Golden State je na pragu prvega velikega finala po letu 1975, ko je tudi osvojil naslov. Foto: Reuters
Golden State je na pragu prvega velikega finala po letu 1975, ko je tudi osvojil naslov. Foto: Reuters
James Harden
James Harden je imel zelo slab večer. Foto: EPA
Curry razred zase proti Houstonu

Curry je dosegel 40 točk ob metu 12/19. Izza črte je zadel sedem od devetih poskusov. S 64 zadetimi trojkami v končnici je postavil tudi rekord Lige NBA. Svojo predstavo je začinil s sedmimi podajami in petimi skoki.
"Steph je bil Steph. Njegov met je težko opisati, ker ne vem, ali sem kdaj videl košarkarja, ki bi metal po prejeti žogi oziroma iz preigravanja na način, kot meče on," je presežnikov zmanjkalo tudi trenerju Golden Stata Steve Kerru. Curry je 37 točk dosegel v treh četrtinah. Trener ga je posedel na klop pet minut in pol pred koncem po sedmi zadeti trojki, s katero je Golden State povedel s 103:73.
Bojevnike od velikega finala Lige NBA loči le še ena zmaga. Še nobenemu moštvu v zgodovini ni uspelo spremeniti takega zaostanka in zmagati.

Golden State, ki je prvi dve tekmi dobil za skupno pet točk, je tokrat dvoboj odločil že v prvem polčasu, ko je razlika narasla na 26 točk. Ob polčasu je bilo 62:37.

Curry: Ta tekma je bila najboljša
"Zdaj imamo izjemno priložnost, da zaključimo serijo. Ta tekma je bila najboljša, daleč pred vsemi. Dali so nam nekaj priložnosti na začetku tekme in te smo izkoristili ter dobili izjemen zagon. Ko smo že kmalu po začetku prišli do znatne prednosti, smo postali še bolj samozavestni. Nič nas ni moglo zaustaviti," je dodal Curry.

Houston je prvič v sezoni izgubil tri tekme zapored, eden izmed glavnih krivcev pa je bil James Harden, ki je bil s 17 točkami prvi strelec svoje ekipe, a je iz igre metal le 3/16.

Korver že končal sezono
Atlanta res nima sreče s poškodbami. Po dveh porazih v domači dvorani v finalu Vzhoda zaostaja proti Clevelandu z 0:2 v zmagah, do konca sezone pa je ostala še brez poškodovanega Kyleja Korverja, udeleženca letošnje tekme vseh zvezd. 34-letni Korver, eden najboljših strelcev trojk v Ligi NBA, si je v tretji četrtini druge tekme s Clevelandom poškodoval gleženj.

Dva metra in centimeter visoki igralec ima v lasti dva rekorda NBA, po številu tekem v nizu, na katerih je dosegel trojko (127), in najboljšim izkoristkom meta izza črte v posamezni sezoni (53,6 odstotka).

Finale Zahodne konference, tretja tekma:
HOUSTON (2) - GOLDEN STATE (1) 0:3
80:115 (18:30, 19:32, 24:30, 19:23)
Harden 17, Smith 16, Howard 14 in 14 skokov, Brewer 13, Ariza 7, Jones 6, Terry 4, Jonson 2, Capela 1; Curry 40 (12/19 iz igre, 7/9 za tri), Thompson in Green (13 skokov) po 17, Bogut 12 in 12 skokov, Ezeli 10, Igoudala in Livingston po 6, Rush 3, Barbosa in Lee po 2.

Finale Vzhodne konference, nedelja:
CLEVELAND (2) - ATLANTA (1) 2:0

Izid v zmagah je v krepkem tisku, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1. Finale se začenja 4. junija.

Curry razred zase proti Houstonu