Bryant se je petkrat veselil naslova prvaka v Ligi NBA. Foto: EPA
Bryant se je petkrat veselil naslova prvaka v Ligi NBA. Foto: EPA
Kobe Bryant
17. junij 2010 v Staples Centru - 16. naslov LA Lakersov po zmagi nad Bostonom na sedmi tekmi finala Lige NBA. Kobe Bryant je bil MVP finala. Foto: EPA
Kobe Bryant bo igral le še to sezono


"Moje srce lahko še naprej razbija, glava prenese vsakodnevno garanje, telo pa ve, kdaj je čas za slovo. Pripravljen sem oditi, zato ti sporočam, da uživajva to, kar nama je še ostalo. Dala sva od sebe vse, kar sva imela. Šestletnemu otroku si dala sanje Lakersov, zato sem te vedno ljubil. Vendar te ne morem večno, posvetil se ti bom le še to sezono," je zapisal 37-letni zvezdnik, ki je vseh 20 sezon v Ligi NBA igral za LA Lakerse. Bryant je novico sporočil nekoliko nenavadno, na spletni strani The Players's Tribune je napisal ljubezensko pismo v verzih z naslovom "Draga košarka".
Osvojil je dve olimpijski zlati medalji (Peking 2008 in London 2012), kar 17-krat je bil izbran med udeležence tekme All Star.
Nepozabnih 81 točk proti Raptorsom
22. januarja 2006 je Torontu nasul 81 točk, kar je drugi dosežek vseh časov. Le Wilt Chamberlain in njegovih 100 točk je bilo nedosegljivih. V zgodovini sta več točk v Ligi NBA dosegla le Kareem-Abdul Jabbar in Karl Malone. Odigral je 1280 tekem, na katerih ima povprečje 25,4 točk, 5,3 skoke, 4,8 podaj in 1,5 ukradenih žog.
Komisar lige Adam Silver se mu je zahvalil za številne nepozabne trenutke in ga označil za enega izmed najboljših košarkarjev vseh časov.
Preveč poškodb v zadnjih treh letih
Po številnih poškodbah (strgana ahilova tetiva, koleno, desna rama) je Kobe v letošnji sezoni daleč od stare slave. Iz igre meče le 31,5- odstotno, v povprečju pa dosega 15,7 točke na tekmo, kar je najmanj v karieri.
Lakersi imajo mlado ekipo, zmagali so le dve tekmi, v torek pa bodo gostovali v Philadephii. Bryant si je želel lepega slovesa tudi v rojstnem mestu, zato je objavil novico pred to tekmo. Sixersi so še vedno brez zmage, v Memphisu so doživeli že 18. zaporedni poraz.
Leta 1996 ga je na naboru igralcev izbral Charlotte, 13. po vrsti. Sršeni so ga poslali k Lakersom, v zameno pa dobili centra Vladeta Divca. V letih 2000, 2001 in 2002 je blestel v navezi z neustavljivim Shaquillom O'Nealom, ki je postal MVP finala. Leta 2008 je bil Bryant najkoristnejši igralec rednega dela, v finalu pa so Lakersi izgubili proti Bostonu z 2:4 v zmagah. Leta 2009 in 2010 je bil MVP finala ob zadnjih dveh naslovih Jezernikov.
V zadnji sezoni bo v žep pospravil 25 milijonov zelencev
Pogodba z Lakersi se bo iztekla poleti, v letošnji sezoni bo v žep pospravil kar 25 milijonov ameriških dolarjev, kar je največ med vsemi košarkarji v Ligi NBA. Odločitev je pričakovana, generalni menedžer Mitch Kupchak in trener Byron Scott sta večkrat poudarila, da bo to Kobejeva zadnja sezona. Če ne bo poškodb, bo zadnja tekma na sporedu 13. aprila v Staples Centru proti Utahu.

Kobe Bryant bo igral le še to sezono