Tekmo v Stožicah si je ogledalo več kot 4.000 navijačev. Foto: www.alesfevzer.com
Tekmo v Stožicah si je ogledalo več kot 4.000 navijačev. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Mahkovic je bil z 19 točkami prvi strelec srečanja. Foto: BoBo

o je bila Olimpija toliko boljša od Partizana. In le redko vidimo neverjeten koš, kot ga je dosegel Blaž Mahkovic.

V nedeljo zvečer se je v Stožicah vrnilo upanje za Union Olimpijo. Tekma s Partizanom je bila tekma za vikanje. Olimpijini košarkarji so si večkrat prislužili stoječe ovacije, aplavze na odprti sceni, čeprav na tribuni ni bilo nobene organizirane navijaške skupine in vodenega skandiranja – ali morda celo, denimo, kakšne pesmi.

A govorila je košarka in odziv gledalcev je bil spontan – na tekmo so prišli tisti, ki še niso obupali nad Olimpijo in ki imajo košarko res radi – včeraj so dobili porcijo užitka. Toliko simpatij Olimpija ni požela že od navdušujoče sezone z Juretom Zdovcem, ko so v Stožicah padali Panathinaikos, CSKA, Efes Pilsen, Roma, Valencia …

Letošnje Olimpijino moštvo krasita obramba in nesebičnost: včeraj kar 24 asistenc, oba organizatorja igre blestita, okrepitev izkušeni Marko Marinović in prerojeni večni talent Luka Rupnik, ki je manj opazen, a morda celo bolj koristen kot Marinović. Ko ima moštvo dobrega organizatorja igre, so vsi košarkarji za razred boljši.

Včeraj so se vrstile odlične poteze: fantastičen met trojk, ki običajno navdušuje občinstvo, je bil v senci srčne igre, ta Partizanu ni dovolila, da bi se razigral in vrstili so se protinapadi.

Bilo je ogromno izvrstnih potez: Mirza Begić je po šesti blokadi odšel na klop ob gromkem aplavzu, Sasu Salin je ob sodniškem metu preskočil za glavo in pol višjega centra Gagića.

Za potezo – ne le dneva, ampak kar tedna – pa je poskrbel Blaž Mahkovic, ki je v kotu reševal žogo, ki je letela z igrišča – in jo v visokem loku zvrtinčeno poslal v igrišče – in padla je naravnost v koš! Seveda ob zvoku sirene. Gledalci so stali eno minuto – se smejali in ploskali, Mahkovicu pa je bil kar nerodno. Včeraj je bilo v Stožicah res vse mogoče.
Škoda, da ni prišlo kakšno boljše moštvo, kot je trenutno Partizan, ki je izgubil že tretjo tekmo v letošnji Jadranski ligi.

Škoda je predvsem tudi to, da bo tako simpatična Olimpija v sredo igrala proti vrhunskemu Himkiju v praznih Stožicah, saj je bilo včeraj na parketu in tribunah tako odlično razpoloženje kot že dolgo ne. Himki je glavni favorit za zmago v evropskem pokalu – in obeta se odlična tekma – a zaradi kazni, žal, v prazni dvorani.

Union Olimpija razbila Partizan v Stožicah
Nor koš Mahkovica izza table
Union Olimpija razbila Partizan v Stožicah
Nor koš Mahkovica izza table