovo črto.

Po novi napaki že 3:0
Ruska izbrana vrsta je pritisk iz prvega dela ohranila tudi v začetku druge tretjine. Na drugi strani je Slovenija zagrešila napako v svoji tretjini in bila dve minuti ob enega igralca na ledeni ploskvi. Kazen so sicer risi tokrat obranili, a jih je zaradi prevelikega števila igralcev na ledu v 30. minuti doletela še ena. Ruski reprezentanti so potrebovali zgolj nekaj sekund, da so takšno številčno prednost unovčili in povišali vodstvo na 3:0.

Goličič stoti nastop krstil z zadetkom
V 35. minuti je po podaji Matica Podlipnika in Davida Rodmana rusko mrežo na svoji stoti reprezentančni tekmi načel Goličič. Ruski stroj v odgovor na zadetek je ponovno pritisnil na slovenski gol. Tako sta v 38. minuti v akciji dveh ruskih napadalcev na enega slovenskega branilca zadeli za 3:1. V zadnji minuti drugega dela se je Sloveniji ponudila priložnost za znižanje ruske prednosti, saj so bili domačini prvič na tekmi z igralcem manj na ledu. Risi so hitro postavili napad pred nasprotnikovim golom, nekaj časa pletli mrežo, nato pa je Aleš Kranjc podal kapetanu Muršaku, ki je z natančnim strelom premagal ruskega vratarja. Na odmor sta ekipi odšli z izidom 4:2.

Med strelci še Mušič
V zadnji tretjini so že na začetku Slovenci imeli prednost igralca več na ledu, ki pa je ostala neizkoriščena. Po njenem izteku je v 45. minuti Mušič tik pred ruskim golom našel Kena Ograjenška, ki je plošček hitro pospravil v mrežo gostiteljev. Slovenci so po zadetku pritisk še stopnjevali in v zadnjih desetih minutah tekme v celoti prevzeli pobudo na ledu. Ob koncu tekme je selektor Nik Zupančič vzel še pol minute premora in nato poskusil s šestim napadalcem. Ni se izteklo po načrtih, ruski hokejisti so prišli do ploščka in zadeli prazen slovenski gol.

Pripravljalne tekme, Sankt Peterburg
RUSIJA (U-25) - SLOVENIJA
5:3 (2:0, 2:2, 1:1)
Šalunov 7., 59., Sanikov 13., Ilienko 31., Barabanov 38.; Goličič 35., Muršak 40., Mušič 45.

NORVEŠKA (U-25) - SLOVENIJA
3:5 (0:1, 0:3, 3:1)
2.607; Hoff 50., Karslen 52., Olsen 56.; Mušič 3., Sabolič 34., Pance 39., Kuralt 40., Muršak 51.