Kako prav bi Sloveniji prišel center, kot je bil Rašo Nesterović ... Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kako prav bi Sloveniji prišel center, kot je bil Rašo Nesterović ... Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sani Bečirović
Sani Bečirović meni, da od Slovenije ne smemo pričakovati preveč. Foto: Reuters
Uroš Slokar in Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš želi predvsem videti borbeno igro. Foto: EPA
Slobodan Subotić
Slobodan Subotić pričakuje, da se bo znal Goran Dragić prilagoditi na vse mogoče obrambe nasprotnikov, ki bodo poskušali prvega slovenskega zvezdnika čim bolj odrezati. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Selektor košarkarske reprezentance je zelo velikopotezno izjavil, da želi Slovenijo popeljati v polfinale svetovnega prvenstva, kar bi bil največji uspeh slovenske košarke. Po pripravljalnih tekmah (danes bo Slovenija odigrala še zadnjo, in sicer proti ZDA) smo nekdanje in še aktivne košarkarje ter dva nekdanja selektorja vprašali, kako bi ocenili slovensko igro in kakšne so možnosti na SP-ju v Španiji, ki se začenja to soboto. Prosili smo jih tudi, da komentirajo slovenske prednosti in slabosti.


Sani Bečirović (nekdanji reprezentant in evropski prvak s Panathinaikosom): "Morali bodo igrati kot na turnirju v Stožicah, poletno, hitro košarko. Morda to ni v prvotnem selektorjevem načrtu, a imamo takšno ekipo, da moramo težiti k temu. Zaradi nekaterih odpovedi, nazadnje še Erazma Lorbka, ne smemo pričakovati preveč. V reprezentanci se je zgodila menjava generacij. Jure Zdovc je sicer rekel, da je cilj polfinale, a sam menim, da bo četrtfinale že lep uspeh. Na srečo imamo ugodno skupino, in če bo šlo po načrtu, se križamo s skupino, v kateri z izjemo ZDA ni nobene nepremagljive reprezentance."

Rašo Nesterović (nekdanji reprezentant in s San Antoniem prvak Lige NBA): "Občutek imam, da imajo navijači prevelike želje in so zato nekateri že zdaj nezadovoljni. Sam sem na pripravljalnih tekmah videl mnoge dobre stvari, a tudi nekatere pomanjkljivosti. Med dobrimi bi poudaril kolektivno igro, kar bo moral biti tudi recept na svetovnem prvenstvu. Torej kolektivna in agresivna igra.

Slabosti so povezane s pomanjkanjem visokih igralcev: skok in igra pod košem. Toda vse ekipe niso tako izkušene, da bi to znale izkoristiti. Pri igri proti conski obrambi pričakujem, da bo Sloveniji lažje, ko bo Goran Dragić na položaju organizatorja igre. Da se bo nasprotnik dobro pripravil nanj, je jasno, ampak vse reprezentance imajo pravzaprav dva ali tri ključne igralce, na katere se osredotočajo nasprotnikove obrambe."

Matjaž Smodiš (nekdanji reprezentant in med drugim nekoč tudi kapetan CSKA-ja): "Rezultat je nepomemben, če bomo videli borbenost, zato predvsem pričakujem, da se bodo fantje borili. Verjamem, da so sposobni priti vsaj v osmino finala, tam pa je vse loterija, saj lahko naletiš na močnega ali lahkega nasprotnika. Škoda, da nismo kompletni in da imamo težave pod košem. Veliko se tu ne da narediti, igrati moramo pač slog, ki nam ustreza - z veliko teka, polaganji, protinapadi. Kot pozitivno bi še ocenil, da je v reprezentanci veliko mladih, ki so nosilci novega rodu."

Hasan Rizvić (nekdanji center Uniona Olimpije; trenutno je brez kluba): "Brez Erazma Lorbka bo težko. Alen Omič še nima toliko izkušenj ... Uroš Slokar jih sicer ima, a on ni klasična petica. Goran Dragić bo moral čim bolj razigravati naše visoke igralce. Pravzaprav se vsi zanašajo na Dragića, veliko pa bo odvisno tudi od meta za tri točke. Proti Braziliji je Slovenija nasprotnika ujela, toda kaj, če met ne bo stekel? To zna biti velika težava."

Slobodan Subotić (nekdanji selektor Slovenije): "Kje je domet te reprezentance, je težko reči. Veliko bo odvisno tudi od sreče in sodnikov, ki nam ne bodo tako naklonjeni kot na lanskem evropskem prvenstvu. Dobro, da imamo Gorana Dragića. Pomeni ogromno, saj je s svojim NBA-slovesom tudi pri sodnikih bolj zaščiten. Pričakujem sicer, da se bodo tekmeci dobro pripravili nanj, vendar menim, da se bo znal prilagoditi. Imamo širino na zunanjih položajih, vendar pa je neigranje Erazma Lorbka hendikep.

Pod košem nam manjka kakovosti. To bo treba nadomestiti s kolektivno obrambo, skokom, zapiranjem. Ne smejo pustiti, da nasprotnikovi visoki igralci dobijo žogo. Prepričan sem, da bo znal Jure Zdovc dobro pripraviti ekipo. Že na prijateljskih tekmah je pokazal, da ne bo trpel neresnosti. Prav je tako, saj prav na takšnih tekmah gradiš igro, taktiko, filozofijo. Njegova pogosta jeza ob minutah odmora je zato razumljiva. Igralcem je treba povedati resnico, in to ne prek časopisov ali menedžerjev. Morda boli, ampak - saj niso stari pet let. Najbrž vsak dojame, da je to dobro zanje."

Boris Zrinski (nekdanji selektor Slovenije): "Po videnem na pripravljalnih tekmah smo lahko kar zadovoljni. Vsaj glede na igralski kader. Zlasti tekma proti Litvi je bila dobra in tretja četrtina proti Braziliji. Sloveniji je uspelo skriti igralski primanjkljaj pod košem, ko ji je uspeval še met od daleč, je bila konkurenčna najboljšim. Menim, da visoki igralci vendarle niso tako slab člen. Slokar in Balažič sta pokazala, da sta spodobna igrati čvrsto v obrambi proti višjim igralcem, Zupan kaže standardno formo, tu je še Alen Omić.

Gorana Dragića pričakujem v branilskem paru z Jako Klobučarjem. Če bo pritisk na Gorana, bo pri prenosu žoge pomagal Jaka. Opaziti je še nekaj težav pri igri proti coni, ampak s Prepeličem in Lorbkom bi znali tudi to rešiti. Res je, da se vidi, da igre proti coni niso preveč trenirali, vendar je do začetka SP-ja tudi za to še dovolj časa."