Veliko veselje na klopi Clippersov po odločilnem košu Chrisa Paula. Foto: EPA
Veliko veselje na klopi Clippersov po odločilnem košu Chrisa Paula. Foto: EPA
Chris Paul in Tim Duncan
Chris Paul je prek Tima Duncana uspel žogo od table poslati skozi obroč. Foto: EPA
Blake Griffin
Blake Griffin se je izkazal s trojnim dvojčkom. Foto: EPA
J. J. Redick
Ko so Clippersi pet minut pred koncem zaostajali za pet točk, se je z dvema trojkama izkazal J. J. Redick. Foto: EPA
Paul odločil dvoboj s San Antoniom


V eni izmed najboljših serij v zadnjem desetletju v Ligi NBA so Clippersi s 4:3 izločili Spurse in se bodo v polfinalu Zahoda srečali s Houstonom.
Paul, ki si je v uvodni četrtini poškodoval kito v podkolenskem zgibu in vse od takrat šepal po parketu, je dosegel 27 točk in zadel pet trojk iz šestih poskusov. Njegova herojska predstava je spomnila na zvezdnika Detroita Isiaha Thomasa, ki je LA Lakersom v finalu leta 1988 na šesti tekmi v dvorani Forum v tretji četrtini nasul 25 točk z eno zdravo nogo.
Blake Griffin je zablestel s trojnim dvojčkom (24 točk, 13 skkokov in 10 podaj). Pri Spursih je 39-letni Tim Duncan prispeval 27 točk in 11 skokov.
Poškodba Paula že po 10 minutah igre
Branilci naslova, ki so vodili v tej seriji z 2:1 in s 3:2 v zmagah, so bolj začeli sedmo tekmo. Danny Green je zadel trojko, dvakrat je bil natačen Tony Parker in z delnim izidom 7:0 so Spursi povedli za sedem točk (6:13). Clipperse je v igro hitro vrnil Matt Barnes, ki je bil dvakrat natančen izza črte, v prvi četrtini je dosegel 10 točk. Paul se je dve minuti in pol pred koncem prve četrtine pri teku prijel za desno nogo, vseeno se je zbral in zadel trojlko za 23:22. Zapustil je igro in v bolečinah odšel v garderobo. Patty Mills in Boris Diaw sta s trojkama v zadnji minuti poskrbela za prednost San Antonia po prvi četrtini (24:28).

Spursi se nikakor niso uspeli odlepiti
Jamal Crawford
in Griffin sta uspela držati priključek, Paul pa se je ob velikem aplavzu vrnil sredi druge četrtine. Gostitelji so ob polčasu vodili s 57:55.
Drugi polčas je Paul začel z dvema trojkama (65:59). Green in Parker sta hitro odgovorila. Nobena ekipa si ni uspela priigrati večje prednosti. Paul je ob pisku sirene zadel trojko od table za vodstvo Clippersov z 79:78.
Redick zadel dve ključni trojki
V zadnji četrtini je trener Clippersov Doc Rivers na klopi držal DeAndreja Jordana, ki je zelo slabo izvajal proste mete. Pod košem so kraljevali Spursi, ki so večino točk dosegli po skokih v napadu. Manu Ginobili je zadel dve trojki, po košu Duncana pa so gostje povedli za pet točk (92:97). J. J Redick je zadel dve trojki zapored in štiri minute pred koncem so Clippersi povedli s 100:99.
Sijajna zadnja akcija Paula
V izjemno napeti končnici sta Paul in Duncan zadela po dva prosta meta. V zadnjem napadu je Paul krenil v prodor po desni strani in prek Duncana polagal od table, do konca pa je ostala le še sekunda. Časomerilec je prehitro spustil uro in trener Gregg Popovich je izgubil živce, saj so gostitelji videli, kakšno akcijo načrtuje. Diaw je slabo podal do Kawhija Leonarda pod koš, Barnes je prestregel žogo in veliko slavje v Staples Centru se je začelo.
San Antonio, ki je junija lani osvojil peti naslov prvaka v Ligi NBA, tudi v letošnji sezoni ni uspel ubraniti naslova.
Popovich: Prepričan sem, da se bomo vsi vrnili
"To je bila res izjemna serija, Clippersi so zasluženo zmagali. Seveda sem razočaran, jezen sem zaradi napaki časomerilca sekundo pred koncem. Imeli smo le eno sekundo, težko bi zadeli. Že dolgo časa nas vsi pošiljajo v pokoj, prepričan sem, da se bomo vsi vrnili naslednjo sezono," je pojasnil Popovich.
"V letošnji sezoni smo bili večkrat v takem položaju, a sem zgrešil ta met. Dogovorili smo se, da odigramo to akcijo in končno nam je uspelo. Sploh ne morem verjeti, da je to šele prvi krog končnice. To je bila res neverjetna serija, premagali smo sijajno ekipo," je bil navdušen Paul, ki je poudaril, da na tako pomembni tekmi ni smel pustiti ekipe na cedilu.

Zahodna konferenca, 1. krog:
LA CLIPPERS (3) - SAN ANTONIO (6) 4:3
111:109 (28:30, 29:25, 22:23, 32:31)
Paul 27 (9/13 iz igre, 5/6 za tri), Griffin 24, 13 skokov in 10 podaj, Barnes 17, Crawford 16, Redick 14, Jordan 7 in 14 skokov, Davis 6; Duncan 27 (11/16 iz igre) in 11 skokov, Parker 20, Green 16, Leonard 13, Diaw 12, Ginobili 8, Mills 6, Spiltter 5, Belinelli 2.


Že odigrano:
MEMPHIS (5) - Portland (4) 4:1

HOUSTON (2) - Dallas (7) 4:1

New Orleans (8) - GOLDEN STATE (1) 0:4




2. krog, prvi tekmi, nedelja ob 21.30:
GOLDEN STATE (1) - MEMPHIS (5) 0:0

Ponedeljek:
HOUSTON (2) - LA CLIPPERS (3) 0:0




Vzhod, 2. krog, nedelja ob 19.00:
ATLANTA (1) - WASHINGTON (5) 0:0

Ponedeljek:
CLEVELAND (2) - CHICAGO (3) 0:0

V krepkem tisku je izid v zmagah, igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Paul odločil dvoboj s San Antoniom