Kobe Bryant je bil v središču pozornosti v nedeljo v Los Angelesu. Foto: Reuters
Kobe Bryant je bil v središču pozornosti v nedeljo v Los Angelesu. Foto: Reuters
Kobe Bryant in Kevin Durant
Kevin Durant je bil jezen na novinarje, ki so v zadnjem mesecu preveč kritizirali Bryanta. Foto: EPA
Kobe Bryant in Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki je dva meseca starejši od Bryanta. Nemec je imel manj hudih poškodb in še vedno lahko igra na najvišji ravni. Foto: EPA
Kobe Bryant bo igral le še to sezono

37-letni Bryant se je poleti večkrat srečal z Michaelom Jordanom, ki je zdaj lastnik Charlotta. "Jordan je eden prvih, ki je poleti izvedel, da bo to moja zadnja sezona. Vseskozi sva bila v stiku. Smejala sva se in spominjala starih časov. Dejal mi, da naj le uživam v zadnji sezoni in predvsem, da naj se ne obremnjujem z mnenji drugih," je pojasnil Bryant, ki je bil v soju žarometov na nedeljski tekmi proti Indiani v Staples Centru (103:107).

Čeprav mu znova ni šlo prav nič po načrtih (met iz igre 4/20), so gledalci želeli njegovo vrnitev na parket v napeti končnici. 12 sekund pred koncem je zadel izjemno trojko iz težkega položaja in dvignil navijače na noge. Sedem sekund pred koncem je poskusil še enkrat, a zgrešil cel obroč. V odločilnih trenutkih še vedno prevzame breme na svoja ramena, drugi igralci Lakersov še niso na tej ravni.

Scott: Mladi igralci morajo vsrkati njegovo znanje
Byron Scott je v sezoni 1996/97 odigral zadnjo sezono v karieri, takrat je bil tudi neke vrste mentor za novinca Bryanta. "Mislim sem, da bo odigral vsaj še eno sezono. Vem, da si želi odigrati letošnjo sezono do konca. Ne vem, kako se lahko približa ravni igre, ki jo je imel v najboljših letih. Odločil se je za konec kariere, ker ni več tako dober, kot je bil pred leti. Najboljši igralci preprosto vedo, kdaj je čas za slovo. Ko mi je povedal, sem bil najprej kar malce šokiran," je poudaril 54-letni strateg, ki ima zelo težko nalogo, saj so Jezerniki najslabša ekipa Zahoda.

"V letošnji sezoni imamo veliko mladih upov, ki pa potrebujejo mentorja na parketu in tudi zunaj dvoran. V naslednje pol leta morajo mladi igralci vsrkati veliko njegovega znanja, zmagovalne miselnosti. Res upam, da bo po zadnji tekmi sezone lahko odšel v garderobo, pomahal navijačem in zdrav končal kariero," je pojasnil Scott, ki je bil navdušen predvsem nad zagnanostjo Kobeja v mladih letih, ko so Lakersi igrali še v dvorani Forum: "Dve ali tri ure pred začetkom treninga je že metal na koš, in to vsak dan. Ko je bil star 18 let, mi je rekel, da želi postati najboljši na svetu. Vedel sem, da mu bo to uspelo."

Nowitzki: Kar malce sem žalosten
Dirk Nowitzki in Bryant sta odigrala številne nepozabne tekme. "Res škoda. Veliko borcev, ki so bili izbrani na naborih v devetdesetih letih, se počasi poslavlja. Počasi gre vse skupaj h koncu za vse nas. Kar malce sem žalosten. Srečen sem zanj, da je sprejel odločitev in da stoji za tem. Mislim, da bo zdaj padlo malo bremena z njegovih ramen. Verjetno je najboljši igralec, ki mi je stal nasproti, pa sem igral proti številnim izjemnim košarkarjem (Tim Duncan, Shaquille O'Neal ...). Kobe je bil nekaj posebnega, neverjeten strelec, zadeval je lahko res iz vseh položajev. Vedno sem bil njegov občudovalec. Res škoda, da smo se že postarali," je razlagal 37-letni Nemec, ki je leta 2011 z Dallasom osvojil naslov prvaka in bil tudi MVP finala.

Durant: Kobe je bil moj idol
Zvezdnik Oklahome Kevin Durant je eden največjih oboževalcev Bryanta. "Kobe je bil moj idol. Gledal sem njegove tekme, študiral njegove akcije, želel sem postati tako dober. On je bil Michael Jordan za našo generacijo, vsi smo ga gledali. Zares sem razočaran nad odnosom medijev do njega v letošnji sezoni, saj ga kar vsi po vrsti neupravičeno kritizirajo. On je prava legenda Lige NBA, vseskozi pa slišim le to, da slabo meče iz igre in prav vsi so ga že pošiljali v pokoj. Upam, da boste z legendo ravnali bolj primerno zdaj, ko je sporočil, da se poslavlja. Kobe je imel neverjetno kariero, marsikaj je spremenil v Ligi NBA, veliko je dal našemu športu. Vedno so me učili, da je treba spoštovati tiste, ki so igrali pred nami," je odločno zatrdil Durant.

Le Howard ostal hladnejši
V sezoni 2012/13 je za Lakerse igral tudi Dwight Howard, ki pa se ne razume preveč dobro s Kobejem. Ko so ga novinarji po zmagi Houstona nad New Yorkom v Madison Square Gardnu vprašali, kako komentira konec kariere Bryanta, je dejal: "Oh, ali lahko gremo kar k naslednjemu vprašanju. No, vseeno je Kobe eden izmed največjih košarkarjev v zgodovini."

Cene vstopnic skokovito narastle
V torek bodo Lakersi gostovali v Philadelphii, ki je še brez zmage (0-18). Kobe želi zadnjo tekmo v rojstnem mestu dobiti. Vstopnice je bilo do nedelje mogoče dobiti po 20 ameriških dolarjev, cena najcenejših pa je takoj po objavi konca kariere poskočila na 60 zelencev. 10. februarja bo Kobe zadnjič obiskal Cleveland, telefoni v Quicken Loans Areni so zvonili ves ponedeljek. Za zadnjo tekmo proti Utahu v Staples Centru 13. aprila je cena najcenejše vstopnice poskočila s 125 na 400 ameriških dolarjev.

Kobe Bryant bo igral le še to sezono