Chris Booker je bil razpoložen v napadu (15 točk) in obrambi ter bo imel možnost, da še s tretjim klubom osvoji naslov slovenskega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Chris Booker je bil razpoložen v napadu (15 točk) in obrambi ter bo imel možnost, da še s tretjim klubom osvoji naslov slovenskega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Vašl
Miha Vašl je dobro minuto pred koncem atraktivno zadel za vodstvo 62:55. Foto: www.alesfevzer.com
Helios presenetil Krko v Novem mestu
Zlatorog po 12 letih znova v finalu
Zadnji dve minuti tekme Zlatorog - Union Olimpija
Najboljše akcije 1. polčasa tekme Zlatorog - Olimpija

Laščani so unovčili prednost domačega igrišča, na katerem so v tej sezoni v štirih poskusih vedno ugnali ljubljansko ekipo. Tokratna zmaga je seveda še posebej sladka, saj prinaša mesto v finalu in boj za Zlatorogov prvi naslov prvaka. Uspeh je še toliko večji, ker zaradi poškodbe ni igral Jamar Abrams. Najboljši igralec Zlatoroga je bil s 15 točkami in devetimi skoki Chris Booker (naslov je slavil že z Olimpijo in Krko), Sava Lešić pa je pri gostih, ki so zadeli le 16 od 28 prostih metov, zbral 17 točk.

Le osem točk Olimpije v drugi četrtini
Tekma je bila razburljiva in nervozna, Olimpija pa je bolje začela. Saša Zagorac, ki je v prvem polčasu dosegel deset točk, je poskrbel za vodstvo 10:16. Trener gostiteljev Aleš Pipan je hitro našel recept za preobrat. S trdno obrambo (Olimpija je v drugi četrtini zmogla le osem točk) je Zlatorog, ki je dobil skok (na koncu 39:30), prevzel pobudo in polčas dobil z 29:24.

Vašl zadel v slogu Stephena Curryja
Z delnim izidom 0:7 je Union Olimpija spet povedla (38:40), toda naslednjih pet točk je dosegel Zlatorog in odločilno četrtino začel z vodstvom 47:45. Chris Booker, Miha Vašl in Daniel Vujasinović so v napadu vedno našli pravo rešitev, ko je Goran Jurak zadel trojko (52:47), pa je dvorana Tri lilije že verjela, da Zlatorogu zmaga ne more uiti. Vašl je tik pred zadnjo minuto z izjemno trojko v NBA-slogu skoraj že zapečatil Olimpijino usodo, vendar je Miha Lapornik takoj odgovoril z isto mero (62:58). A Olimpija je nespretno odigrala zadnjo minuto, zmogla je le še točko, in Zlatorog se je zasluženo veselil zmage, medtem ko je Olimpija v državnem prvenstvu še sedmič zapored ostala brez lovorike.

Pipan: Nismo še rekli zadnje
"Za obe ekipi je bila to težka tekma. Nobena si ni uspela priigrati večje prednosti, z Unionom Olimpijo smo se vseskozi izmenjavali v vodstvu. Na koncu smo bili mi bolj odločni. Fante moram pohvaliti, saj so si na tem obračunu res prigarali pot v finale. Znova smo dobro igrali v obrambi in zaustavili strelce nasprotne ekipe. Prejeli smo malo točk, na drugi strani pa jih dali nekaj več, kar je bila deviza za to zmago. Že skozi Ligo za prvaka smo kazali, da želimo v finale. Veliko ljudi se nam je smejalo in za hrbtom govorilo raznorazne stvari, mi pa smo to vzdržali. Takšne tekme ni bilo lahko odigrati brez Abramsa, ki je bil naša gonilna sila v drugem delu Lige Nova KBM. Celotna ekipa je igrala tudi zanj. Uvrstitev v finale je za nas velika stvar, toda kdor nas pozna, ve, da še nismo rekli zadnje," je pojasnil trener gostiteljev Aleš Pipan.

