Jaka Blažič je bil daleč najbolj razigran v domači vrsti. Foto: ABA photo
Jaka Blažič je bil daleč najbolj razigran v domači vrsti. Foto: ABA photo
Dario Šarić
Dario Šarić je najkoristnejši igralec rednega dela Lige ABA. Foto: ABA photo

sezonah vrnila v Evroligo.

Zagrebški volkovi so po velikih težavah med sezono presenetili že z uvrstitvijo na Final Four, zdaj pa so na kolena spravili prvouvrščeno moštvo rednega dela. Dvakratni evropski prvaki se vračajo v najmočnejše klubsko tekmovanje stare celine. Zvezda je letos po dolgem času znova zaigrala v Evroligi, se nato prebila do polfinala Eurocupa, osvojila srbski pokal, toda znova bo ostala brez želene jadranske lige. Lani je v Laktaših klonila v finalu pred Partizanom, letos pa ji je pred domačim občinstvom načrte prekrižala Cibona.

Cibona je odlično začela tekmo. Na krilih Daria Šarića - ki je pred tekmo dobil nagrado za najkoristnejšega igralca lige, za najboljšega trenerja pa je bil izbran Zvezdin Dejan Radonjić - in Jerela Blassingama je ob polčasu vodila za 11, vmes pa je razlika narasla tudi na 19. Toda Beograjčani so se v zadnji četrtini približali. Po delnem izidu 20:8 so dobro minuto pred koncem ujeli priključek. Po slabi podaji Šarića so v zadnji minuti imeli celo napad za izenačenje, toda Charles Jenkins je zadel le en prosti met, na drugi strani pa je Blassingame ohranil mirno kri, in vrsta Slavena Rimca je slavila veliko zmago.

Zvezda izza črte le 2/32
Pri Zvezdi je bil daleč najbolj razigran Jaka Blažič. Ko je bil slovenski reprezentant na klopi, je Ciboni uspelo narediti razliko. Blažič je dal 25 točk in ujel šest odbitih žog. Za dve je metal 8/11, vendar pa je iz devetih poskusov zadel le eno trojko. Na splošno so Radonjićevi varovanci izza črte metali zelo slabo - 2/32, kar je vsega šest odstotkov. Pri Ciboni sta blestela Šarić, ki je 21 točkam dodal 15 skokov, in Blassingame, ki je dal 28 točk in devet podaj, a je izgubil tudi deset žog.

Tudi drugi polfinale je beograjsko-zagrebški. Pomerila se bosta Partizan in Cedevita. Črno-beli iz Beograda branijo naslov prvaka, ki so ga do zdaj osvojili še Olimpija, Železnik, Hemofarm, Zadar in Maccabi. Partizan je bil sicer najboljši že šestkrat, tudi leta 2009, ko je bil Final Four prav tako v Kombank Areni. Lani sta v finalu v Laktaših igrala Partizan in Zvezda. Krka je bila sedma, Olimpija pa šele deseta.

Sklepni turnir, polfinale:
CRVENA ZVEZDA - CIBONA
70:75 (15:21, 12:17, 18:23, 25:14)
Blažič 25 (8/11 za dve, 1/9 za tri), 6 skokov, 1 podaja, Nelson in Jenkins po 12; Blassingame 28 in 9 podaj, Šarić 21 in 15 skokov.

Petek ob 20.00:
CEDEVITA - PARTIZAN

Finale bo v nedeljo, 27. aprila, ob 20.00.