Matjaž Sekelj je imel veliko dela v poletnih mesecih, trenutno pa je v zaključnih pogovorih s štirimi tujci. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Sekelj je imel veliko dela v poletnih mesecih, trenutno pa je v zaključnih pogovorih s štirimi tujci. Foto: Aleš Fevžer
Žiga Pance
Junak lanskega finala Lige Ebel Žiga Pance je začel treninge v Tivoliju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gregor Koblar
Gregor Koblar je v pretekli sezoni opozoril nase z 11 zadetki in 18 podajami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nejc Berlisk
Nejc Berlisk se vrača v Tivoli. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Zajc
Bojan Zajc bo pomagal Fabianu Dahlemu. Foto: Aleš Fevžer
Za začetek pri Olimpiji štirje tujci
Trener Dahlem in kapetan Mušič o začetku priprav


V Tivoliju so se pojavili številni novi obrazi. Novi predsednik Marko Popovič, novi trener Fabian Dahlem in talentirani mladi igralci obetajo boljšo sezono, kot je bila lanska. Vsi ostajajo na realnih tleh in ne obljubljajo končnice, saj imajo avstrijski tekmeci precej večje proračune in zelo močan igralski kader.
Dolg okoli 1,5 milijona evrov
Nekdanji hokejist in uspešen hokejski sodnik Popovič je poleti prevzel vodenja kluba in obljublja spremembe. "Imamo veliko dela. Najprej smo morali urediti garancijo za sodelovanje v Ligi Ebel in sezona je zagotovljena. Sledil je sestanek z igralci zaradi starih obveznosti, ki jih urejamo. V zadnjem mesecu smo veliko naredili, ogromno dela pa nas še čaka. Obveznosti iz preteklosti nas bodo spremljale še dolgo. Če danes nehamo igrati, nihče ne bo dobil teh sredstev. Mi moramo igrati naprej in skušati s pridobljenim denarjem poplačati dolgove. Skupna številka se vrti okoli milijona in pol evrov," je pojasnil Popovič, ki je tudi podpredsednik Hokejske zveze Slovenije.
Zadeve se urejajo tudi s Hokejsko zvezo Slovenije, kjer si kot edini klub, ki igra na najvišji ravni, želijo boljšega sodelovanja. Pri klubu si želijo predvsem koordinacijsko in organizacijsko pomoč, saj se nekatere zadeve podvajajo.
"Potrebovali smo dodatne ljudi v klubu, ki pa jim nismo mogli zagotoviti plačila. Trenutno je v klubu deset prostovoljcev, ki pripravljajo dodatne projekte. Razdelili so se po skupinah (marketing, organizacija dogodka, pravne zadeve ...). Imamo novega trenerja, ki prihaja iz Nemčije. Pogajanja so bila dolgotrajna. Ko smo se pred dvema tednoma srečali v Ljubljani, smo vsi ocenili, da je to človek, ki ga ta Olimpija potrebuje. Zagovarja delo in ekipni duh," je dodal Popovič, ki je v devetdesetih letih delal tudi na teletekstu RTV Slovenija.
Z manj denarja je nemogoče igrati v Ligi Ebel
"Želel bi si, da bi bili šele 15. aprila, ne pa 28. julija. Imeli bi precej več časa. Proračun je načrtovan na drugačen način. Lige Ebel se z manj denarja, kot ga imamo zdaj, sploh ne da igrati. Vse skupaj delamo z majhnimi stroški, saj nimam obraza, da bi igralcem rekel, da sem si kupil nekaj novega, njim pa ne moremo nakazati zasluženega denarja. Ves zbran denar od pokroviteljev gre za plače ekipe. Drugo izmed štirih zaostalih plač iz lanske sezone bomo izplačali v teh dneh," je razmišljal Popovič, ki je trdno na tleh in ne obljublja nerealnih stvari.
Mogoči tudi dve prijateljski tekmi proti ekipama iz Lige KHL
Besedo je nato prevzel Matjaž Sekelj, ki je najprej predstavil pripravljalno obdobje: "Zbralo se je 27 igralcev, imamo dovolj časa za kakovostne priprave. Prvi teden bo namenjen za slovenske igralce, nekateri imajo pogodbe, drugi so na preizkusu. Potrjenih je sedem prijateljskih tekem, imamo tudi ponudbo za dve tekmi v Švici proti ekipama iz Lige KHL Lokomotiv Jaroslavl in Severstal. Ne želimo tvegati poškodb, dogovori še potekajo. V Ljubljano na dve prijateljski tekmi prihaja Nottingham, ki bo igral tudi v Ligi prvakov."
Olimpija odskočna deska za tujce
"Zapustili so nas nekateri igralci. Trije so imeli še pogodbe (Miha Verlič, Žiga Grahut in Ken Ograjenšek), a so se odločili, da jih prekinejo. Mi bi radi videli, da bi nadaljevali sodelovanje. Naša pravna služba meni, da način prekinitve ni bil pravilen. Mi se bomo borili za svoje pravice," je poudaril dolgoletni direktor kluba, ki je tudi v kontaktu s tujimi okrepitvami: "Računamo na štiri tujce, enega vratarja, enega branilca in dva napadalca. Ne moremo objaviti imen, saj pogovori še niso zaključeni. Verjetno bomo že ta teden predstavili imena. Trener Dahlem je zelo dejaven pri izbiri. Iščemo igralce, ki se bodo prišli dokazovat k nam. Nihče nima še nobenih izkušenj v Evropi. Prek našega kluba si je deset igralcev našlo nove klube v Ligi Ebel. Mi smo dobra odskočna deska za take igralce. Cilj je, da se bo celotna ekipa zbrala naslednji teden."
