Slovenijo junija čakajo nastopi v svetovni ligi. Foto: EPA
Slovenijo junija čakajo nastopi v svetovni ligi. Foto: EPA

Po dogovoru obeh selektorjev, Bernarda Rezendeja in Andree Gianija, ekipi petega niza nista odigrali, tako da se je zadnji medsebojni dvoboj končal z neodločenim izidom. V slovenski reprezentanci so dvoboj z Brazilci začeli Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Alen Šket, Alen Pajenk, Dino Purić, Mitja Gasparini in na liberu Jani Kovačič, v tretjem pa so v igro vstopili še Danijel Koncilja, Jan Klobučar, Gregor Ropret in Tonček Štern.

"Današnja tekma je bila za nas še en dober trening. S prvim in tretjim nizom nisem zadovoljen, predvsem s tem, na kakšen način smo ju začeli. Ko igraš proti tako kakovostnim ekipam, si ne smeš dovoliti, da si nasprotnik že na začetku priigra visoko prednost. Popolnoma drugače je bilo v drugem in četrtem nizu, ko smo prikazali zares dobro igro in v katerih smo igrali tako, kot smo dogovorjeni, torej točko za točko," je po tekmi dejal Giani.

Po štirih odigranih tekmah z eno najmočnejših reprezentanc sveta je bil s prikazanim precej zadovoljen tudi Alen Pajenk: "Nekaj nizov smo dobili, nekaj smo jih izgubili, ampak zagotovo je dobro predvsem to, da smo se nekako približali ravni igre, ki smo jo sposobni igrati. Sicer nas čaka še kar nekaj dela, dogovoriti se moramo še nekaj malenkosti in odpraviti nekatere napake, ki se nam dogajajo in ki si jih ne bomo smeli privoščiti, če bomo želeli priti do zaključnega turnirja svetovne lige in tam igrati na ravni, na kateri smo igrali v lanski sezoni. Smo pa tukaj zelo veliko trenirali in nekoliko se nam pozna tudi utrujenost. Ko bomo bolj spočiti, bomo zagotovo igrali še bolje."

Zadovoljstva nad skupnimi pripravami v Montes Clarosu in Saquaremi ni skrival niti brazilski strateg Bernardo Rezende, ki je s svojimi izbranci že začel priprave na olimpijske igre.

"Smo bolj kot ne na začetku priprav in to je za nas zelo pomembno obdobje. V prihodnjih treh tednih nas čaka ogromno dela in sodelovanje s slovensko reprezentanco je bilo v tem trenutku ključnega pomena, saj gre za mlado in zelo motivirano ekipo. Že lani, ko smo gostovali v Sloveniji, so me Slovenci navdušili, v Ljubljani smo se zelo dobro počutili in zdaj jim poskušamo to gostoljubje vrniti. Slovenija pa se je izkazala za odličnega partnerja na pripravah. Tekme, ki smo jih odigrali, so bile za nas dober test, saj smo videli, kaj vse moramo še izboljšati," je slovensko ekipo pohvalil Rezende, ki brazilsko reprezentanco vodi že vse od leta 2001, v Riu de Janieru pa bo spet skušala priti do olimpijske zlate medalje. V Londonu je Brazilija v finalu izgubila z Rusijo.

"Pričakovanja so visoka, tako naša osebna, kot tudi celotne Brazilije. Smo pod velikim pritiskom, zavedamo se, da nam bo zelo težko. Odbojka je zelo razvita po vsem svetu, številne reprezentance so izjemno močne. Moram povedati, da sem tudi malce provociral tukajšnje novinarje in jih vprašal, ali vedo, kdo so evropski podprvaki v odbojki. Nihče ni poznal pravilnega odgovora. Omenjali so Rusijo, Poljsko in Srbijo, nihče ni omenil Slovenije. Vsi imajo namreč v mislih le reprezentance, ki tradicionalno veljajo za odbojkarske velesile, a pri tem pozabljajo, da se svetovni odbojkarski vrh širi, da prihajajo nove, močne, reprezentance, kakršna je tudi Slovenija. Žal mi je, da Slovenija ne bo zaigrala na olimpijskih igrah," je še dejal Rezende.

Pred izbranci selektorja Andree Gianija sta še dva dneva treningov, nato pa se bodo vrnili v domovino in opravili zaključni del priprav pred začetkom svetovne lige.

Brazilija: Bruno 1, Leandro 3, Eder 4, Wallace 14, Sidao 7, Brendle, William 2, Murilo 4, Sergio, Lipe 8, Souza 3, Douglas 2, Lucas 4, Evandro 3, Lucarelli 7, Mauricio.

Slovenija: T. Štern 5, Pajenk 4, Ž. Štern, Šket 8, Gasparini 6, Hribar, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja 3, Klobučar 8, Kovačič, Ropret 3, Urnaut 13, Purić 6.