Dragiša Drobnjak je bil odličen. Za dve je metal 11/13, za tri 2/6, v statistiko pa je vpisal še pet skokov in štiri podaje. V zadnji četrtini je našel odgovor na vsako vodstvo Rogaške, v drugem podaljšku pa dosegel ključni točki. Foto: www.alesfevzer.com
Dragiša Drobnjak je bil odličen. Za dve je metal 11/13, za tri 2/6, v statistiko pa je vpisal še pet skokov in štiri podaje. V zadnji četrtini je našel odgovor na vsako vodstvo Rogaške, v drugem podaljšku pa dosegel ključni točki. Foto: www.alesfevzer.com

Drobnjak je še enkrat več pokazal, da je igralec za finale. On je igralec za visoko raven, za višjo od te. Še vedno. Je pravi profesionalec. Samo kapo dol pred njim.

Dejan Mihevc
Tajfun
Šentjur je v zadnjih letih ves čas v Ligi Telemach. Največji uspeh je dosegel pred petimi leti, ko je igral v polfinalu državnega prvenstva. Tedaj je tu deloval Novaković, ki je pred desetimi leti v šentjurskem dresu končal igralsko kariero. Zdaj uspešno vodi velikega tekmeca iz Rogaške Slatine, kjer so se mu pridružili tudi nekateri nekdanji košarkarji Tajfuna. Foto: www.alesfevzer.com

Izgubiti tekmo na ta način, je najslabši mogoči scenarij. Tudi če bi zmagali, bi bilo šele 2:0 in ne bi bilo še nič odločenega. Zdaj se je treba regenerirati, fizično in še posebej psihično. To je košarka, in čestital bi domačim za zmago. Znova je bil pravi spektakel. Mislim, da tudi dobra tekma.

Damjan Novaković
Tajfun po dveh podaljških izenačil na 1:1
Podaljška tekme med Tajfunom in Rogaško

oju vidno izmučen, a neizmerno zadovoljen najboljši košarkar druge tekme finala Dragiša Drobnjak.

Izkušeni krilni center je ob zmagi Tajfuna, ki je s tem finalno serijo izenačil na 1:1, nad Rogaško po dveh podaljških z 88:81 dosegel kar 31 točk. Tajfun je na domačem terenu prevzel pobudo, a gostje so ves čas ohranjali stik in v zadnji četrtini prek Tadeja Koštomaja in Sandija Čebularja celo povedli. Na koncu sta odločala celo podaljška. V prvem so Slatinčani povedli in si na krilih razigranega Čebularja celo priigrali sedem točk naskoka. Nato so povsem popustili in po neverjetni trojki 12 sekund pred koncem prvega podaljška, ko je žoga skozi obroč po metu Đorđeja Lelića šla od table, izenačili, nato pa je nerazumljivo hitro (pet sekund pred koncem) metal Čebular in zgrešil.

Tajfun igral s tremi poškodovanimi igralci
"Po pravici povedano, sem tedaj postajal že malce jezen na soigralce in si rekel, da ne morem verjeti, da so zatajili. Nikjer ni bilo nikogar, ko je bilo treba dati koš. Očitno so počivali in se hranili za konec. Vsa čast Leliću in vsem drugim. Moraš imeti pravi značaj, da izvlečeš tako tekmo,"
je o zaostanku s sedmimi točkami, ko so bili Šentjurčani že skoraj v izgubljenem položaju, dejal Drobnjak. V zadnji minuti drugega podaljška je najizkušenejši košarkar finala povedel gostitelje v vodstvo, nato pa je dva prosta meta zgrešil osmoljenec tekme Čebular, ki je sicer igral zelo dobro in dal 27 točk, a v odločilnih trenutkih mu ni šlo. Izpostaviti pa velja njegovo slabo izvajanje prostih metov. Sicer je zanesljiv na črti, tokrat pa je metal le 2/9.

Dejan Mihevc je lahko računal na Ceolo Clarka in njegova prisotnost se je Tajfunu takoj poznala, čeprav Američan še ni pravi. Poškodbo celi tudi še Milan Sebič, z zvitim gležnjem pa je skoraj ves čas igral tudi Lelić: "Čestital bi fantom, saj trije igrajo poškodovani, pa se to ni poznalo na igrišču. Odigrali smo 50 minut tekme in bili enkrat že v izgubljenem položaju, pa smo se vrnili. To je odraz celotne sezone. Ta ekipa igra vso sezono na ta način in pokaže značaj. To se nam je znova obrestovalo."

Vstopnica dragoceni listič papirja
Po prvi tekmi je Damjan Novaković izpostavil skok in dejal, da bodo imeli, če ne bodo boljši, veliko težav. In res je bilo tako, saj so domači košarkarji ujeli 47 odbitih žog, gostje pa le 36: "Razumljivo je razočaranje veliko, ko imaš tekmo že v rokah, pa potem izgubiš. Če vse skupaj odmislim: dali smo vse od sebe. Fantom nič ne zamerim. V skoku ni lahko zapirati Zimića. Imeli smo že skoraj dobljeno tekmo, a žal se nam ni izšlo. Serija gre naprej in ni časa za žalovanje." Serija se seli v Rogaško Slatino, kjer bo tretja tekma v torek.

