Kolesarje (na fotografiji najhitrejši na tem prelazu Michele Scarponi) je na najvišji točki letošnjega Gira (Colle dell'Agnello) 2744 m visoko pričakal sneg. Foto: EPA
Kolesarje (na fotografiji najhitrejši na tem prelazu Michele Scarponi) je na najvišji točki letošnjega Gira (Colle dell'Agnello) 2744 m visoko pričakal sneg. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali, ki se je v zadnjem tednu spopadal s hudimi kritikami, imel pa je tudi težave s prehladom, je vrnil udarec tekmecem in v cilju potočil tudi nekaj solz. Pred 19. etapo je za Kruijswijkom zaostajal štiri minute in 43 sekund. Foto: EPA
Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk je doživel črn dan. Foto: EPA
Illnur Zakarin
Rus Illnur Zakarin, pred današnjo etapo peti v skupni razvrstitvi, je padel pri spustu s t. i. Cime Coppi. Zlomil si je ključnico in končal Giro. Foto: EPA
Nibali z izjemno predstavo premešal karte na Giru

Novi vodilni je tako Kolumbijec Esteban Chaves, ki ima 44 sekund prednosti pred zmagovalcem današnje etape Vincenzem Nibalijem. Nizozemec Kruijswijk za Chavesom zaostaja minuto in pet sekund. Jutri bo še ena težka gorska etapa.
Kruijswijk zapeljal v sneg in zamenjal kolo
162 kilometrov dolga preizkušnja od Pinerola do Risoula v Alpah jugozahodno od Torina je postregla z dramatičnim razpletom. Kolesarji so se skoraj od štarta počasi vzpenjali na 2744 metrov visoki Colle dell'Agnello, čez katerega so vodilni v skupnem seštevku razen Alejandra Valverdeja, ki je že prej zaostal, pripeljali skupaj. V neprijetnem vremenu z meglo je bilo ob cesti še precej snega.
Kmalu po začetku spusta je enega izmed zavojev v levo slabo ocenil Kruijswijk, zapeljal v snežni zamet in končal na tleh. Kolo se je v zraku večkrat zavrtelo nad njim. Več posledic kot Nizozemec je utrpelo kolo, zato je izgubil več kot minuto, preden je nadaljeval vožnjo. Po nekaj kilometrih ga je moral tudi zamenjati.
Nibali, ki ga je počakal kolega pri Astani Michele Scarponi, in Chaves sta v ospredju vztrajno povečevala prednost. 12 kilometrov pred koncem je sledil še sklepni vzpon 1862 metrov visoko čez mejo v Franciji. Italijan je na vzponu, kjer je pred dvema letoma utrdil skupno vodstvo na Touru, silovito napadel pet kilometrov pred ciljem in se otresel še zadnjih tekmecev, ki so do tedaj držali stik z njim. V cilju je imel 51 sekund prednosti pred Špancem Mikelom Nievejem in še dve več pred Chavesom. Valverde je zaostal več kot dve minuti, Kruijswijk, ki je brez pomočnikov z bolečinami v hrbtu in rebrih zapadel v hudo krizo, pa skoraj pet minut.
Zmago posvetil umrlemu mlademu kolesarju
"Zmagal sem z besom. Ni bilo lahko prenesti vsega, kar se je dogajalo v zadnjih dneh. To zmago posvečam Rosariu Costi (14-letnemu kolesarju Nibalijeve amaterske ekipe, ki je pred dvema tednoma umrl v prometni nesreči med treningom, op. a.). Sem zelo srečen, etapa je bila zelo težka. Želim pa ostati prizemljen, saj nas jutri čaka nova težka etapa," je dejal Nibali.

Novi vodilni Chaves pa je povedal: "Težko je bilo. Vesel sem, da imam oblečeno rožnato majico in da sem tako blizu skupne zmage na tej dirki. Žal mi je Stevena Kruijswijka. Naredil je majhno napako na spustu, toda boril se je zelo pogumno. Poskušal sem slediti Nibaliju, a je bil danes premočan."

V soboto bo v boju za končno zmago izjemno zanimivo, saj kolesarje čakajo trije gorski cilji prve kategorije - Col de Vars (2108 m), Col de la Bonette (2715 m) in Colle della Lombarda (2350 m). Etapa se bo končala z dobra dva kilometra dolgim vzponom tretje kategorije v Sant'Anni di Vinadio (2015 m).

Pinerolo-Risoul, 162 km:
  1. V. NIBALI         ITA     4:19:54
  2. M. NIEVE          ŠPA       +0:51
  3. E. CHAVES         KOL        0:53
  4. D. ULISSI         ITA        1:02
  5. R. MAJKA          POL        2:14
  6. A. VALVERDE       ŠPA         oba
  7. R. URAN           KOL    isti čas
  8. G. PREIDLER       AVT        2:43
  9. N. ROCHE          IRS        2:51
 10. H. DUPONT         FRA    isti čas
 ...                                  
 16. S. KRUIJSWIJK     NIZ        4:54
 57. P. ROGLIČ         SLO       21:09
110. M. MOHORIČ        SLO       36:31
113. G. BOLE           SLO    isti čas
 
Skupni vrstni red po 19. etapi:       
  1. E. CHAVES         KOL    78:14:20
  2. V. NIBALI         ITA       +0:44
  3. S. KRUIJSWIJK     NIZ        1:05
  4. A. VALVERDE       ŠPA        1:48
  5. R. MAJKA          POL        3:59
  6. B. JUNGELS        LUKS       7:53
  7. A. AMADOR         KOS        9:34
  8. R. URAN           KOL       12:18
  9. K. SIVCOV         BLR       13:19
 10. D. POZZOVIVO      ITA       14:11
 ...                                  
 63. P. ROGLIČ         SLO     2:35:18
 93. M. MOHORIČ        SLO     3:11:56
135. G. BOLE           SLO     3:54:26
Nibali z izjemno predstavo premešal karte na Giru