Slovenija je dobila vse tri medsebojne tekme proti Venezueli. Dve sta bili prijateljski, zadnja pa v kvalifikacijah za nastop v Tokiu. Foto: EPA
Slovenija je dobila vse tri medsebojne tekme proti Venezueli. Dve sta bili prijateljski, zadnja pa v kvalifikacijah za nastop v Tokiu. Foto: EPA

98:70 je bil končni izid dvoboja, ki ga je v litovskem s košarko obsedenem mestu dobila Slovenija. Po izenačenem prvem polčasu je v drugem stopila na plin in naredila razliko. Mike Tobey je 27 točkam dodal 12 skokov, 12 točk je vpisal Zoran Dragić, Luka Dončić pa je v svojem slogu napolnil statistiko s 23 točkami in 13 podajami, le ena ujeta odbita žoga pa mu je zmanjkala do trojnega dvojčka, ki ga je nato vpisal v nepozabnem finalu, v katerem je Slovenija z veličastno zmago nad gostiteljico izpolnila olimpijske sanje.

Postava Venezule

Michael Carrera (1993, 196 cm)
Pedro Chourio (1990, 186 cm)
Nestor Colmenares (1987, 203 cm)
David Cubillan (1987, 182 cm)
Windi Graterol (1986, 204 cm)
Heissler Guillent (1986, 183 cm)
Jose Materan (1996, 196 cm)
Miguel Ruiz (1990, 202 cm)
Yohanner Sifontes (1995, 188 cm)
Garly Sojo (1999, 195 cm)
Gergory Vargas (1986, 180 cm)
Jhornan Zamora (1989, 196 cm)

Argentini preprečili branjenje srebra

"Pred dvema letoma smo se srečali s Slovenijo v Litvi, kar je bila zelo dobra izkušnja za nas, še posebej z vidika, da proti evropskim ekipam igramo praktično le na štiri leta. Govorimo o eni najboljših ekip na svetu. Vsi vedo, da je glavni igralec Dončić. Ta zadnja tekma je bila dobra šola. Veliko smo se naučili. Zelo spoštujemo Slovenijo, a se ji bomo konkretno uprli z vsemi svojimi orožji," je dejal selektor Venezuele Fernando Duro, Argentinec, ki je v ameriških kvalifikacijah za svetovno prvenstvo z varovanci izločil prav svojo domovino. Venezuela sicer že deset let stavi na argentinsko znanje na čelu strokovnega štaba, polovico tega časa jo vodi Duro.

Slovenija je v Litvi pred dvema letoma južnoameriški reprezentanci preprečila niz uvrščanja na največja tekmovanja, so pa zdaj košarkarji, ki po vzoru nogometnih kolegov prav tako zaradi barve dresov nosijo vzdevek po rdečem vinu, drugič zapored na svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti, ko na Kitajskem ni bilo Slovenije, so se uvrstili med najboljših 16, potem ko so premagali Slonokoščeno obalo in gostiteljico turnirja. Sicer je zdaj pred reprezentanco, ki na Fibini lestvici zaseda spoštljivo 17. mesto, med ameriškimi izbranimi vrstami pa je celo peta, peti nastop na svetovnih prvenstvih.

Na Okinavo ni prišla z najboljšo popotnico pripravljalnih tekem, saj je izgubila vseh devet, pet od teh z dvomestno razliko. "Odločili smo se, da bomo na pripravah igrali proti velesilam. Reprezentancam, ki spadajo med najboljše na svetu. To je najboljši način za rast ekipe. Prihajamo dobro pripravljeni,, in veseli nas, da smo drugič zapored na prvenstvu. Velik cilj smo izpolnili že z uvrstitvijo iz ameriških kvalifikacij. Veliko dobrim reprezentancam ni uspelo, nam pa je. Med pripravami smo želeli videti, kako se igra košarka v Evropi. Način je drugačen kot v Ameriki. Srečali smo se z močnejšimi igralci, ki igrajo v Evroligi in NBA," je povedal Duro, ki je bil pomočnik Rubena Magnana pri največjih argentinskih uspehih – srebru na svetovnem prvenstvu leta 2002 in olimpijskemu zlatu dve leti zatem.

Dončić spočit pričakuje tekmo proti Venezueli v soboto

Dončić ne sme kreirati za druge

Sorodna novica Dončić s Slovenijo in Slovenija z Dončićem: kombinacija, ki (do)sanja vrhunske izide

Venezuela ima izjemno izkušeno ekipo. Povprečna starost moštva je 32 let, kar devet košarkarjev jih je že dopolnilo 30, osem pa jih je igralo tudi pred štirimi leti na svetovnem prenstvu na Kitajskem. Jedro moštva še vedno sestavljajo igralci generacije 1986/1987, ene najboljših v reprezentančni zgodovini. Med njimi je tudi kapetan David Cubillan: "S temi fanti smo kot bratje. Ogromno smo dali čez. Skupaj smo se borili, jokali, zmagovali … Vedno je bilo nekaj posebnega. Za večino od nas je to zadnje tekmovanje. Navdušeni smo, da smo del prvenstva in drugič zapored tekmujemo na najvišji ravni. Za nami so dolge priprave. Po uvodnem tednu smo šli v Španijo, Francijo, Avstralijo … Prehodili smo dolgo pot."

V soboto ob 13.30 po slovenskem času – in ob 20.30 po krajevnem na Okinavi – se bo Venezuela pomerila s Slovenijo. V napovedih pred tekmo seveda niso mogli mimo Dončića, alfe in omege slovenske reprezentance. Omenil ga je že selektor Duro. Kako pa braniti oziroma ustaviti prvega zvezdnika prvenstva? "Moliš (smeh op. a.). Res je bolj izkušen in še bolj kompleten igralec, kot je bil pred dvema letoma. Na parketu dela vse. Veliko igra "pick and roll", kreira za soigralce, dosega veliko točk … Skušali bomo najti dober načrt. Ne bom ga izdal. Lahko rečem le, da mu bomo skušali otežiti delo oziroma ga omejiti. Predvsem, da ne kreira za druge. Osredinjeni bomo na to," je razložil Cubillan.


Skupina F, sobota ob 10.00:
ZELENORTSKI OTOKI – GRUZIJA

Ob 13.30:
SLOVENIJA – VENEZUELA

Venezuelci bodo najprej molili, potem pa bodo skušali zaustaviti Dončića