Košarkarji Olimpije so bili v Tivoliju povsem nemočni. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji Olimpije so bili v Tivoliju povsem nemočni. Foto: www.alesfevzer.com
Krko še zmaga loči od naslova. V nedeljo bo lovoriko lovila pred domačimi gledalci. Foto: www.alesfevzer.com
Krka je letos osvojila že Ligo ABA 2, zdaj pa je pred slavjem v državnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Kastrati: V Novo mesto gremo po zmago
Marinelli po zmagi Krke: Nič še ni odločeno
Krka blizu naslova po zmagi v Tivoliju
Lisac: Uničene in zmatrane Olimpije ne želimo gledati

Drugo tekmo zapored so Novomeščani odigrali hrabro in nepopustljivo. Na papirju manj kakovostna zasedba, ki ima po vrhu še bistveno manjšo rotacijo, je zmajem na tivolskem parketu odčitala pravo lekcijo (67:83) in bo imela v nedeljo priložnost, da v vitrino osmič pospravi lovoriko slovenskega prvenstva. "Upam, da bomo znali izkoristiti, kar smo si priigrali. Računam na polno dvorano in da se bodo fantje borili do zadnjega atoma moči. Olimpije ne smemo nikakor odpisati, zagotovo ne bodo popustili in še enkrat bomo morali prikazati vrhunsko predstavo, če bomo hoteli zmagati," je povedal Krkin trener Simon Petrov.

Pod njegovim vodstvom je novomeška zasedba nekoliko zadržano začela sezono, nato pa rasla in igrala vse bolje. Odlično je opravila delo v Ligi ABA 2, ko si je v Čačku priigrala vrnitev med jadransko elito, zdaj pa lahko že tako uspešni sezoni postavi še piko na i z državnim naslovom. Pred začetkom finala je po seriji ljubljanskih zmag marsikdo razmišljal, da bo po dolgem času ekspresno odločen državni prvak. Zmaji so začeli suvereno in na začetku finala vknjižili deseto zmago v nizu, nato pa na drugi tekmi v Novem mestu že imeli v drugi četrtini vse pod kontrolo in občutno prednost 14 točk. Sledil je popoln mrk in Krkin preobrat. V zaključku srečanja je Zoran Martić vztrajal z nekaterimi posamezniki, ki so bili nerazpoloženi in delali šolske napake. Vseeno so Ljubljančani še imeli met za zmago, ki pa ga je Jordan Morgan zgrešil.

Olimpija brez odgovora na silovit začetek Krke
Na začetku Lige za prvaka je bila Olimpija popolnoma razglašena v Domžalah, ko jo je nadigral Helios. Tedaj je bilo vroče tudi v garderobi, Martić in direktor kluba Roman Lisac pa sta imela zatem (glasen) razgovor na parkirišču pred domžalsko dvorano. Toda takrat je ekipa stopila skupaj in sledil je odgovor. Od tedaj si je Olimpija privoščila le še spodrsljaj v Šenčurju. Vse do poloma na tretji finalni tekmi v Tivoliju. Zmaji so prvič v tem koledarskem letu izgubili tekmo državnega prvenstva na domačem parketu. Nazadnje so morali premoč konec decembra priznati Iliriji, tik pred tem pa je Ljubljano z zmago zapustila tudi Krka.

Moč ekipe se pozna tudi po odgovoru na spodrsljaj, kakršen je bil poraz v Novem mestu. Namesto, da bi Ljubljančani na tivolski parket zakorakali noro motivirani, da pokažejo svojo kakovost, pa so bili videti kot razbita vojska, njen "general" ob parketu pa nemočen in brez idej. Razigrani Novomeščani so povedli s 14:0, nato je bilo hitro 21:2, 28:6 in 33:10. Tudi ko se je gostom v napadu nekoliko ustavilo, se zmajem, ki tokrat nedvomno niso bili dostojni temu imenu, ni uspelo konkretno približati. Razglašeni so zapravljali napad za napadom, obramba je bila tako ali tako razbita in pod vsako kritiko, ob koncu polčasa, ko bi lahko nekoliko znižali, pa so zgrešili recimo kar štiri proste mete zapored.

