Simon Špilak je uspeh kariere dosegel na Dirki po Švici. Foto: EPA
Simon Špilak je uspeh kariere dosegel na Dirki po Švici. Foto: EPA
Žakljeva in Špilak kolesarja leta

Žakljeva je lovoriko za najboljšo kolesarko leta dobila že pred letom dni, letos pa je prepričala s četrtim mestom na evropskem prvenstvu in dvema uvrstitvama med najboljšo deseterico na svetovnih pokalih v ZDA oziroma Kanadi, na domačih tleh je osvojila državni naslov. Žakljeva je od leta 2010 ostala le brez enega naziva kolesarke leta, Blaža Klemenčič ga je dobila leta 2012.

Brez pravega tekmeca v boju za kolesarja leta je bil Špilak, ki je sezono končal na 16. mestu lestvice svetovne serije Mednarodne kolesarske zveze - tako visoko ni bil še noben Slovenec. Špilak je slavil na Dirki po Švici, četrti največji etapni dirki na svetu. Dirko po Romandiji je končal kot drugi, dirko Pariz-Nica pa kot tretji.

"Ta nagrada mi pomeni veliko, kajti je en dokaz dela oziroma truda, ki sem ga vložil. Zelo sem vesel nagrade. Sezona je bila uspešna. Predvsem prvi del. Ta mi bolj ustreza in takrat poskusim izkoristi vse dirke, da jih odvozim dobro," je povedal Špilak, Žakljeva pa je dodala: "Vsaka nagrada na koncu sezone pomeni, da je bila sezona dobra. Kje so moja pričakovanja in želje, tudi javnosti, je druga stvar. Razvadila sem vas. 'Fajn' je, da te uspehe cenijo in sem vesela, da mi jo je zveza dala."

Priznanja za posebne dosežke v gorskem kolesarstvu so dobili Vid Peršak, ki je bil med drugim tretji na evropskem prvenstvu v enduru, Jure Žabjek, evropski prvak v spustu, in slovenska profesionalna ekipa Unior Tools Team. Za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu so nagradili slovensko žensko profesionalno ekipo BTC City Ljubljana, novomeško Adrio Mobil, trinajsto ekipo v evropski seriji, in Jana Polanca, ki je dobil etapo na letošnji Dirki po Italiji.

Najboljša parakolesarja sta postala Anka Vesel in Primož Jeralič. Nagradi za najboljša amaterska kolesarja leta sta dobila Ajda Opeka in Igor Kopše. Posthumno so se z nagrado spomnili na pred dvema letoma preminulega Gorazda Stražišarja, ki je ogromno prispeval k razvoju gorskega kolesarstva v Sloveniji.

KZS je predala še nagrade najboljšim posameznikom v pokalu Slovenije v cestnem kolesarstvu. Med člani in mlajšimi člani je bil prvi Marko Kump iz Adrie Mobila, ki je za seboj pustil klubskega kolega Primoža Rogliča. Oba bosta v prihodnji sezoni dirkala v svetovni seriji, Kump pri Lampre-Meridi, Roglič pri LottoNL-Jumbu. Tretje mesto je osvojil Jure Golčer, ki bo v letu 2016 član novomeške ekipe.

Med članicami je prvo mesto osvojila Alenka Novak, druga je bila Anja Rugelj, tretja Polona Batagelj, vse so članice BTC City Ljubljane. Adria Mobil in BTC City Ljubljana sta tudi najboljši ekipi v pokalu Slovenije v članski konkurenci. Med starejšimi mladinci je bil prvi Žiga Horvat iz Tropovcev, med mladinkami Katja Jeretina iz Radenske AS. Ekipno so bili v obeh konkurencah najboljši člani Radenske.

Žakljeva in Špilak kolesarja leta