Aleksandar Džikić se je odlično znašel v Novem mestu. S Krko je postal že trikrat slovenski prvak, enkrat pa je državni naslov osvojil tudi z Olimpijo. Foto: BoBo
Aleksandar Džikić se je odlično znašel v Novem mestu. S Krko je postal že trikrat slovenski prvak, enkrat pa je državni naslov osvojil tudi z Olimpijo. Foto: BoBo

Premagali smo Zvezdo, Partizan, Cedevito in Olimpijo. Igrali smo izenačeno tekmo z Budućnostjo, to pa so vse ekipe, ki so na prvih petih mestih. To je velika stvar.

Aleksandar Džikić
Jasmin Hukić, Nebojša Joksimović
Težave s poškodbami je saniral Jasmin Hukić, ki je vodja Krke na igrišču, predvsem pa ob njem. Foto: www.alesfevzer.com

Leta 2010 je s Krko postal slovenski prvak in potem lovoriko tudi ubranil. Za tem se je podal v Litvo, novomeški klub pa je nadaljeval njegovo delo in še naprej osvajal slovensko prvenstvo. Ko se je Džile vrnil na Krkino klop, je lani poskrbel za prvo dvojno krono kluba. Krka je pod njegovim vodstvom prvič osvojila pokal, ponovno pa je bila najboljša tudi v državnem prvenstvu. Pokalno lovoriko so Novomeščani letos že ubranili, zdaj pa naskakujejo drugo zaporedno osvojitev obeh naslovov.

V Ligi za prvaka ne bo neporažene ekipe
Kljub ne najbolj prepričljivim igram v rednem delu državnega prvenstva, ko so izgubili osem tekem, pa so slovenski prvaki dobro začeli drugi del tekmovanja, tako imenovano Ligo za prvaka, ko so v prvem krogu v gosteh premagali Tajfun, najboljšo ekipo rednega dela, ki je v državnem prvenstvu letos izgubila le eno tekmo, Krko dvakrat premagala, v pokalu pa izgubila v sami končnici tekme.

Krka ima težak začetek Lige za prvaka, saj se bo gostovanju v Šentjurju podaja še v Stožice, kjer je izgubila minulo soboto. O samem uvodu v ta del tekmovanja Džikić pravi: "Dobro, tudi njim ni lahko, saj morajo igrati z nami (smeh). Resno mislim, da ne bo ekipe, ki bi imela deset zmag. Če bo katera to, v redu, a menim, da se bo to težko zgodilo. Veliko ekip je odvisnih od enega ali dveh igralcev. Tako morata biti ta dva igralca v najboljši formi, to pa je težko."

Halilović je za zdaj upravičil nakup
Po pokalnem slavju je srbski strokovnjak v Laškem dejal, da v Novem mestu iščejo okrepitev pod obročem. Našli so jo v Miralemu Haliloviću, košarkar iz Bosne in Hercegovine pa se je za zdaj izkazal kot dostojna okrepitev in je upravičil zaupanje: "Zelo sem zadovoljen, saj se zelo hitro uči in privaja na novo sredino. Mislim, da bo do konca državnega prvenstva zelo pomemben člen našega moštva. Iskali smo igralca, ki ima veliko energije in je dober atlet. Obenem pa tudi igralca, ki se bo hitro vklopil v ekipo. Mislim, da Halilović izpolnjuje vse našteto. Ima svoje napake, a v tem trenutku bi težko dobili boljšega igralca."

Krka je letos po dolgem času ob Ligi ABA igrala tudi Ligo Telemach in ni nastopala v Evropi. Novomeščani so imeli več težav, kot je bilo pričakovati, tako da so se v Ligo za prvaka praktično prebili šele po zmagi v zadnjem krogu, a tudi tu so prednosti, saj so mladi košarkarji, ki jih ima Džile kar nekaj v moštvu, lahko dobili več priložnosti: "Na začetku sezone smo se odločili, da bomo igrali slovensko ligo. Če je bila to dobra odločitev in smo kaj s tem pridobili, bomo videli na koncu prvenstva. Če ne bi igrali domačega prvenstva, bi evropsko tekmovanje. Ne vem, kako bi se izšlo. Ni majhna prednost, če igraš le enkrat na teden."

Z Ligo ABA je Džikić zadovoljen
"Vse je odvisno, iz kakšnega zornega kota se gleda. Če pogledamo iz vidika, da so mladi dobili veliko priložnosti, je zagotovo državno prvenstvo dobrodošlo tekmovanje. Z druge strani, če bi igrali evropsko tekmovanje, bi vmes imeli več odmora in bi bolj sveži pričakali konec tekmovanj. Odvisno je, kako človek gleda na to. Ni točnega odgovora, kaj je bolje,"
je dodal 44-letni Beograjčan, ki je potrdil, da je Jasmin Hukić, kapetan in nepogrešljivi član Krkine ekipe, zdaj popolnoma pripravljen za zaključek državnega prvenstva in se čaka samo, da pride v pravi ritem.

S porazom v Stožicah minulo soboto je Krka jadransko tekmovanje končala na devetem mestu z 12 zmagami in 14 porazi, v zadnjih krogih pa je izgubila priložnost, da bi bila šesta in se uvrstila v Evropski pokal: "Zadovoljen sem. Delimo to sedmo, osmo in deveto mesto. V tem krogu smo deveti. Imamo enako število zmag kot lani. Če bi premagali Szolnoki, bi bili šesti. Toda tu se potem poraja vprašanje, kaj dejansko prinaša Evropski pokal? To je zelo specifično tekmovanje, ki absolutno ni dobičkonosno. Eurocup ne prinaša profita."

Premagali smo Zvezdo, Partizan, Cedevito in Olimpijo. Igrali smo izenačeno tekmo z Budućnostjo, to pa so vse ekipe, ki so na prvih petih mestih. To je velika stvar.

Aleksandar Džikić