Podobno kot v petek v Rogaški Slatini je bilo tudi v Šentjurju evforično vzdušje in tudi tokrat se je štajerska veselica končala po domačih željah. Znova se je dvorana napolnila že skoraj uro pred tekmo, dobljena vstopnica pa je bila zaradi omejene kapacitete, ki je več kot polovico manjša (700) kot v Rogaški Slatini, še toliko dragocenejša. Skupaj z gostujočimi navijači so domači privrženci znova pričarali odlično vzdušje in ves čas glasno podpirali svoj klub.

Lokalno rivalstvo daje dodaten naboj
"To je zgodovinski uspeh in velika nagrada po lanski zelo težki sezoni. Letos se nam je vse izšlo, tako z igralsko kot tudi trenersko izbiro. Za nas je to velikega pomena. Zanimanje je res izjemno, tudi v širši okolici, in ne le v Šentjurju. Če bi lahko, bi povečali kapaciteto, a žal smo omejeni z dvorano. Moramo upoštevati tudi pravila protokola in varnostne razloge,"
je povedal direktor šentjurskega kluba Urban Palčnik, nekdanji košarkar in tudi kapetan tega kluba.

Za lokalni derbi v finalu državnega prvenstva vlada veliko zanimanje in tako so v Šentjurju načrtovali za vse tiste, ki niso dobili vstopnic, ogled tekme pred dvorano na velikem zaslonu, a je vremenska napoved preprečila načrt. Palčnik je dejal, da podobno načrtujejo za četrto tekmo, če bo seveda vreme primerno. "Ja, kar pet igralcev je igralo in se kaliko pri nas, nekateri celo od samega začetka, tu pa je še trener, ki je deloval in igral pri nas. Tudi to je nekaj posebnega in daje dodaten naboj. Že sam lokalni derbi je nekaj posebnega, obenem pa potem še to dejstvo, kaj je v igri s finalom," je dodal Palčnik.

Šentjur finančno urejena sredina
Direktor kozjanskega prvoligaša je potrdil, da je klub podobno dobro urejen kot Rogaška Slatina in stabilno deluje po finančnih zmožnostih. V primerjavi z lokalnimi tekmeci v Šentjurju poleg številnih manjših pokroviteljev in velike občinske podpore imajo tudi glavnega pokrovitelja, ki je uspešno podjetje z bližnje Planine pri Sevnici, največji svetovni proizvajalec gozdarske mehanizacije v Evropi: "Imamo res veliko podporo generalnega pokrovitelja in lokalne skupnosti. Vsekakor so pomembni tudi manjši pokrovitelji, brez katerih ne bi mogli normalno funkcionirati. Tu gre za širši spekter podpornikov, sponzorjev in donatorjev, brez katerih ne moreš preživeti. Več je teh delov, da se lahko to doseže. Vsem pokroviteljem in tudi občini ter donatorju se moramo zahvaliti. Delujemo v okviru zastavljenega proračuna. Tu in tam pride do kakšnih likvidnostnih vrzeli, ki pa se z določenimi plani poplačajo. Vse smo še vedno korektno poplačali in nikoli ostali dolžni. Tudi v tekoči sezoni se redno plačuje. Je pa normalno, da je treba kdaj kakšen dan ali dva potrpeti."

Kakršen koli bo razplet finala, je za Tajfunom nepozabna sezona. Lani se je komaj rešil izpada, letos pa je blestel v rednem delu, ko je klonil le enkrat. Nekoliko slabše je nato igral v Ligi za prvaka, kjer je zasedel peto mesto, a v končnici so Šentjurčani znova odlični in z 2:0 so v četrtfinalu najprej odpravili Zlatorog, nato pa v polfinalu še državnega prvaka Krko. Novomeščane so dvakrat ugnali tudi v rednem delu in proti njim klonili v zadnji sekundi polfinala pokala.

Pred letošnjo sezono so začeli novo zgodbo. V domači kraj se je vrnil Mihevc, ki je nazadnje vodil Grosuplje, pred časom pa deloval tudi v Angliji. Sestavil je dobro uravnoteženo ekipo, dodana vrednost pa je bil prihod Drobnjaka, ki je moštvo še dodatno povezal in bil vodja tako na igrišču kot tudi v garderobi. Če je glavni adut Rogaške hitra in napadalna košarka z odličnimi strelci, pa je Tajfunovo orožje ob dobrem napadu, ki mu poveljujejo Clark, Domen Bratož in Lelić, tudi trda obramba.

Drobnjak je še enkrat več pokazal, da je igralec za finale. On je igralec za visoko raven, za višjo od te. Še vedno. Je pravi profesionalec. Samo kapo dol pred njim.

Dejan Mihevc

Izgubiti tekmo na ta način, je najslabši mogoči scenarij. Tudi če bi zmagali, bi bilo šele 2:0 in ne bi bilo še nič odločenega. Zdaj se je treba regenerirati, fizično in še posebej psihično. To je košarka, in čestital bi domačim za zmago. Znova je bil pravi spektakel. Mislim, da tudi dobra tekma.

Damjan Novaković
Tajfun po dveh podaljških izenačil na 1:1
Podaljška tekme med Tajfunom in Rogaško