Aron Baynes je po dobrih igrah pri Olimpiji med lansko sezono prestopil k San Antoniu. Foto: EPA
Aron Baynes je po dobrih igrah pri Olimpiji med lansko sezono prestopil k San Antoniu. Foto: EPA

Selektor Andrej Lemanis, ki ekipo vodi dobro leto, je skrčil seznam s 17 na končnih 12 imen: "Proces selekcije je bil naporen in temeljit. Zelo pozitivno je, da imamo širok izbor talentov, kar je še otežilo končno selekcijo. Zahvalil bi se peterici, ki sem jih črtal, za vse, kar so dali ekipi. Vsi so odlični košarkarji. Vedel sem, da bo težko, in odločitev je bila res zahtevna. Zdaj imamo ekipo in jo bomo gradili ta mesec, ki nam je ostal. Vemo, koliko dela je treba za dosego vrhunskega izida. Vemo, da imamo prave ljudi, dovolj kemije v ekipi in talenta, da dosežemo visoke cilje."

Na pripravljalnih tekmah čakajo Avstralce tudi Litovci, ki so prav tako v slovenski skupini, Ukrajinci in Finci. Francozi in Filipinci. Prvo ime, ki pade v oči, je Aron Baynes, nekdanji košarkar Olimpije, ki je letos s San Antoniom osvojil NBA-prstan. Ni pa njegovega klubskega soigralca Pattyja Millsa, ki je poškodovan. Mills je bil sicer prvi strelec zadnjih olimpijskih iger. Od zvenečih imen manjka tudi center Andrew Bogut.

Vseeno so tu še NBA-jevci Dante Exum, ki je bil letos peti izbor nabora, Matthew Dellavedova in Cameron Bairstow. Dobri evropski znanci so David Andersen, ki se je preizkusil tudi v NBA-ju in je najbolj izkušen v ekipi, Joe Ingles, Nathan Jawai in Brad Newley. Poleg Litve in Slovenije so Avstralci na papirju z naskokom najmočnejši v skupini.

Avstralska ekipa za svetovno prvenstvo: David Andersen (Strasbourg), Cameron Bairstow (Chicago Bulls), Aron Baynes (San Antonio Spurs), Ryan Broekhoff (Bešiktaš), Matthew Dellavedova (Cleveland Cavaliers), Dante Exum (Utah Jazz), Adam Gibson (Adelaide 36ers), Chris Goulding (Zaragoza), Joe Ingles (Maccabi Tel Aviv), Nathan Jawai (Galatasaray), Brock Motum (Virtus Bologna), Brad Newley (Gran Canaria).