Potočnik: To je bil naš maksimum
"Zlatorog nas je premagoval na domačem parketu v Laškem, sicer smo ga ugnali tudi mi. A s tem se nismo ukvarjali, pač pa se osredotočili na tretjo tekmo polfinalnega niza Lige Nova KBM. Fantje so pokazali največ, kar lahko, v to tekmo so vložili vse atome moči. Po koncu je lahko biti pameten, verjetno bi se kaj dalo napraviti drugače, a to je bil naš maksimum. V napadu smo bili nesproščeni, kar se je kazalo v preciznosti izvajanja prostih metov. Menim, da je to odločilo tekmo. Roke so se nam zatresle, Zlatorog, ki je dobra, čvrsta in homogena ekipa, pa je to izkoristil. Za to mu lahko le čestitam in zaželim veliko sreče v finalu," je dodal trener Olimpije Gašper Potočnik.
Oslabljeni Domžalčani presenetili v Novem mestu

V Novem mestu je Helios presenetil Krko (74:77) in se prvič po letu 2009 prebil v finale. Novomeščani so drugo sezono zapored ostali brez nastopa v finalu, lani jih je v polfinalu izločil Tajfun. V obračunu z oslabljenimi Domžalčani, ki so zaradi poškodb v četrtfinalu in polfinalu igrali le s sedmimi igralci, so veljali za velike favorite, a prikazali so slabo igro.

Močnik zadel štiri trojke v tretji četrtini
Helios je vodil večji del tekme. Novomeščani so bili v ospredju le dvakrat, na odmor so odšli s točko naskoka (34:33). V tretji četrtini se je razigral Jan Močnik (16 točk, 4/5 za tri, 7 podaj), ki je zadel štiri trojke v nizu (44:54). Krka ni imela razpoloženega posameznika, ki bi prevzel odgovornost. Domžalčani so tri minute in pol pred koncem povedli že za 15 točk (56:71).

Sinovec se je razigral prepozno
Minuto in 45 sekund pred koncem je sijajni Močnik s prodorom povišal na 63:74 in zdelo se je, da je Krka v izgubljenem položaju. Stefan Sinovec je zadel dve trojki in 22 sekund pred koncem je znižal na 69:74. Matic Rebec je ujel priključek (71:74), saj so gostje slabo izvajali proste mete. V napeti končnici je Močnik le zadel prosta meta, Mirko Mulalić pa je ob zvoku sirene prišel do meta za tri točke s sredine igrišča, ki pa je bil za las prekratek in slavje Heliosa se je začelo.

Anzulović: Krke se ne dojema le kot vmesne postaje v karieri
Trener Krke Vladimir Anzulović je bil razočaran: "Rad bi se tudi opravičil našim navijačem. Mislim, da bi Krka morala igrati finale državnega prvenstva, a nam to ni uspelo. Ne glede na to, ali bom trener tudi v prihodnje ali ne, si želim, da bi igralci za Krko igrali z več srca, z manj sebičnosti in da se Krke ne dojema kot le vmesne postaje v karieri, ampak se zanjo živi. To si želim, ker je to moj klub. Na koncu vseeno čestitke fantom, dosegli smo naše cilje, razen tega na koncu."

Prva finalna tekma v nedeljo v Laškem

Finale, ki se igra na tri zmage, se bo začel v nedeljo ob 18.00 v dvorani Tri lilije v Laškem. Naslednja tekma bo dva dni pozneje v Hali Komunalnega centra, petindvajseti prvak Slovenije pa je lahko najprej znan 3. junija ali najpozneje 8. junija, ko je predvidena peta tekma.

Zlatorog še nima naslova državnega prvaka - četrtič v zgodovini se je uvrstil v finale, Helios pa se je v sezoni 2006/07 pod vodstvom Memija Bečirovića veselil dvojne krone. Domžalčani so nato še dvakrat nastopili v finalu DP-ja (2008 in 2009).

Liga Nova KBM, polfinale, tretji tekmi:
ZLATOROG
- Union Olimpija 2:1
68:59 (14:16, 15:8, 18:21, 21:14)
1.500; Booker 15, Vašl in Vujasinović po 14, Jurak 11, Jeftić 5, Čebašek 4, Đekić 3, Barič 2; Lešić 17, Lapornik in Zagorac po 12, Robinson 9, Hrovat 4, Rupnik 3, Nikolić in Zakis po 1.


Krka - HELIOS SUNS 1:2
74:77 (16:22, 18:11, 19:27, 21:17)
Sinovec 23, Lalić 14 in 10 skokov, Ivanov 13, Rojc 9, Rebec 8, L. Lapornik 4, Mulalić 3; Jan Močnik 16, Čakarun 15, Robertson in Vončina po 12, Atanacković 11, Lelić 9, Gorjanc 2.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na dve zmagi. Finalna serija na tri zmage se bo začela v nedeljo, 29. maja.

Helios presenetil Krko v Novem mestu
Zlatorog po 12 letih znova v finalu
Zadnji dve minuti tekme Zlatorog - Union Olimpija
Najboljše akcije 1. polčasa tekme Zlatorog - Olimpija