Chris Froome je z neverjetno samostojno vožnjo potolkel tekmece. Foto: EPA
Chris Froome je z neverjetno samostojno vožnjo potolkel tekmece. Foto: EPA
Rožnata majica je bila nagrada za Frooma za pravi spektakel v Alpah. Foto: EPA
Izčrpani Tom Dumoulin je zadržal drugo mesto, vendar bo težko ogrozil Frooma v soboto. Foto: EPA
Izjemna predstava Frooma na kraljevski etapi Gira

Štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji je tri tedne čakal na kraljevsko etapo. Po koncu četrtkove etape na Prato Nevosu je napovedal popoln napad, saj ga četrto mesto ne zanima. Nihče ni pričakoval, da bo polovico etape vozil sam. Vse skupaj je spominjalo na samostojen pobeg Floyda Landisa na Touru leta 2006, ko je potolkel tekmece, a so ga pozneje dobili pri jemanju nedovoljenih poživil in mu odvzeli skupno zmago.

Na prelazu Finestre odločilen napad
Najvišja točka Gira (Cima Coppi), prelaz Finestre (2178 m), je bila usodna za Yatesa, ki je popolnoma popustil 86 km pred ciljem, tudi moštvenim kolegom ni mogel več slediti. Froome je odločno napadel in nihče mu ni bil kos. Na 18,5 km dolgem in zelo strmem vzponu je bil kapetan ekipe Sky neustavljiv, na sklepnem makadamskem odseku je še povišal prednost. Na vrhu prelaza je imel že minuto naskoka pred tekmeci, ki jih je v skupini vodil Tom Dumoulin. Takrat je med zasledovalci že zavladala rahla panika, saj je bilo očitno, da Froome misli zelo resno.
Britanec je samostojno vožnjo nadaljeval na spustu do Prageleta, nato se je povzel do zimskošportnega središča Sestriere (2035 m) in tudi na zadnjem vzponu na Jafferau je imel največ moči.

Dumoulin zdaj zaostaja 40 sekund
Štirje zasledovalci niso dobro sodelovali v lovu na Frooma. Drugo mesto je zasedel Richard Carapaz iz ekipe Movistar, zaostal je kar tri minute. Še sedem sekund več je izgubil Thibaut Pinot, Miguez Angel Lopez na četrtem mestu je zaostal tri minute in 12 sekund. Lanski zmagovalec Dirke po Italiji Dumoulin je ves čas stiskal zobe in skušal znižati zaostanek, vendar mu ni uspelo. Porabil je preveč moči, saj preostali trije kolesarji v skupini niso veliko pomagali. Nizozemec je zaostal tri minute in 23 sekund in v skupnem seštevku pred zadnjo gorsko etapo zaostaja 40 sekund.
Froome: Vsak dan sem v boljši formi
"Mislim, da še nikoli nisem napadel 80 km pred ciljem. Uspelo mi je, toda velika zahvala gre tudi moji ekipi, ki je naredila vse potrebno. Zavedal sem se, da bom moral narediti nekaj posebnega, če želim dobiti Giro. Prelaz Finestre z makadamom me je spominjal na afriške ceste in zelo mi je ustrezal. To je bil ključen vzpon za napad in to sem vedel že nekaj časa. Imam še veliko energije, vsak dan sem v boljši formi," je pojasnil Froome, ki je bil popolnoma odpisan pred tednom dni.
"Super je, toda jutri je še en težak dan. Še vedno se dobro počutim, pravzaprav se počutim vse bolje z vsakim dnem na dirki. Na koncu današnje etape sem lahko celo privarčeval nekaj moči. Upam, da bom jutri že lahko vse skupaj uspešno končal," je razmišljal Britanec.
"Ves čas sem dopovedoval Froomu, da bo prišel ta dan. Samo največji šampioni lahko tako napadejo v zadnjem tednu. Na Dirki po Franciji po navadi le branimo rumeno majico in kolesarimo zelo obrambno. Zdaj nismo imeli več česa izgubiti. Ko smo si ogledali prelaz Finestre, smo se odločili, da gremo na vse ali nič," je bil navdušen športni direktor ekipe Sky Nicolas Portal.
Vsi trije Slovenci na cilju pred Yatesom
Med Slovenci je bil najboljši Jan Polanc (UAE Emirates) na 41. mestu z dobrimi 34 minutami zaostanka, Domen Novak (Bahrain-Merida) je bil 57. (+ 35:09), njegov moštveni sotekmovalec Matej Mohorič pa 67. (+ 35:27). Vsi trije Slovenci so bili na cilju pred Yatesom, ki je končal na 79. mestu, zaostal je 38 minut in 51 sekund.
Trije težki vzponi v soboto
V soboto bo na sporedu predzadnja etapa Gira, v kateri se bodo kolesarji podali na 214 km dolgo pot od Suse do Cervinie. Na sporedu so zadnji trije klanci letošnjega italijanskega kroga. Prelaza Tsecore (1623 m) in St. Panaleon (1664 m) bosta priložnost za napad, ključen pa bo ciljni vzpon do Cervinie (2001 m).

19. etapa, Venaria Reale-Bardonecchia, 184 km:  
  1. C. FROOME           VB    5:12:26 
  2. R. CARAPAZ         EKV      +3:00 
  3. T. PINOT           FRA       3:07 
  4. M. A. LOPEZ        KOL       3:12 
  5. T. DUMOULIN        NIZ       3:23 
  6. S. REICHENBACH     ŠVI       6:13 
  7. D. FORMOLO         ITA       8:22 
  8. S. OOMEN           NIZ       8:23 
  9. P. KONRAD          AVT       isti 
 10. P. BILBAO          ŠPA        čas 
 11. D. POZZOVIVO       ITA       8:29 
 ...                                   
 41. J. POLANC          SLO      34:28 
 57. M. MOHORIČ         SLO      35:09 
 67. D. NOVAK           SLO      35:27 
 79. S. YATES            VB      38:51 

 
Skupni vrstni red po 19. etapi:        
  1. C. FROOME           VB   80:21:59 
  2. T. DUMOULIN        NIZ      +0:40 
  3. T. PINOT           FRA       4:17 
  4. M. A. LOPEZ        KOL       4:57 
  5. R. CARAPAZ         EKV       5:44 
  6. D. POZZOVIVO       ITA       8:03 
  7. P. BILBAO          ŠPA      11:08 
  8. P. KONRAD          AVT      12:19 
  9. G. BENNETT         NZL      12:35 
 10. S. OOMEN           NIZ      14:18 
 ...                                   
 18. S. YATES            VB      35:42 
 31. M. MOHORIČ         SLO    1:31:18 
 41. J. POLANC          SLO    1:54:03 
115. D. NOVAK           SLO    3:55:43 
Izjemna predstava Frooma na kraljevski etapi Gira