Goran Dragić je dejal, da Jure Zdovc proti Južni Koreji ni bil zadovoljen z obrambo. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je dejal, da Jure Zdovc proti Južni Koreji ni bil zadovoljen z obrambo. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija gladko do tretje zmage
Analize tekme Slovenija - Južna Koreja

Praktično ves prvi polčas so Južni Korejci narekovali ritem, Slovenci pa so do izraza in svoje igre prišli šele v drugem delu, ko so po prihodu iz slačilnice strnili vrste v obrambi, posledično pa je bil uspešnejši tudi napad. Na koncu so zmagali z 89:72. V prvem polčasu so Južni Korejci dobili skok, v drugem pa so tudi to Slovenci nadzorovali in ujeli na celi tekmi šest odbitih žog več od nasprotnikov. Prednjačil je Alen Omić, ki je bil ob bratih Dragić in Domnu Lorbku znova v napadu najbolj razpoložen pri Sloveniji. Izkazal se je z dvojnim dvojčkom, saj je ob 13 točkah zbral še 11 skokov.

Obramba mora biti boljša
Južni Korejci so Slovence presenetili z nevsakdanjo košarko. Že na ogrevanju so bili drugačni, saj je kondicijski trener uporabljal piščalko. Kot je po tekmi nekoliko v šali dejal Goran Dragić, vidi se, kaj je disciplina. Tudi slovenskega kapetana so presenetili predvsem s fizično pripravljenostjo, saj so vse, kot je rekel, izvajali v polnem sprintu: "Morda smo jih podzavestno malce podcenjevali, a res je težko igrati proti njim. Ves čas se premikajo. Po mojem mnenju so najbolje fizično pripravljena ekipa na tem svetovnem prvenstvu. Imajo sisteme, ki sem jih prvič v življenju videl. Naredili so nam s tem kar nekaj težav. Med polčasom smo jih nekoliko slišali od Jureta, nato pa smo stopili skupaj in odigrali, kot je treba."

Goran se je znova izkazal v napadu, saj je nasul 22 točk, obenem pa tudi kot pravi vodja reprezentance. Ko so se košarkarji v zadnji četrtini znova nekoliko sprostili in slabše zaigrali, je takoj po prihodu na parket umiril soigralce in jim dal navodila: "Saj nam je v napadu šlo, a v obrambi je bilo preveč napak. Tega si ne smemo dovoliti proti takim ekipam, niti proti bistveno boljšim. Če ne bo obramba na visokem nivoju, bomo zelo težko zmagali. Jure je imel prav, ko je dejal, da obramba ni prava. V napadu nam že steče, a tokrat smo bili defenzivno res preslabi."

Južni Korejci ne igrajo po nobenem sistemu
"Je tudi težko, ker imaš prost dan in se malce preveč sprostiš. Že na ogrevanju sem bil ves gumijast. Nisem bil pravi. Mislim, da tako tudi soigralci. Taka tekma bo dobra šola za srečanje Angolo. Lahko se zgodi isto. Malo jih podcenjuješ in ti lahko povzročajo težave. Od prve minute je treba maksimalno igrati in upam, da bi si čim prej zagotovili dovolj prednost, da bi potem tudi tisti fantje, ki igrajo nekoliko manj, dobili več priložnosti,"
je še dodal izkušeni košarkar Phoenixa.

Tudi Zorana Dragića, ki je po izjemni predstavi proti Mehičanom, tokrat igral nekoliko slabše, a bil s 13 točkami vseeno med najboljšimi pri Sloveniji, so Južni Korejci presenetili: "Bila je zelo čudna tekma. Južni Korejci sploh ne igrajo po nobenem sistemu, samo nekaj tečejo v krogu. Bili smo kar nekoliko zmedeni. Morali smo se privaditi na njihovo igro, ki je drugačna. Lahko rečem 'indijanska'. Bilo je težko igrati, a na koncu smo vseeno zasluženo dobili tekmo. Imeli smo tudi srečo, da niso v drugi četrtini zadeli nekaj odprtih metov, ko bi si lahko Korejci priigrali višjo prednost, potem bi bilo pa res težko."

Približno se že ve, kakšna razlika prinaša kaj
"Porabili smo veliko več moči, saj nismo bili dovolj zbrani. Igrajo čudno košarko in si bolj utrujen, kajti sploh ne veš, kaj pričakovati od njih. Tako kar bezljaš in tečeš gor in dol ter posledično porabiš več energije
," je poudaril 25-letni Ljubljančan, ki je dodal, da so misli usmerjene na Angolce. "Angola je boljša ekipa. Le dva košarkarja sta bila na Kitajskem, ko smo igrali z njimi. So nevarni, a moramo zmagati."

Zdaj je treba premagati afriške prvake in v četrtek proti Litvi bi imela Slovenija lahko platno in škarje v svojih rokah. Litovci, ki so klonili pred Avstralci, Slovence lahko premagajo z osmimi točkami razlike, a bo Zdovčeva vrsta še vedno prva v skupini. Če pa ob pričakovanih izidih izgubi za več kot 13, bo osvojila prav tako zadovoljivo tretje mesto. Jasno je, da se vsi želijo izogniti drugemu mestu, ki v primeru pričakovanega razpleta v skupini v Bilbau in zmage v osmini finala prinaša četrtfinale proti Američanom.

Iz Las Palmasa

Slovenija gladko do tretje zmage
Analize tekme Slovenija - Južna Koreja