Rajko Hrvat ni izpolnil pričakovanj. Foto: Jernej Slivnik
Rajko Hrvat ni izpolnil pričakovanj. Foto: Jernej Slivnik

Rojec je na prvenstvu tekmoval brez visokih rezultatskih pričakovanj, saj je bil na prvenstvu bolj rezerva za četverec, v katerem je preživel sezono, tik pred SP-jem pa je dobil vlogo v skifu. Finale D je sicer dobil Kitajec Ganggang Li.

Daleč od izpolnjenih ciljev
Bolj skrb vzbujajoči so petkovi dosežki. Dvojni četverec je zasedel 12. mesto, lahki skifist Rajko Hrvat 17. in dvojec brez krmarja 19. Cilj slovenske odprave pred SP-jem pa je bil, da se četverec in Hrvat borita v velikem finalu najboljših šestih posadk na svetu. Dvojni četverec z Gašperjem Fistravcem, Luko Špikom, Jernejem Markovcem in Gregom Domanjkom je možnosti za visoko uvrstitev zapravil v repasažu, nato pa dobil tako tekmo za finale C kot tudi dirko za razvrstitev med 13. in 18. mestom. Na sklepni dirki so bili Slovenci v skupini C vseskozi v vodstvu in tesno zmagali pred Nizozemci in Avstralci, dolgo so bili v boju za vodilna mesta tudi Italijani, ki pa so v finišu popustili.

Slabe ocene ne popravi niti dober zadnji nastop
"Ocena nastopa na tem prvenstvu je slaba. Trinajsto mesto je daleč od tega, kar smo pričakovali. Na žalost so se potegnile neke poteze, ki so sploh zdaj, ob koncu prvenstva, zelo nerazumljive. Mislim, da bi bil z drugačnimi potezami razplet dogodkov lahko drugačen. Slabe ocene pa ne more popraviti niti dober zadnji nastop v finalu C,"
je po tekmi dejal nosilec treh olimpijskih medalj Luka Špik.

Napaka z menjavo mest stala polfinala
Neposrednejši je bil Gašper Fistravec: "Tekmo smo od starta do cilja odpeljali tako, kot smo si zamislili. Ostaja grenak priokus, ker smo videli, da nas je napaka z menjavo mest v repasažu mogoče stala polfinala in verjetno kakšnega mesta višje. Danes smo dokazali, da smo lahko hitri. Še najbolj smo to dokazali sami sebi in z nekakšnim obližem na rano končujemo to prvenstvo."

Hrvata čaka še precej dela
V finalu C je nastopil tudi lahki skifist Hrvat. Finalist letošnjega Luzerna je bil na prvenstvu daleč od finala A. Najprej se je od tega cilja oddaljil v četrtfinalu, na popravnem izpitu je nato prišel v finale C, kjer pa se je moral zadovoljiti s petim mestom. "Ko pogledam na to prvenstvo, se mi zdi katastrofalno. Po luzernskem finalu sem pričakoval finale A, ampak se očitno v določenih trenutkih nisem znal spustiti v boj, kar je konkurenca izkoristila. Popraviti moram določene stvari, kot je veslanje v vetru v prsi, in čaka me še precej dela, če hočem v prihodnje konkurirati za svetovni vrh," je po tekmi dejal Hrvat. Aleš in Janez Zupan pa sta imela v finalu D dvojnih dvojcev za nasprotnika le veslača iz Egipta in zanesljivo zmagala.

Skupna ocena ne more biti pozitivna
"Skupna ocena slovenskih nastopov na tem prvenstvu ne more biti pozitivna, saj smo dosegli manj, kot smo računali oziroma načrtovali. Obliž vsaj v lepotnem smislu je pokazal dvojni četverec, ki je z lepo vožnjo zmagal v kar spodobni konkurenci. Res pa je, da bi bilo zanesljivo lahko bolje, če bi tako na prvenstvu že startali. Nastop v predtekmovanju je bil verjetno tisti, ki je vso zadevo zapletel, in od tam naprej se je začela zgodba podirati. Mislim pa, da se tokrat v finale A vseeno ne bi dalo prebiti,"
pa je dejal selektor Miloš Janša.