"Seveda nisem pričakoval, da bomo tako začeli tekme. Pričakujem le, da bomo čim pametneje igrali v napadu in zbrano v obrambi. Takega začetka pa ni pričakoval nihče. Potem je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo Olimpija začela vračati in če bomo znali na to odgovoriti. Zavedamo se, da v takem ritmu ne moreš igrati vso tekmo. Moraš pa ohraniti mirno kri. Vsem nam je recept, kaj je treba narediti, znan. Ko je Olimpija hitro zmanjšala razliko, smo nespametno zaključevali napade in se nismo vračali v obrambo, kar bomo morali popraviti, a na srečo nam je vseeno uspelo," je srečanje opisal Petrov, Martić pa pristavil: "Če tako začneš tekmo, je težko kar koli izvleči. Sicer smo prišli na -6, ampak enostavno nam je potem tudi zmanjkalo moči. Imeli smo nekaj možnosti v napadu, ki bi jih lahko realizirali, pa smo tudi zgrešili proste mete. Toda vse se začne s tem, kako smo odprli tekmo. Oni jo tako, da so nam pripravljeni polomiti vse kosti, mi pa hočemo igrati neko drugo košarko."

Martič: S Krko moraš iti v pretep
Drugi polčas je Olimpija začela silovito, prišla na -7 in pozneje na -6, a je Krka še pravočasno našla odgovor. Ljubljančanom je zmanjkalo moči in znanja, da bi zrežirali preobrat. Preprosto je bilo na Martićevi klopi premalo razpoloženih in tudi kakovostnih posameznikov, čeprav je, kot pravimo, izbira širša od novomeške. Nekateri nosilci Olimpije niso v formi, kot je na zadnjih dveh tekmah na primer Gregor Hrovat, kar je po srečanju dejal tudi Martić. Po njegovih besedah je tudi zato to tekmo igral tako malo. Nekateri košarkarji Olimpije pa so znova dokazali, da imajo težave z igro že na tej ravni, kaj šele kje višje, kar je želja ambicioznega novega vodstva ljubljanskega kluba.

"Začeli smo premehko. Oni so na vseh treh tekmah začeli, bom rekel, grobo in moško, mi pa smo hoteli igrati neko "fino" košarko, ki se v "playoffu" ne sme igrati. Dejstvo pa je, da se nam je v drugi minuti prve tekme poškodoval McCarron, ki je zelo pomemben igralec za nas. Dejstvo je, da smo v prvi minuti tokratne tekme izgubili Morgana in smo morali prilagoditi nekatere zadeve. Potem nismo mogli igrati tako agresivno, kot bi morali. To so objektivni faktorji, veliko pa je tudi subjektivnih," je dodal Olimpijin trener. Res je, da se pozna odsotnost Mitcha McCarrona, ki se je izkazal za dobro okrepitev, toda vseeno bi morali odigrati bolje in predvsem pustiti boljši vtis. Ko so po naletu najboljši Olimpijini možje izgubili moči, menjave zanje ni bilo. Dražen Bubnić je recimo eno za drugo dobil tri osebne napake in tudi sicer z nekaterimi slabimi odločitvami pokazal, da ne more dostojno menjati Devina Oliverja. Bojana Radulovića je Žiga Dimec v trenutku pospravil v žep, Igor Tratnik je nekajkrat naivno izpadel v obrambi in tudi nosilci igre so bili, kot rečeno, tokrat pod vsaj zadovoljivo ravnjo.

"Ne govorim, da pogrešam željo in motiv, pogrešam to agresivnost. Krka na vsaki tekmi naredi pet ali šest takih osebnih napak, ki so na meji nešportne, mi pa takšno naredimo šele v zadnji minuti. "Fine" košarke se s Krko ne da igrati. Moraš iti v pretep, sicer boš tekmo izgubil," je še pristavil Martić. Četudi o želji in motivu trener zmajev ni govoril, ekipa še zdaleč ne kaže take želje ali motiva, kot ju je na primer lani v finalu, ko je bila na papirju precej manj kakovostna in hkrati v precej težjem položaju. In igrala je bistveno agresivneje, kot igra zdaj. Na trenutke so bili tokrat zmaji popolnoma izgubljeni, brezvoljni na klopi, kjer je bilo vidno, da ni prave složnosti. Vso nemoč je pokazala groba osebna napaka Erjona Kastratija ob koncu tekme nad mladim Martinom Jančarjem Jarcem.

Kastrati: V Novo mesto gremo po zmago
Marinelli po zmagi Krke: Nič še ni odločeno
Krka blizu naslova po zmagi v Tivoliju
Lisac: Uničene in zmatrane Olimpije ne želimo gledati