Ponavlja se lanska zgodba. Foto: EPA
Ponavlja se lanska zgodba. Foto: EPA
Rašo Nesterović
Rašo Nesterović je prepričan, da se bodo najvišja rangirana tekmovanja začela po prvotnem urniku. Foto: BoBo

Tema, na kateri se lomijo kopja, so spet potni stroški. Lani so bile zaradi spora odpovedane številne tekme v mlajših selekcijah in prvi krog državnega prvenstva. Tudi tokrat se obe strani nista poenotili, zato bo ta konec tedna preloženih približno sto tekem v mlajših starostnih kategorijah.

Predsednik KZS-ja Matej Erjavec je v sredo v dopisu navedel, da ljudje, ki vodijo sodniško organizacijo, spretno zavajajo. Obtožba se nanaša na zavezo predsednika Društva košarkarskih sodnikov (DKS) Ljubljana Željka Jovanovića, da bo DKS sam uredil stroškovnik, ki bo znižal stroške klubom za tekme, sicer bo začela veljati odredba KZS-ja iz lanskega poletja, se pravi znižanje kilometrine na 18 centov. "Obljuba in podpis istega človeka, ki zdaj poziva k bojkotu vseh tekem, sta bila nična, in kot se je zdaj izkazalo, dana s figo v žepu," je zapisal Erjavec.

Erjavec je omenil tudi izobraževanja, ki naj bi bila po novem glavno jedro spora. "Ker smo v prejšnji sezoni spremljali izredno pasivnost DKS-ja, kar se tiče reševanj kakršnih koli problemov, smo se na KZS-ju zavezali, da bomo v tem letu poskusili rešiti problem pomanjkanja mlajših sodnikov in napredovanje sodnikov. Če se bo DKS v tem času bolje organiziral in dejansko začel delovati več na področju, za kar je dejansko bil ustanovljen in tudi finančno podprt s strani KZS, bomo z veseljem v naslednji sezoni vrnili vsa izobraževanja pod okrilje DKS," je pojasnil Erjavec.

DKS piše o konkurenčni prepovedi
V četrtek so mediji dobili izjavo za javnost na šestih straneh Društva sodnikov Slovenije, v katerem DKS poziva svoje člane, naj ne opravljajo dejavnosti pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije. Kot navaja DKS, so razlogi konkurenčna prepoved, ki jo je sprejel KZS s ciljem centralizacije slovenske košarke. Druga točka je odvzem izobraževanja pomožnih sodnikov, tretja je šikaniranje uradnih oseb v pretekli sezoni in zadnja grožnja z odstopom vodstva KZS-ja lani jeseni.

Vmes se je oglasilo še Združenje lige Nova KBM. Predsednik Kristijan Novak in podpredsednika Matevž Zupančič ter Tone Pavlič so izrazili upanje na čimprejšnjo rešitev zagat in KZS-ju predali željo, da Slovenija čim prej znova dobi urejeno prvenstvo, ki naj se začne v skladu s sprejetim koledarjem.

Nesterović pričakuje napredek
Položaj je ocenil tudi generalni sekretar KZS-ja Rašo Nesterović: "Kar se tiče Košarkarske zveze Slovenije in zagotavljanja sodnikov z naše strani, se lahko tekmovanja v ligi Nova KBM, 2. SKL ter ženskem državnem prvenstvu začnejo po programu. Manjše težave vidim le pri zagotavljanju sodnikov za tretjo in četrto ligo. Vsekakor pa pričakujem napredek v tej smeri že ta konec tedna, ko bo KZS v Stožicah izvedel sodniški izobraževalni seminar, na katerem pričakujem vse najboljše slovenske sodnike."