Številni mladi igralci na preizkušnji
Sekelj je predstavil tudi igralski kader: "Nejc Berlisk je imel lani dobro polovico sezone v Veliki Britaniji. Izrazil je željo, da se znova preizkusi v Ligi Ebel. David Planko je iz Celja, Bojan Zajc in Aleš Burnik sta ocenila, da je zelo perspektiven branilec. Jure Zajc in Luka Oberstar sta bila nosilca igre pri ekipi Olimpije do 20 let. Ivan Šijan ni uspel priti v moštvo Medveščaka v Ligi KHL, igral pa je za Zagrebčane v Ligi Ebel. Izrazil je željo, da se na svoje stroške preizkusi in dokaže. Damjan Dervarič se je odločil, da bo zaigral na Slovaškem. Matevž Erman se tudi še ni odločil, kakšna bo njegova prihodnost. Aljaž Uduč in Klemen Drozg sta bila lani najboljša strelca mlade ekipe Olimpije. Črt Snoj je bil pred leti odličen igralec Slavije, lani se je preizkusil v Franciji."
Kako dolgo bo ostal Žiga Pance?
Na prvem teku je bil prisoten tudi Žiga Pance, ki še nima pogodbe za naslednjo sezono. "Žiga Pance se nam je priključil na pripravah, saj še ni jasno, če bo Bolzano v naslednji sezoni igral v Ligi Ebel. Če se bo dogovoril z Bolzanom ali dobil kakšno drugo ponudbo, lahko odide kadar koli. Če ne bo ponudb, bo začel sezono v Ligi Ebel z nami. Če pride ponudba med sezono, ima proste roke za odhod. Želimo si, da bi ostal celotno sezono. Ima veliko izkušnjo, saj je postal zmagovalec Lige Ebel, odločil je peto tekmo finala. Te izkušnje lahko poda našim mladim igralcem," je dejal Sekelj.
Dahlem bo vnesel nemško nepopustljivost
Direktor je zelo zadovoljen tudi z novim trenerjem: "Trener Dahlem je delal z znanimi trenerji v nemški Ligi DEL, v drugi nemški ligi je bil glavni trener v klubu, ki se bori s finančnimi težavami, kar je podobno tudi pri nas. Vedno so skušali brez dragih okrepitev doseči odmeven izid, nekaj več glede na realne sposobnosti. To je tudi naše vodilo. Zanj je to velik izziv, ne zanima ga le finančni del. Dobili smo pravega človeka ob pravem času. Prinesel bo del nemške pregovorne nepopustljivosti, ki smo jo videli tudi na nogometnem svetovnem prvenstvu," je razložil Sekelj, ki je pojasnil, da nikoli ni bila možnost, da bi Olimpija igrala v Zagrebu. Žal mu je, da sodelovanje ni mogoče zaradi pravil Mednarodne hokejske zveze. Medveščak ima prav tako finančne težave, proračun v letošnji sezoni bo precej nižji, v kadru bo le 26 igralcev.
Vsi neavstrijski klubi v velikih težavah
"Težave imajo vsi klubi Lige Ebel, ki niso iz Avstrije. V sredo je sestanek teh klubov na Dunaju, kjer se bomo pogovarjali o dodatni finančni pomoči tem klubom. Finančne možnosti so zelo različne glede na države, ocena pa je, da je Liga zelo dober produkt in mora ostati v tem obsegu. Mi smo imeli v lanski sezoni katastrofalen izkupiček od prodaje vstopnic. V prejšnjih treh sezonah smo imeli dober obisk, lani pa smo padli pod 50.000 evrov za celotno sezono od prodanih vstopnic, kar je groza. Zelo pomembno je, da se gledalci vrnejo v Tivoli. Pozna se, da ni več Jesenic in Medveščaka, derbiji so vedno napolnili dvorano. Pri nas je vstopnica šest evrov, na Češkem le tri, v Celovcu pa je stojišče 18 evrov. Vodstvo lige se zaveda, da pogoji niso enakovredni za vse ekipe. Hokejska palica povsod stane enako. S sredstvi iz televizijskih pravic želijo pomagati neavstrijskim klubom," je še dodal Sekelj.
Nesporazumi z Ivom Janom
Direktor je imel zelo slabo komunikacijo s trenerjem v lanski sezoni. "Ivo Jan je pred dvema letoma prišel do mene in me prosil za katero koli službo pri Olimpiji. Stvari niso šle v pravo smer. Bil je neizkušen, dobil pa je priložnost. Komunikacija je bila težka. Ko je moštvo vodil Bojan Zajc, ni bilo nobenih težav," se je mučne lanske sezone spomnil Sekelj.
Zajc bo pomagal Dahlemu
Umirjeni Dahlem naj bi vnesel popolnoma novo energijo. "Vesel sem, da sem dobil to priložnost. Tukaj je veliko mladih fantov, ki se želijo dokazovati. Naš cilj je še več dela, pa tudi več ponosa in več želje od tekmecev, kar nas bo vodilo do zmag. Ponosen sem, da lahko delam z ljudmi, ki si tukaj želijo obdržati tradicijo in klub," je poudaril Nemec, ki mu bo pri pripravah pomagal Bojan Zajc.
"Prvi vtisi letos so odlični. Imamo novo podobo in nekaj novih sponzorjev. Dali bomo vse od sebe ter skušali zmagati na čim več tekmah," pravi kapetan Aleš Mušič.

