Na lanskem evropskem prvenstvu je Edo Murić v povprečju dosegal po 3,4 točke na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na lanskem evropskem prvenstvu je Edo Murić v povprečju dosegal po 3,4 točke na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić
Pred kratkim se je uspešno preizkusil v poletni ligi v ZDA. Foto: Aleš Fevžer
Edo Murić
Čeprav je star šele 22 let, se Edo Murić v članski reprezentanci počuti že zelo domače, veseli pa ga, ker je letos v njej tudi veliko igralcev, s katerimi se je družil v reprezentančnih akcijah mlajših selekcij. Foto: Aleš Fevžer
Edo Murić
Edo Murić bo še nekaj let izkušnje nabiral v Evropi, potem pa ni izključen odhod v Ligo NBA. Foto: Aleš Fevžer

se je pred dnevi iz ZDA vrnil s potrditvijo, da bi nekoč lahko oblekel dres kakšnega NBA-moštva, zdaj pa že komaj čaka, da v Sloveniji podoživi evforijo z lanskega EP-ja.
22-letni Murić, ki je v zadnji sezoni s Krko spet osvojil slovensko prvenstvo, kariere ne bo nadaljeval v Novem mestu, ampak se bo najverjetneje preselil v tujino. Kam, še ni znano, ima pa že kar nekaj ponudb. Zdi se, da se najbolj spogleduje s Partizanom. Čez nekaj let bi rad odšel v Ligo NBA, katere zakonitosti je spoznaval to poletje, ko ga je Atlanta povabila v poletno ligo. Zaradi tega je malce zamudil na reprezentančne priprave. V Zrečah se je hitro ujel s soigralci, ki jih pozna še z mlajših selekcij in osvojil filozofijo selektorja Jureta Zdovca, ki veliko stavi na obrambo. Reprezentanca bo niz pripravljalnih tekem začela danes v Rogaški (ob 20.00, prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju), Murić pa upa, da bo podpora s tribun podobna tisti z lanskega evropskega prvenstva.


Kako je bilo v poletni ligi v Las Vegasu? Ste dobro trenirali, dobili priložnost na tekmah ...?
Prve dni smo odlično trenirali, po dvakrat na dan z NBA-trenerji. To je bila lepa izkušnja. Na štirih tekmah sem dobil nekaj minut, da se dokažem. Na sestanku so nam takoj povedali, da bodo imeli prednost tisti NBA-igralci, ki so bili letos na izboru oziroma tisti s pogodbami in pričakujejo, da bomo to sprejeli. Saj veste, v dvorani je bilo ogromno skavtov, ki hočejo videti te igralce. Ampak, kot rečeno, dobil sem svoje minute in videl, kako je. Igra se drugačna košarka, bolj atletska, manj taktična.

Menite, da bi vam ustrezal ta ameriški način igre?
Če bi se pripravil na to 'run and gun' košarko, kjer posamezna akcija traja le do 15 sekund, ne bi imel težav. Posledično pade tudi več točk, ker je v ospredju napad, in ne tako kot v Evropi obramba.

Ali v poletni ligi vsi igrajo na polno?
Seveda. Že na začetku je bilo pošteno od njih, da sem bil zavarovan, saj sem brez kluba. To je bil moj edini pogoj, da grem tja. Fantje tam iščejo svoj kruh. To je boj, kdo bo igral in kdo ne. Zato je tudi veliko individualnih akcij, posiljenih metov. K sreči sem bil v ekipi, ki je delovala najbolj kolektivno in smo imeli akcije postavljene. Trener je bil zelo strog in če si posilil kakšen met, te je takoj zamenjal in nisi več prišel na parket.

Tam ste bili tudi lani in očitno ste se spet vrnili z dobrimi vtisi ...
Same dobre izkušnje imam. Rekli so, da so zadovoljni z menoj in me bodo spremljali.

Želja torej ostaja, da nekoč zaigrate v Ligi NBA?
Imam namen, ampak se zavedam, da imam še veliko prostora za napredek in tri ali štiri leta bom še ostal v Evropi. Verjetno me zdaj čaka prva sezona v tujini. O novem klubu nočem zdaj razmišljati, to sem za zdaj pustil ob strani. Nekaj je ponudb turških in španskih klubov, ki so sicer bogati, ampak se ne vidim v njih, saj bi rad igral Evroligo. Počakal bom na pravo ponudbo. Sam se bom odločil, ne menedžer določil.

Povezujejo vas s Partizanom ...
Izrazili so željo. Tudi sam vem, da bi tam veliko igral, sploh zdaj, ko je odšlo nekaj igralcev. To je vsekakor ena od boljših izbir tudi zaradi trenerja Vujoševića, ki zna delati z mladimi. S tridnevno zamudo ste se pridružili pripravam reprezentance. Prve vtise ste že dobili.

Kako bi ocenilo letošnjo člansko izbrano vrsto?
Všeč mi je, da je ekipa mlajša. Z vsemi temi mladimi fanti sem že igral v mlajših selekcijah, s Prepeličem, Blažičem in Omićem v reprezentanci, z Zoranom Dragićem pri Krki. Lepo, da smo zdaj skupaj še v članski reprezentanci.

V četrtek boste že odigrali prvo pripravljalno tekmo in potem v okviru pokala Adecco še dvoboja z Gruzijo in Ukrajino.
Te tekme bodo povedale, kje smo in kaj je treba še popraviti. Komaj čakam.

Prvič sodelujete s selektorjem Juretom Zdovcem. Kakšni so vtisi?
Glede na to da ga je imel že brat Dino pri Unionu Olimpiji in sva se o tem pogovarjala, vem, kaj lahko pričakujem. Vem tudi, da je bil odličen igralec, najboljši obrambni igralec v Evropi. Želel bo, da se igra najboljša obramba na prvenstvu, v napadu bo vse prišlo samo od sebe. imamo Gorana in še nekatere, na katere se lahko naslonimo.

So spomini na lansko domače evropsko prvenstvo še zelo živi?
Seveda in lepo bi bilo, da na domačih pripravljalnih tekmah podoživimo to evforijo in da nas navijači pridejo pozdravit. Pogrešamo to, saj smo lani res uživali ves mesec. To je bil najlepši trenutek moje kariere. Skratka, že pogrešam polne tribune in slovenske zastave.

Kaj pa na svetovnem prvenstvu, mislite, da boste imeli tudi lepo podporo?
Ker bomo predtekmovanje igrali v Gran Canarii, pričakujem, da bo veliko navijačev dopoldne uživalo na plaži, zvečer pa gledalo naše tekme. Ni lepšega kot to. Če bi bil jaz navijač, bi zagotovo naredil tako. V Barceloni pa pričakujem še večjo podporo, ne nazadnje Barcelona ni tako draga kot Gran Canaria.