Trenutni seznam igralcev Telemacha Olimpije:
vratarja:
Aleš Sila
Tomaž Trelc

branilci:
Igor Cvetek
Boštjan Groznik
Miha Logar
Kristjan Čepon
Nejc Berlisk
David Planko (na preizkušnji)
Jure Zajc (na preizkušnji)
Luka Oberstar (na preizkušnji)
Ivan Šijan (na preizkušnji)

napadalci:
Gal Koren
Anže Ropret
Matej Hočevar
Aleš Mušič
Aljaž Uduč
Klemen Drozg
Gregor Koblar
Žiga Pešut
Luka Kalan
Jure Sotlar
Miha Pesjak
Jaka Zdešar
Eric Pance
Črt Snoj (na preizkušnji)
Tadej Snoj (na preizkušnji)
Žiga Pance (trenira z ekipo in čaka na dogovor z Bolzanom)


Spored pripravljalnih tekem Telemach Olimpije:
Nedelja, 17. avgusta ob 20.00, Tivoli: Telemach Olimpija - Nottingham Panthers

Ponedeljek, 18. avgusta, ob 20.00, Tivoli:
Telemach Olimpija - Nottingham Panthers

Sreda, 20. avgusta, ob 20.00, Tivoli:
Telemach Olimpija - NCAA Utica

Petek, 22. avgusta, ob 19.00, Bled:
Telemach Olimpija - Jesenice

Sobota, 23. avgusta, ob 19.00, Bled:
Telemach Olimpija - NCAA Utica

Sobota, 6. septembra, ob 16.00, Szekesfehervar:
Telemach Olimpija - Gradec

Nedelja, 7. septembra, Szekesfehervar:
Tekma za 1. ali 3. mesto

Za začetek pri Olimpiji štirje tujci
Trener Dahlem in kapetan Mušič o začetku priprav